Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Acne » Acne hoofdhuid

Puistjes op hoofdhuid: hoe je ze tegengaat en bestrijdt 

Heb jij wel eens last van puistjes op je hoofdhuid? Hoewel dit misschien niet de meest voor de hand liggende plek is om een pukkel aan te treffen, ben je zeker niet het enige slachtoffer. Die harde, pijnlijke bultjes verschijnen veelal bovenop het hoofd of in je haargrens én nemen flink wat ongemak met zich mee. VIVE Huidtherapie vertelt je graag hoe je puisten op de hoofdhuid herkent, voorkomt en verhelpt. 

Acne verminderen hoe doe je dat?

Puisten op hoofdhuid: hoe je ze herkent 

Heb je een bos haar op je hoofd, dan vallen puistjes op de hoofdhuid niet direct op. En dat is fijn, maar tegelijkertijd maakt dat de verrassing alleen maar onaangenamer. Masseer je net in alle rust je hoofdhuid met wat shampoo, stuit je ineens op een hard bultje.  

Hoe je weet of dat bultje daadwerkelijk een puist is? Eigenlijk beoordeel je dat best eenvoudig. Een puist op de hoofdhuid heeft dezelfde uiterlijke kenmerken als iedere andere puist: rood met een witgeel puntje. Puistjes op de hoofdhuid doen soms pijn bij aanraking en ze kunnen ook wel eens jeuken. 

Oorzaak puistjes hoofdhuid 

Net als acne op het gezicht en elders op het lichaam, ontstaan puistjes op de hoofdhuid als gevolg van een ontstoken haarzakje. Dat wil zeggen: als je lichaam – om welke reden dan ook – meer talg produceert dan nodig, raken de talgklieren mogelijk verstopt en ontstoken. Kan dat talg vervolgens je huid niet verlaten, omdat het vast zit onder een laag dode huidcellen? Dan hoopt het zich op en ontstaat er een puist. Misschien een belangrijk weetje: op je hoofdhuid zitten veel zweet en talgklieren, dus niet gek dat daar af en toe een pukkel ontstaat.

  

Overmatige talgproductie hoofdhuid: de triggers 

Onder welke omstandigheden je hoofdhuid besluit de talgproductie eens flink op gang te zetten? De meest voorkomende triggers zijn: 

1. Verkeerde haarproducten

Iets wat je waarschijnlijk niet voor het eerst hoort: veel verzorgingsproducten – waaronder een groot aantal haarproducten –  bevatten ingrediënten die je beter kunt mijden. Bijvoorbeeld stoffen als alcohol, siliconen, parfum en lavendel zijn uit den boze. Ze hebben een irriterende en uitdrogende werking en dat brengt ontstekingen teweeg.   

2. Slechte hygiëne

Ook een slechte hygiëne van de hoofdhuid kan leiden tot puistjes. Wat we daarmee bedoelen: als je je haar niet vaak genoeg wast, wordt je hoofdhuid vettig. En dat zorgt ervoor dat talg je huid maar moeilijk kan verlaten. En nee, je hoeft niet 4x per week je haar te wassen, maar minimaal 1x per week adviseren we wel! 

Daarbij iets wat niet ten goede komt aan de hygiëne van je hoofdhuid: een vies kussensloop. Verschoon je die niet vaak genoeg (minimaal 1x per week), dan wordt het een bron van bacteriën.

3. Hoofddeksels

Een stoere pet of een hippe hoed op je hoofd is leuk, maar tegelijkertijd lokt het puistjes op de hoofdhuid uit. Niet alleen blokkeert zo’n hoofddeksel de weg naar buiten voor talg, ook schuurt een pet, hoed of muts je huid kapot waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Bovendien: met een hoofddeksel zweet je meer dan normaal. Zweet droogt je huid uit en als tegenreactie maakt je lichaam meer olie aan. 

4. Hormonen

Een schommelende hormoonspiegel is een veelvoorkomende oorzaak van puistjes. En zo ook van die op de hoofdhuid. Zogenoemde hormonale acne komt niet alleen in de puberteit om de hoek kijken, ook als volwassene kun je hierdoor geplaagd worden. 

5. Ongezonde leefstijl

Leef je ongezond, dan besluit je lichaam bepaalde lichaamsprocessen te zetten die voor meer talgproductie zorgen. Roken, slechte voeding en te weinig slaap zijn gewoontes waar je lichaam niet blij van wordt. 

 

Hoe je puistjes op de hoofdhuid tegengaat 

Door een aantal gewoontes te integreren in je leefstijl, ga je puistjes op je hoofdhuid én elders op je lichaam zo veel mogelijk tegen.  

1. Was je haar regelmatig en met de juiste producten

Eerder vertelden we dat je haar te weinig wassen en het gebruik van verkeerde haarproducten puistjes op de hoofdhuid veroorzaken. Een logische tip is dan ook om deze gewoontes te bannen en te vervangen door dat wat wél gezond is. Dat wil zeggen: was je haar regelmatig – ongeveer om de dag – en gebruik haarproducten met ingrediënten die niet irriteren. 

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in onze webshop. Hier vind je dé producten die bewezen effectief zijn bij het voorkomen en verminderen van puistjes. Je kan bijvoorbeeld 1x per week je hoofdhuid exfoliëren met deze cleanser (remt talgproductie) -> bij vet haar, en deze reiniger bij droge hoofdhuid.  

2. Besteed aandacht aan je kussensloop

Zoals we eerder lieten vallen: een kussensloop wordt al snel een bron van bacteriën. En belangrijk is dan ook om die met regelmaat te wassen. Zo voorkom je dat je hoofdhuid vet en vies wordt, waardoor talg zijn weg naar buiten niet kan vinden.  

Ook een goede tip: ga voor een zijden kussensloop. Deze stof hydrateert je huid op een natuurlijke manier én het zorgt ervoor dat je zo min mogelijk zweet. Ook breekt je haar minder snel af.  

3. Vermijd het dragen van hoofddeksels

Wil je puistjes op je hoofdhuid en voorhoofd voorkomen, dan kun je die pet, hoed of muts het best in de kast laten liggen. Is jouw outfit niet compleet zonder dat hoofddeksel en draag je hem tóch? Om de kans op puisten zo klein mogelijk te houden, is het van belang je hoofddeksel regelmatig te wassen. Daarbij is het aan te raden te gaan voor een stof als wol, katoen of zijde. Dit ademt beter dan bijvoorbeeld polyester.  

4. Ga voor een gezonde leefstijl

Niet roken, gevarieerd eten en voldoende slapen neemt natuurlijk tal van voordelen van zich mee. Een gezond en fit lichaam is in staat alle lichaamsprocessen te laten functioneren zoals het hoort. En ook de talgproductie onder controle houden is dan ineens een stuk gemakkelijker. 

Acne hoofdhuid verwijderen? 

Zijn de puistjes op je hoofdhuid hardnekkig? En lukt het niet om ze de baas te zijn? De juiste huidproducten en/of een effectieve behandeling van VIVE Huidtherapie is dan wat je nodig hebt. 

 

Acneproducten 

Hoewel ons assortiment (nog) geen producten voor het haar bevat, ben je ook al erg geholpen met verzorgingsproducten voor het voorhoofd. Verzorg je die op de juiste manier, dan ben je goed op weg de puistjes op je hoofdhuid te verminderen. Je voorhoofd en haargrens zijn immers maar een paar centimeter van elkaar verwijderd. De acneproducten van VIVE Huidtherapie bevatten exact de ingrediënten waar je huid blij van wordt!   

Een professionele behandeling 

Blijven die puistjes op je gezicht, hoofdhuid en/of elders op je lichaam maar terugkeren? Bij VIVE Huidtherapie bieden we een professionele acnebehandeling. Afgestemd op de conditie van jouw huid en met een behandelplan op maat. Zelfs als jij de hoop hebt opgegeven, weten onze magische handen de acne te laten verdwijnen! 

Nog meer informatie en tips? 

Wil je nóg meer weten over puistjes op de hoofdhuid? Of krijg je graag wat kennis over acne op het gezicht, de rug, de billen, de borst, de schouders of de nek? In onze acne e-learning delen we allerlei interessante weetjes en tips! Aan de hand van persoonlijke begeleiding zorgen wij ervoor dat ook jij een manier vindt om puistjes te verminderen.  

 

Ook leuk: onze HUID Podcast. Luistert lekker weg!  

Bestsellers

Onze meest verkochte acne producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 394 reviews.