Het is mooi weer en je gaat lekker naar buiten, oeps… vergeten in te smeren.
Eigenlijk vind je dat niet heel erg, want tot op heden heb je nog geen enkel fijn product gevonden wat je kan gebruiken als zonbescherming waar je echt blij mee was.
Geen zorgen, wij gaan er voor zorgen dat je na het lezen van deze blog de beste zonbescherming in huis haalt en je het niet erg vind om je in te smeren.
Want echt, dat insmeren is enorm belangrijk. Niet is het de beste anti-aging creme die er is, maar het beschermt ook nog eens tegen schadelijke stralen (waar je rimpels en pigmentvlekken van krijgt, maar die ook huidkanker of DNA schade kunnen veroorzaken).
Kortom, we nemen je mee in de zoektocht naar de beste anti-zonnebrand (want zo heet het eigenlijk) die je kan wensen!
Elk jaar een nieuwe zonbescherming is belangrijk
Wist je dat de zonbeschermingsfactor na een paar maanden terugloopt? Dit zorgt ervoor dat als je vandaag de zonnebrand van vorig jaar gebruikt er geen SPF 50 meer in zit, maar deze vele malen lager! Hij beschermt je huid dus minder goed dan jij denkt. Zeker als je je zonbescherming hebt meegenomen op vakantie of naar het strand. Dan is het product in een warme (zonnige) omgeving geweest, waardoor de bescherming nog sneller afneemt.
Om deze reden adviseren we om elk jaar een nieuwe verpakking te kopen. Niet als marketingtruc, maar puur om te zorgen dat jij de gewenste beschermingsfactor hebt.
Wat zegt de UV-index?
Ook is het slim om aankomende periode de UV-index te bekijken! Dit zegt namelijk hoe snel je kan verbranden. Hoe hoger de index, hoe sneller je kan verbranden. Vanaf UV-index 1 kan je al verbranden, aldus een Duits onderzoek. Meer weten over de UV-index? Bekijk dan gerust even de video hieronder.
Hoe snel verbrand ik door de zon?
Omdat je niet alleen moet kijken naar de kans op verbranding, maar ook de bescherming tegen vroegtijdige huidveroudering adviseer ik om elke dag (ja je leest het goed) dagcreme met SPF 30 aan te brengen. UV-A (denk maar aan uv-aging) zorgt voor veroudering en komt ook door wolken heen. Dus die bescherming is geen overbodige luxe.
Let op! De werking van je SPF loopt af als je verpakking langer open is.
En nee dit is geen marketing, maar serieus waar! Een SPF van vorig jaar is minder effectief, waardoor je sneller kan verbranden. Kies er dus altijd voor om je SPF niet langer dan 12 maanden open te laten.
Hoe gebruik je een zonnebrandcreme?
Als huidtherapeut adviseer ik om elke dag een laagje zonbescherming aan te brengen, ook in de winter! Want het hele jaar door zijn er stralen die je huid kunnen beschadigen en verouderen. Het is een kleine moeite om een goede (medische) dagcreme met SPF te smeren, waardoor je direct een mooie bescherming te pakken hebt.
Wanneer smeer je een zonnebrandcreme?
In de zomer wordt je lekker bruin van de zon, dat komt door de UV-B stralen, die geven je huid een mooie bruine kleur of als je te lang in de zon zit, verbrand je huid. Daarnaast heb je ook UV-A stralen. Van deze straling merk je in eerste instantie niks, maar daar krijg je wel rimpels en pigmentvlekken van! Ook door het glas heen.
Door zonnebrandcrème in je zomer én winter huidverzorging te gebruiken voorkom je nieuwe rimpels en pigmentvlekken, maar uit onderzoek blijkt dat het ook helpt om bestaande tekenen van huidveroudering minder te maken. Dan heb ik nog niet eens verteld dat SPF ook helpt tegen luchtvervuiling en infrarood licht. Dus je start met elke dag in de ochtend. Daarnaast herhaal je dit als je naar buiten gaat! Smeer dan elke 2 uur in als je die periode in de zon bent.
Is SPF in mijn foundation voldoende?
Helaas is een SPF in alleen je foundation niet voldoende om je huid goed te beschermen, door de kleine hoeveelheid waarin je dit aanbrengt. We hebben zelf getest hoeveel foundation je moet smeren voordat je voldoende bescherming hebt, BIZAR veel! Bekijk de foto hiernaast. Kortom, dat is niet haalbaar. Een losse SPF dagcrème is dus een must have voor onder je foundation!
Wat is de beste zonbescherming van 2022?
In de lente en zomer worden de dagen langer en zonniger, maar pas op: de zon wordt ook steeds krachtiger en kan je huid snel beschadigen. Zo af en toe is er een lentedag dat de zon krachtig is, zonder dat je het door hebt. Op die dagen is de kans op verbranden ook wat groter.
De beste manier om veroudering tegen te gaan en niet te verbranden is het dagelijks gebruik van een zonbescherming met een hoge SPF-factor. Breng het aan op je gezicht en op andere zichtbare gebieden, zoals je nek of de bovenkant van je handen. Gebruik daarom elke dag minimaal SPF-factor 30 aan en je bent altijd beschermd, wat voor het weer ook is (zelfs als het bewolkt is). Bekijk hier alle producten met een zonbescherming (SPF).
Weet je niet welke SPF je nodig hebt? Bekijk hier de keuzehulppagina!
Welke zonbescherming (SPF) is het beste voor mijn lichaam?
We hebben jaren onderzoek gedaan naar wat de beste zonbescherming voor het lichaam is. Helaas was er met elke zonbescherming wel iets mis. De een plak, laat een witte laag achter, ruikt niet lekker, niet de juiste ingrediënten etc.
Maar nu hebben we eindelijk een fantastisch product gevonden! Namelijk de Heliocare Atopic Lotion Spray.
De Heliocare 360° Atopic Lotion Spray SPF 50 is een fijne zonbescherming in spray verpakking. Je kan het zien als een makkelijk te sprayen bodylotion voor het gehele gezin (kinderen vanaf 3 maanden). De spray is uitvoerig getest (door de makers en door ons) en daarom kunnen we met een gerust hart zeggen dat deze spray ook geschikt is voor de meest gevoelige huidtypes. Dat komt mede doordat de Heliocare 360° Atopic Lotion Spray SPF 50 arginine en glycerine bevat, die de huid hydrateren en de huidbarrière (die bij gevoelige huidtypes verzwakt is) versterken. Bekijk hier het product.
Let op! De werking van je SPF loopt af als je verpakking langer open is.
En nee dit is geen marketing, maar serieus waar! Een SPF van vorig jaar is minder effectief, waardoor je sneller kan verbranden. Kies er dus altijd voor om je SPF niet langer dan 12 maanden open te laten.
Hoe breng ik SPF aan terwijl ik make-up draag?
Je wilt alleen niet je make-up verpesten en het voelt ook verkeerd om nieuwe crème op een ‘vies’ gezicht te smeren. Je bent vast nieuwsgierig hoe ik dat zelf doe.
Naast mijn dagcrème en foundation die beiden spf bevatten gebruik ik een minerale poeder met SPF 50. Deze poeder breng je aan met een kwast, waardoor het poeder makkelijk te verdelen is over je gezicht en je make-up goed blijft zitten. De Sunday Brush beschermt je huid tegen UV-straling en bevat een subtiel kleurtje! Ideaal product dus om in de lente / zomer toe te voegen aan je huidverzorging.
Niet alleen beschermt het poeder je huid en verpest het niet je make-up, het bevat ook natuurlijke mineralen zonder chemische toevoegingen. Deze zonbeschermingsfilters zorgen ervoor dat zonnestralen reflecteren en niet in je huid doordringen.
Vooral voor mensen die last hebben van pigmentvlekken is dit een belangrijke eigenschap. Bij het gebruik van chemische filters dringen de stralen namelijk door in de huid en veroorzaken daar warmte. Helaas kan pigment uitgelokt worden door warmte, waardoor er meer kans is op pigmentvlekken. Een minerale filter (die dus op de huid ligt) past in dat geval beter bij je huid.
De Sunday Brush is geschikt voor mensen met een gevoelige huid, acne, rosacea en kun je ook gebruiken als je zwanger bent. Echt een aanrader!
Wat zijn de belangrijkste tips over zonbescherming?
- Gebruik dagelijks een zonnebrandcrème met minimaal een SPF 30 of hoger
- Smeer voldoende zonnebrandcrème, het advies is 2 milligram per vierkante centimeter
- Heel de dag buiten? Smeer je om de twee uur opnieuw in!
- Blijf tussen 12:00 – 15:00 uur uit de zon
- Vermijd de zonnebank
- Tussen SPF 30 en 50 zit maar 1% verschil. Bij SPF 50 denken mensen beter beschermd te zijn en smeren ze minder vaak en minder dik. Dit zorgt vaak alsnog voor verbranding. Laat je hierdoor niet misleiden!
- Vernieuw je zonbescherming elk jaar
- Voeg antioxidanten toe aan je zonbescherming (hierdoor wordt je zonbescherming extra werkzaam)
Kan mijn zonbescherming waterproof zijn?
Als er staat dat een product waterproof is an zegt dit dat de creme nog doorwerkt nadat je in het water bent geweest. Echter wrijving of eventueel afdrogen nadien is de werking veel minder effectief. Dus smeer je altijd direct weer in nadat je droog bent.
Welke zonbescherming kan ik gebruiken tijdens het sporten?
Als je veel zweet (bv bij een buitensport) dan is het belangrijk om je alsnog in te smeren! Door het zweet verbrand je namelijk nog sneller. Kies voor minimaal een zonbescherming SPF 30. Wij hebben zelf fijne ervaring met de Heliocare oil free aangezien dit een hele luchtige textuur is en je hier (olievrij) dus je gaat hier niet nog meer van zweten. Ook bevat hij SPF 50, wat een mooie bescherming geeft. Vergeet niet tussentijd opnieuw aan te brengen!
Welke zonbescherming is veilig voor mijn baby / kind?
Ook kinderen en baby’s moeten goed ingesmeerd worden. Nu is het sowieso aan te raden om ze zo veel mogelijk uit de zon te houden (eventueel SPF werende kleding te laten dragen) en daarnaast een zonbescherming met hoge factor te gebruiken voor je kinderen. Wij adviseren: de Heliocare Atopic lotion voor het lichaam bij kinderen en baby’s vanaf 3 maanden en de Heliocare Mineral tolerance fluid SPF 50 voor het gezicht. De producten zijn met veel zorg uitgekozen, zonder irriterende ingrediënten. Ook bevatten ze een hoge beschermingsfactor. Smeer ze elk uur in!
Waarom adviseren we geen zonbescherming in een spuitbus?
Hoe makkelijk is het om even SPF te sprayen over make-up of op je lichaam of bij kinderen? Ja het is absoluut gemakkelijk. Echter adviseren wij heel bewust producten met een creme achtige substatie. Dat komt omdat je goed kan zien hoeveel je hebt gesmeerd. Maar ook omdat de spray’s kleine deeltjes bevatten die je kan inademen. Helaas is een zonbescherming niet echt iets wat je terecht wilt laten komen in je longen.
Dus op de vraag waarom geen vernevelspray met spf, daarom 😉
Bekijk op deze pagina gemakkelijk welke producten met SPF het beste zijn en maak je keuze. Kom je er niet goed uit? Je mag ons altijd mailen op info@vivehuidtherapie.nl
Toch een gezond kleurtje, zonder in de zon te zitten?
Dat kan zeker! Onze voorkeur gaat absoluut uit naar een zelfbruiner in vergelijking tot de zon en zonnebank. Hoe dat precies zit? Dat leg ik je graag hieronder uit.
De zelfbruiner reageert met de dode huidcellen op je huid, waardoor je huid donkerder kleurt. In dit proces (net als oneindig veel andere processen in je huid, denk aan eten en drinken, niet genoeg slapen, stress etc) komen er vrije radicalen vrij. Dit proces is minder goed voor je huid. Het is daarom slim om bij het gebruik van een zelfbruiner altijd antioxidanten in je skincareroutine te gebruiken. Deze neutraliseren deze werking namelijk!
Als ik mijzelf als voorbeeld neem: ik gebruik veel liever een zelfbruiner dan dat ik een paar uur in de zon ga zitten. Voor mijn huid geeft de zon ook veel meer problemen zoals acne en pigmentvlekken. Dus voor mij is de keuze altijd snel gemaakt. Daarnaast voel ik me stiekem een stuk fijner met een mooi zomers kleurtje.
Bekijk hier onze zelfbruiners.
Vraag hulp aan een huidtherapeut!
Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om je huid te verbeteren, maar zonder resultaat? Bij VIVE Huidtherapie denken we niet alleen met je mee, maar gaan we ook aan de slag met bewezen effectieve behandelingen en producten om je huid te verbeteren!
Bij ons werken alleen gecertificeerde huidtherapeuten met jarenlange ervaring. We geven je eerlijk en professioneel advies.
VIVE Huidtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici. Deze inschrijvingen zijn nodig om de kwaliteit van de huidtherapeut te garanderen. Dit houdt in dat de huidtherapeut altijd bijgeschoold en bekend is met de nieuwste richtlijnen op haar vakgebied.
Vragen of advies nodig? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl
Lees meer: acne verminderen, maskné, roaccutane of skin icing.