Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Acne » Acne littekens

Acne littekens verwijderen, hoe doe je dat?

Je bent eigenlijk van je acne af, maar nu zijn er van die vervelende rood / bruine vlekken achtergebleven na een puist (ook wel acne litteken genoemd). Nu ziet je huid er alsnog niet rustig uit. We weten hoe vervelen dit is, dus we gaan je snel vertellen hoe je acne littekens kunt behandelen.

In een voorgaande blog ben je er al achter gekomen wat een litteken is, hoe die ontstaat, welke soorten littekens er zijn. Vandaag verdiepen we ons meer in over welke soorten acne littekens er zijn en hoe je acne littekens na puistjen kan verwijderen. 

Acne littekens verminderen

Welke soorten acne littekens zijn er?

Er bestaan 3 soorten acne littekens;

  • Atrofische
  • Hypertrofische
  • Keloïdale 

De meest voorkomende acne littekens zij de atrofische littekens. Hieronder vallen een aantal subtypes zoals; icepick, boxscar en rolling littekens. Voor de duidelijkheid bij atrofische littekens bestaat er een afname van collageen, je ziet dus “ deukjes/kuiltjes” in de huid en bij hypertrofische littekens en keloïden is er sprake van een toename van collageen hierdoor zie je vaak wat overtollig huid zoals een bobbel of iets verheven huid. Atrofische littekens ontstaan doordat tijdens het wondgenezingsproces er te weinig huid wordt aangemaakt. Naast atrofische acne littekens zijn ook hypertrofische en keloidale littekens erg vervelend.

acne littekens

 

Hieronder hebben we even een kort overzicht gemaakt over de verschillende acne litteken subtypes:

  • Icepick littekens: Deze littekens zijn puntvormig en dieper. Je kan ze herkennen aan de putjes in de huid. De opening van het littekentje is wijder dan het diepere puntje waardoor er een V- vorm ontstaat. Icepick wordt ook wel ijspegeltje genoemd. Als je op het plaatje kijkt dan weet je vast waarom! 
  • Boxcar: Dit zijn ronde of ovale littekens met scherpe verticale randjes. Deze littekens zijn wat wijder aan het oppervlakte vergeleken met ice pick littekens, en vormen vaak een U-achtige vorm met een brede basis. Het littekentje lijkt dus iets groter van de buitenkant. Boxcar littekens kunnen zowel oppervlakkig of diep zijn.
  • Rolling littekens: Je kan deze littekens herkennen aan wat diepe of oppervlakkige inzakkingen in de huid en zijn vaak 4 tot 5 mm groot. Daarbij hebben ze vaak een M- achtige vorm.

Hypertrofische acne littekens zijn verdikt, rozerood van kleur en kunnen ook nog eens jeuken of pijn doen. Meestal kunnen deze littekens na verloop van tijd vanzelf minder worden. Wanneer er na een ontsteking een verdikte, onregelmatige rode tot donker gekleurde litteken overblijft noemen we deze keloïde acne littekens. Deze littekens zijn helaas wat hardnekkiger en kunnen niet vanzelf minder worden. Hiervoor zou je echt naar een dermatoloog moeten om dit te kunnen verminderen. 

Nu we weten welke acne littekens er zijn is het ook belangrijk om te weten hoe we nou van deze stomme littekens af kunnen komen!

Keloid litteken (erg verdikt litteken)

Keloid litteken

 

 

Hoe verminder je littekens?

Als er ondanks de tips die we hebben vermeld in deze blog, toch een litteken ontstaat waar je niet blij mee bent, zijn er gelukkig verschillende opties om deze te verminderen. Volledig verwijderen is helaas niet mogelijk, maar het minder zichtbaar maken en het vervelende trekkerige gevoel wegnemen kan gelukkig wel!

Microneedling om littekens te verminderen

In de salon passen wij de behandelmethode microneedling toe om acne littekens te verminderen. Microneedling stimuleert de productie van nieuw collageen en maakt je huid glad en egaal. Je huid herstelt van binnenuit waardoor rimpels, (acne) littekens, pigmentvlekken, striae, doffe huid of grove poriën verminderen. 

Dit wordt gedaan door minuscule naaldjes die door middel van trilling loodrecht je huid in gaan en op die manier microkanaaltjes in je huid maakt. Uiteraard gaat dit op een gecontroleerde en doelgerichte manier.

Tijdens de behandeling wordt je het herstelproces van je huid op gang gebracht. Tijdens het natuurlijke herstelproces maakt je huid groei- en helende factoren aan, die een gunstige uitwerking hebben op je huidconditie. Het triggert de aanmaak van nieuwe cellen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. 

Er zijn meerdere microneedling behandelingen nodig om een mooi resultaat te behalen (gemiddeld 4-6). Het beste is om deze behandeling om de 4 weken in te plannen voor het mooiste resultaat. Per litteken verschilt het hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Microneedling behandeling acne littekens

Microneedling is dé behandeling om snel van je acne littekens af te komen! Na 1 a 2 behandelingen zie je de rood / bruine vlekjes en kuiltjes minder worden. Na 4-6 behandelingen zie je dat je huid een stuk gladder en egaler is!

Klik hier om een afspraak te maken in onze agenda!

Wat kan je zelf doen om littekens te verminderen?

Naast de behandelopties in de salon zijn er ook een aantal dingen die je thuis zou kunnen doen. Bepaalde producten kunnen de behandelingen ondersteunen en versnellen. Want zoals je weet zijn wij altijd een groot voorstander van thuis ook het juiste doen!

Hypertrofische littekens vanuit huis behandelen

Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken om een litteken echt weg te krijgen, maar wat ze wel kunnen doen is de huid verzachten en soepel maken. Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Daarnaast is het masseren van het litteken erg belangrijk om hem soepel te houden. Dit is met name van toepassing bij hypertrofische littekens. 

Zoals ik hierboven al noemde is het hydrateren en verzorgen van het litteken erg belangrijk om het litteken niet erger te laten worden. Gebruik hiervoor een product die huidherstellende ingrediënten bevat zoals: niacinamide (vitamine B), panthenol en glycerin. De beste producten hiervoor zijn het vitamin B serum van ALPHA-H of de I RESCUE van IMAGE Skincare. Ook is het beschermen tegen de zon van groot belang om pigmentatie te voorkomen. De Heliocare Atopic Lotion Spray is perfect voor het lichaam en de Prevention + voor het gezicht.

 

Atrofische littekens / acne littekens vanuit huis behandelen

Bij het behandelen van acne littekens is het belangrijk dat je de huid thuis gaat stimuleren met ingrediënten die werken op structuurverbetering van de huid. Er is op de plekken waar de littekens zich bevinden een tekort aan collageen in de huid en daarom is er een deukje zichtbaar. Collageen zorgt voor stevigheid en dat mist de huid op de plekken waar de littekens zich bevinden. Om de collageen aanmaak te stimuleren is retinol één van de meest effectieve ingrediënten. Er is wetenschappelijk bewijs dat retinol werkt op het stimuleren van collageen en daarmee structuurverbetering geeft aan de huid. Lees hier meer over de werking van retinol.

Heb geduld met het gebruik van retinol. Het resultaat is vaak pas zichtbaar na 6 maanden.

 

Rode / bruine littekens en vlekjes verminderen na acne

Op het moment dat je last hebt van rode atrofische acne littekens is de eerste stap roodheid verminderen in de huid. Retinol kan dan misschien iets te intensief zijn voor je huid. Om deze roodheid te verminderen is het beste om niacinamide te gaan gebruiken. Niacinamide heb je misschien wel vaker in onze blogs voorbij zien komen. Het is ons meest favoriete ingrediënt en geschikt voor ieder huidtype. Lees hier meer over niacinamide en het bijpassende product.

Kortom, je kan met producten en behandeling veel resultaat behalen als je acne littekens wilt verminderen. Wat ons betreft is microneedling echt de holy grail als het gaat om het verminderen van littkens. Niet alleen mijn verwachtingen, ook die van mijn klanten worden telkens weer overtroffen. Wil je ook een microneedling behandeling boeken? Klik dan op onderstaande link.

Klik hier om een afspraak te maken in onze agenda!

 

acne behandeling

De beste huidproducten voor acne littekens

Bij VIVE Huidtherapie vind je littekenproducten voor ieder huidtype. We hebben bijvoorbeeld reinigers, maar ook voor een speciale serum, dagcrème en nachtcrème kun je bij ons terecht. Onze producten zijn van de hoogste kwaliteit en we stellen ze met liefde samen. Onze ervaring is dat het gebruik van slechts één product geen effect heeft. De juiste combinatie van producten doet wonderen. Benieuwd welke acnelittken producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Bekijk dan deze sets. 

Een professionele behandeling

Als je kiest voor een professionele behandeling bij VIVE Huidtherapie, dan ga je voor effectiviteit. Wij zijn gespecialiseerd in het verhelpen van acnelittekens. Het behandeltraject bestaat uit een gepersonaliseerde aanpak. We stemmen de behandeling altijd af op de conditie van je huid, zodat we het beste resultaat kunnen nastreven. Verder goed om te weten: acnebehandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar.

 

Verwijder acne littekens

We haalden het eerder al even aan: als je te lang blijft rondlopen met acne, kunnen er littekens ontstaan. Dit is zonde, zeker gezien er genoeg opties zijn om acne te voorkomen en behandelen. Ben je er toch te laat bij en heb je acne littekens? Geen zorgen. Ook dan zijn wij je redder in nood. Wij bieden verschillende producten en behandelingen die acne littekens kunnen verminderen.

Ook hebben we een fijne blog geschreven over het verminderen van littekens. Je leest de blog over het verminderen acne littekens hier.

 

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen over onze acneproducten of de behandelingen? Of wil je graag nog wat extra advies? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij helpen je graag.

 

Podcast over acne

Wist je dat wij een hele interessante podcast hebben? In De HUID Podcast bespreken we verschillende huidproblemen en oplossingen. Maar ook ingrediënten, onderzoeken, skintrends en persoonlijke verhalen.

Klik hier om naar De HUID Podcast te gaan.

Wist je dat die rood / bruine vlekjes na een ontsteking zowel een acne litteken als hyperpigmentatie genoemd wordt? Door de juiste pigmentremmende ingredienten te gebruiken, kan je deze voorkomen en verminderen. In onze podcast over pigmentvlekken leren we je alles over deze vorm van pigmentvlekjes. Luister zowel deel 1 als 2 voor alle informatie!

 

Beluister hier onze aflevering over de rood / bruine vlekjes na acne (hyperpigmentatie / acne littekens).

 

Bestsellers

Onze meest verkochte acne litteken producten

Hulp nodig met je huid?

Iedere huid is anders en iedere huid heeft dus ook weer behoefte aan andere producten.

Benieuwd wat ervoor nodig is om jouw huid te verbeteren? Wij helpen je graag. 

Door deze vragenlijst in te vullen, hebben wij een goed beeld van je huid en ontvang je binnen een paar dagen gratis productadvies per email. 

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 402 reviews.