Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Acne » Hormonale acne

Acne: hormonale acne, hoe ontstaat het?

 

Hoewel acne een breed scala aan oorzaken kent, schuift men veelal hormonen als boosdoener naar voren. En dat is vervelend. Want waar je triggers als een ongezonde leefstijl en verkeerde cosmetica producten kunt aanpakken, heb je op je hormoonhuishouding weinig invloed. Echter zijn we van mening dat de stempel “hormonale” acne te makkelijk gebruikt wordt, terwijl het vaak een samenkomst van verschillende triggers is die de acne veroorzaakt.

 

Dat hormonale acne hardnekkig is, dát kun je helaas wel stellen. Maar geen zorgen. VIVE Huidtherapie vertelt je graag wat dit type acne precies is, wat je kunt doen om het toch zo veel mogelijk binnen de perken te houden én hoe je het behandelt.

Hormonale acne

Wat is hormonale acne?

Van hormonale acne spreken we dus als je kampt met puistjes als gevolg van veranderingen in de hormoonhuishouding. Hoe dat zit? Hormonen zetten de talgproductie in je lichaam in gang. De verandering in je hormonen en stimulatie van bepaalde hormonen, zorgt ervoor dat er meer talg geproduceerd wordt. Met mogelijk verstopte talgklieren en een talgophoping tot gevolg. Hierdoor ontstaat je acne.

 

Wanneer je hormoonhuishouding schommelt

We kunnen je op een briefje geven: iedereen heeft wel eens last van een veranderende hormoonhuishouding. De één echter net wat vaker en heftiger dan de ander. Een aantal situaties waarin je hormonen een wisseling doormaken zijn bijvoorbeeld:

  • In de puberteit. Tijdens deze periode stijgt de testosteronspiegel -> meer talgproductie. Zowel bij jongens als bij meisjes.
  • Vlak voor je menstruatie. Dat je menstruatiecyclus en de verandering van je hormoonspiegel hand in hand gaan, dat is geen geheim, maar vlak voor je menstruatie verhoogt je talgproductie.
  • Als je stopt met de anticonceptiepil. De pil remt de productie van talg af. Stop je met deze te slikken, dan maakt je lichaam ter compensatie extra veel talg aan.
  • Tijdens je zwangerschap. Vooral in het eerste trimester lijken hormonen moeite te hebben hun balans te vinden.
  • Tijdens de menopauze of overgang. Deze veranderingen in je lichaam zetten je hormoonspiegel op tilt.

 

acne hormonaal

 

Hoe je hormonale puistjes herkent

Twijfel je of je hormonale puistjes hebt, of dat jouw acne een andere aard heeft? Als je onderstaande symptomen herkent, dan is de kans groot dat het hormonale acne betreft of dat je acne hormonale componenten heeft. Want zoals we al eerder hebben aangegeven, gaat de hormonale component vaak samen met andere tiggers:

  • De acne kwam om de hoek kijken op het moment dat je hormonen veranderen. Zoals in een van de situaties die we hierboven aanhaalden.
  • De puistjes laten altijd rond dezelfde periode van je menstruatiecyclus van zich zien.
  • De acne kiest altijd dezelfde plekken op je lichaam – vaak rond je kaaklijn en kin – als slachtoffer.
  • Je krijgt plotseling last van acne, zonder dat je je leefstijl en/of cosmeticaproductgebruik hebt aangepast.

 

Wat te doen tegen hormonale acne?

We lieten de bom eerder al vallen: helaas heb je op de toename en daling van je hormonen weinig invloed. En hormonale puisten volledig voorkomen, dat lijkt in de praktijk dan ook lastig. Want we hebben geen toverstaf die je hormonen weer rustig krijgt.

Echter kunnen we wél de andere triggers tackelen, waarbij de “hormonale” component hopelijk meevalt. Bv. Stel, je ziet dat de acne als voorkeurslocatie kaak en kin heeft. Daarnaast is je huid trekkerig na het reinigen en heb je regelmatig last van je buik. Dan zijn de andere punten buiten de hormonale locatie veel belangrijker om aan te pakken. Want het kan dus soms een soort “bijkomst” zijn dat het op die locatie zit. Dit is tenslotte de plek waar de van nature de meeste talgklieren en dode huidcellen zitten. Kortom, dit is wat we bedoelen met dat het label “hormonale” acne wat ons betreft te snel geplakt wordt. Staar je dus niet blind op dat label.

Daarnaast kan je een aantal dingen in je leefstijl aanpassen, om je huid zo zuiver mogelijk te houden.

 

1. Een goede huidverzorging

Door je huid op de juiste manier te reinigen en verzorgen, voorkom je dat de acne in extra heftige vorm van zich laat zien. Hoe je dat doet: exfolieer regelmatig en ga voor huidproducten die speciaal ontwikkeld zijn om acne te verminderen. De producten van VIVE Huidtherapie zijn van hoge kwaliteit en bevatten enkel ingrediënten waar je huid blij van wordt.

 

2. Laat de hormonale puisten met rust

Hoe erg je ook geplaagd wordt door die rode bulten en je de neiging hebt ze aan te raken, ze negeren lijkt een goede methode om erger te voorkomen. Vervang het pulken met Skin icen! Dit remt de ontsteking én zorgt ervoor dat je geen wondjes maakt.

 

stress acne

 

3. Probeer stress te vermijden

Ook stress is zoiets waarvan je lichaamsprocessen op tilt slaan. Ervaar je meer spanning en nervositeit? Dan laten bepaalde hormonen extra van zich horen (meer productie van het stresshormoon cortisol). Helaas stimuleert cortisol de talgproductie in je huid, met een mogelijke verergering van de hormonale acne tot gevolg. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door te mediteren, sporten en/of naar rustige muziek te luisteren.

 

4. Houd een gezonde leefstijl aan

Deze tip is voor de hand liggend, maar toch goed om aan te halen: een gezonde leefstijl is van groot belang als het gaat om je acne zo veel mogelijk indammen. Je hormoonhuishouding reguleer je hiermee niet, maar wel zorgt het ervoor dat je lichaam geen extra reden ziet talg te produceren. Eet daarom gevarieerd, weinig suikers, drink genoeg water, slaap voldoende en grijp niet naar de sigaretten.

 

5. Draag ademende kleding die vocht niet absorbeert

Een zwetend lichaam is een speelparadijs voor bacteriën. Een risicofactor als het gaat om het verergeren van hormonale puistjes dus. Hoe je zweet op je lichaam zo veel mogelijk voorkomt: kleding met ademende en niet-absorberende materialen dragen. Zoals synthetische stoffen.

 

6. Herstel je huidbarrière en verminder vochttekort

Vaak zien we klanten binnenkomen met de hulpvraag: “ik wil van mijn hormonale acne af”. Als we dan gaan analyseren waar het fout gaat, ligt de oorzaak veel vaker in het feit dat je huidbarrière kapot is en de huid vochttekort heeft. Juist dán zien we ook vaak de ontstekingen op kin/kaak. Kortom, hydrateer en herstel!! In deze blog lees je hoe je dat het beste doet bij de acne gevoelige huid.

 

Masterclass acne & voeding banner darmen7. Let op je voeding

Regelmatig zien we dat klanten last hebben van hun buik, na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Dit is een teken dat je ergens niet goed tegen kan. Om niet zomaar van alles te schrappen in je voeding (zoals zuivel, gluten etc.), is het veel zinvoller om te achterhalen waar je nu echt op reageert! Kies ervoor om zelf een eetdagboek bij te houden of kies voor een EMB bloedtest. Hierbij kunnen ze achterhalen waar je intolerant voor bent en wat je beter kan laten staan. Super waardevol als je het ons vraagt!

Een voedingspatroon met veel vitamine A, C en Zink heeft een positieve werking op acne. Dus probeer daar genoeg van binnen te krijgen! Eet vaker onverzadigde vetten zoals vette vis, vitamine A (spinazie) en Zink (noten), bessen, of avocado. Deze producten hebben een zuiverende, herstellende en beschermende werking. Het gevolg van het eten van deze voeding is dat je huid meer gaat stralen en onzuiverheden verminderen.

 

Hormonale acne behandelen: hoe doe je dat?

Door het toepassen van bovenstaande tips voorkom je dat de acne van kwaad tot erger gaat. Zie je de puistjes echter het liefst geheel te gronde gaan? Dan kun je de hormonale acne laten behandelen. VIVE Huidtherapie staat paraat je hierbij te helpen.

Als specialist in het vak kunnen we vaststellen dat onze aanpak bewezen effectief is. Ons geheim? We bieden een krachtige hormonale acne behandeling die tot dieper in de huidlaag werkt én we gebruiken altijd een aanpak op maat. Dat wil zeggen: we kijken exact naar wat jouw huid nodig heeft en stemmen daar de behandeling op af voor het beste resultaat. Voor hormonale acne bij volwassenen is bijvoorbeeld misschien wel een andere behandelmethode nodig dan voor het verwijderen van acne van een tienerhuid.

 

Samengevat:
1. Zorg voor een goede huidverzorging
2. Laat de hormonale puisten met rust
3. Probeer stress te vermijden
4. Houd een gezonde leefstijl aan
5. Draag ademende kleding die vocht niet absorbeert
6. Herstel je huidbarrière en verminder vochttekort
7. Let op je voeding
8. Behandel je huid met een acne behandeling

 

cover de acne e-learning

Acne Academy

We hebben ook een hele fijne acne academy gemaakt, waarbij we je ALLES leren over acne en hoe je acne kan verminderen. Meer dan 6 uur aan videomateriaal, waarin we al onze tips delen op 1 plek. Ook ontvang je een kortingscode voor producten, een VIVE skincare journal en persoonlijke begeleiding. Klik hier voor meer informatie over de Acne Academy. 

 

 

Advies nodig of vragen?

Kamp je nog met vragen over het hormoon, acne, onze producten en/of onze behandelingen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag aan een stralende en zuivere huid.

Ook waardevol: onze e-learning over acne. Via online training & coaching leren we je alles over acne en de werking van je huid. Van persoonlijke begeleiding tot het delen van al onze kennis: alles komt aan bod.

 

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 408 reviews.