Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Acne » Pil tegen acne, helpt het echt?

Pil tegen acne, helpt het echt?

Ben je een vrouw en heb je last van acne dan gaan mensen al gauw naar de huisarts voor het halen van de anticonceptie pil. Hiermee wordt beweerd dat je sneller van je acne af kan komen. Maar is dit wel echt zo? Of is dit een fabel?

In deze blog hebben wij het niet alleen over de anticonceptie pil, maar ook over het gebruik van antibiotica en roaccutane bij acne. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees lekker verder!

pil tegen acne, helpt het echt?

Helpt de anticonceptiepil bij acne?

Voordat we ingaan op of de anticonceptiepil helpt bij acne, willen we het eerst graag hebben over wat er precies elke maand gebeurd met de hormonen in je lichaam. 

De meeste huidklachten ontstaan in het tweede deel van de cyclus, in de laatste 2 weken na de eisprong dus. Na het bereiken van een piek in je hormonen, begint de hoeveelheid oestrogeen (vrouwelijk hormoon) te dalen en krijgt testosteron (mannelijk hormoon) ‘meer de ruimte’. Deze ‘mannelijke verschuiving’ heeft onder meer effect op de talgproductie, want deze neemt toe. Doordat de talgproductie gaat stijgen kunnen de poriën gaan verstoppen en puistjes ontstaan. 

Welke invloed heeft de anticonceptiepil op je huid?

Naast hormonen heeft ook het gebruik van de anticonceptiepil effect op onze huid. Afhankelijk van het type pil kunnen bepaalde huidklachten als puistjes verergeren, maar soms ook verbeteren.

De meeste anticonceptiepillen werken op basis van de geslachtshormonen oestrogeen en/-of progesteron (vrouwelijk hormoon). Deze hormonen kunnen een sterke uitwerking hebben op je huid. Niet zo vreemd dus dat je ineens last kunt krijgen van je huid als je de pil gaat slikken, of wanneer je bijvoorbeeld van merk of anticonceptiemethode verandert. 

De invloed van de anticonceptie pil op je huid heeft alles te maken met de samenstelling, verhouding tussen de hormonen in de pil en vorm van de gebruikte hormonen. Hierdoor kunnen acne klachten zomaar ontstaan (ook op latere leeftijd ) of verergeren, maar soms juist ook verminderen of helemaal verdwijnen.

anticonceptiepil

Welk type anticonceptie maakt acne erger?

Uit onderzoek blijkt dat de prikpil, het hormoonstaafje en het spiraaltje acne over het algemeen vaak kunnen verergeren. Deze anticonceptiemethodes vallen in de categorie progestageen-alleen. Dat betekent dat deze middelen een “ mannelijk” effect hebben op de huid. Zoals jullie weten betekent dit dat de talgproductie omhoog gaat en hierdoor kan meer acne ontstaan. 

Welk type anticonceptie verminderd mijn acne?

Combinatiepillen (pillen die naast progestageen ook oestrogeen bevatten) kunnen de talgproductie verminderen. Hierdoor kan juist je acne verbeterd worden. Hierbij zijn de verhouding tussen de beide hormonen én het type progestageen in het middel uiteindelijk bepalend voor de werking op de huid.

Welke anticonceptiepil lokken over het algemeen geen acne uit?

  • Vierde generatie pillen -> bevatten progestageen, drospirenon (hebben anti androgene werking)

Welke anticonceptiepil lokken over het algemeen wel acne uit?

  • Derde en tweede generatie pillen -> norgestimate of desogestrel en levonorgestrel of norethindron

*Heb je last van acne en twijfel je of je moet stoppen, wisselen of juist starten met de anticonceptiepil? Overleg dit dan altijd met je huisarts!

Een andere medicatie dat kan worden gebruikt om acne te verminderen is het gebruik van antibiotica. Wat het precies is en doet lees je hieronder..

Antibiotica bij acne, wat doet het precies? 

Wanneer je last hebt van acne kiezen sommige mensen er al snel voor om naar de huisarts te gaan, maar wat doet een huisarts wanneer je kampt met onzuiverheden? In veel gevallen wordt er gekozen om met een antibioticakuur aan de slag te gaan.

Om meer inzicht te krijgen in de wereld van antibiotica gaan wij dit helemaal voor je uitleggen. Werkt het nu wel of toch niet? Krijg je niet juist meer acne door het gebruik hiervan en welke soorten antibiotica bestaan er überhaupt. Na het lezen van deze informatie wordt jij weer wat wijzer en kom je er achter dat er niet één standaard behandeling is om van je acne af te komen.

Wat is antibiotica en welke specifieke soorten antibiotica tegen acne bestaan er?

Zoals hierboven al is aangegeven bestaat er geen specifieke standaardbehandeling om van je acne af te komen. Dit omdat er bij ontstekingsverschijnselen een andere benadering nodig is dan wanneer het vooral om mee-eters gaat ook wel die zwarte puntjes op je neus genoemd. De ernst van je acne, je leeftijd, je geslacht en het optreden van littekens spelen een grote rol om te bepalen welk anti-acne middel er wordt ingezet.

In veel gevallen weten mensen niet hoe ze moeten omgaan met acne, vandaar dat ze dan bij de huisarts terecht komen. Bij de huisarts wordt middels een tabel gekeken in welke mate iemand last heeft van acne. Ze kijken dan of de acne mild of ernstig is. Op basis daarvan gaan ze een keuze maken wat voor behandeling het beste bij de ernst past.

Wat zien we vaak?

We zien in de salon vaak dat er vrij snel gekozen wordt door de huisarts om zowel een antibiotica crème als antibiotica tabletten tegelijkertijd in te zetten. Meestal krijgen mensen hierdoor bijwerkingen, omdat zowel op de huid als in het lichaam een antibioticum wordt gebruikt. Wat zie je dan? We zien vaak mensen met een droge, rode, overgevoelige acne huid langskomen. Je kan je wel voorstellen dat iemand met een trekkerige acne huid niet blij is met nog meer uitdrogende producten. Vaak merken ze dat de huid alleen maar onrustiger wordt, waardoor ze andere hulp inschakelen (zoals bv de huidtherapeut). Dit was ook bij Bente (Huidtherapeut bij VIVE Huidtherapie) het geval.

acne verminder | VIVE huidtherapie

Antibiotica is een geneesmiddel dat bacteriële infecties tegengaat

Om terug te komen op wat een antibioticum is; een antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriële infecties kan bestrijden. Er zijn twee verschillende groepen antibiotica zoals de bacteriedodende en de bacterieremmende. Bij de laatste groep wordt de uitbreiding van de bacterie dus voorkomen. Antibiotica remt dus de groei van bacteriën en vermindert de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica kan je op de huid smeren in een gel, crème/-en of lotion vorm, maar je kan ze ook innemen als een tablet of als een drankje.

Welke antibiotica tabletten worden er dan precies gebruikt om van je acne af te kunnen komen hoor ik je nu denken. Nou dat zijn er een aantal namelijk: doxycycline, minocycline, tetracycline of erytromycine. Deze werken bij puistjes met roodheid en pus kopjes.

En welke antibiotica gels, crèmes/-en of lotions kan ik dan gebruiken om van mijn acne af te kunnen komen? Dat zijn onder andere clindamycine en erytromycine. Hieronder gaan we nog wat meer de diepte in over de verschillende soorten antibiotica. 

Kan antibiotica ervoor zorgen dat de huid sneller afschilfert?

Heb je last van een milde acne vorm? Dan kan de huisarts kiezen voor een antibiotica die je uitwendig als gel, crème of lotion kan aanbrengen op je huid. Maar voordat een huisarts kiest voor zo’n middel, zal hij eerst proberen of je acne weg gaat met benzoylperoxide.

Benzoylperoxide weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los. Daarbij vermindert het ook de groei van dode huidcellen en de acne-bacterie. Hierdoor raken de poriën minder makkelijk verstopt.

Als dit middel niet voldoende werkt en iemand weer terugkomt bij de huisarts kan een antibiotica worden ingezet in combinatie met of lokale retinoïden (adapaleen of tretinoïne). Deze middelen versterken de werking van antibiotica, waardoor de antibiotica minder lang ingezet hoeft te worden.

Je hebt dus antibiotica creme’s en medicatie voor acne

Kortom de huisarts kan dus gaan kiezen voor; Benzoylperoxide, Tretinoïne, Clindamycine (antibiotica) en Adapaleen. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert, zodat het talg gemakkelijk naar buiten kan. Hierdoor kan het ontstaan van mee-eters en acne worden tegengegaan. 

Hoe vaak op een dag gebruik je dan zo’n lokale antibiotica zalf bij acne?

Wanneer je een lichte vorm hebt van acne kan 1x per dag voldoende zijn. Pas wel op wanneer je net gaat beginnen met het gebruik van een van deze middelen! Dikwijls kunnen Benzoylperoxide, Tretinoïne en Adapaleen namelijk voor irritatie op je huid zorgen! We zien in de praktijk vaak dat mensen een zeer droge huid krijgen van deze creme’s. Daarom vinden wij dit ook niet de ideale behandelmethode voor een vochtarme acne huid.

Voor acne die matig tot ernstig is kan de huisarts kiezen voor een antibiotica in de vorm van tabletten zoals bijvoorbeeld Doxycycline en Minocycline. Deze medicijnen hebben naast een bacterieremmende werking ook een ontstekingsremmende werking. Antibiotica tabletten worden in een kuurverband gegeven. Belangrijk om te weten wanneer je hieraan begint moet je de volledige kuur ook echt afmaken anders heeft het geen nut gehad en kun je op lange termijn zelfs resistent worden voor antibiotica.

acne antibiotica zalf

Hoe snel werkt antibiotica bij acne?

Het verschilt natuurlijk per persoon maar meestal kan je pas na weken tot maanden verschil gaan opmerken bij het verminderen van je acne. Dit geeft dus aan dat je echt geduld nodig hebt en niet meteen wonderen moet gaan verwachten. Ook is de kans groot dat het gebruik van de medicatie van tijdelijke aard is. Zodra je ermee stopt, komt het zonder goede begeleiding weer net zo erg terug! Tot slot is het belangrijk om te kijken of je huid van nature al een vochttekort heeft (je huid voelt trekkerig na het reinigen, maar kan soms ook een vettig laagje hebben aan het einde van de dag). Is dit het geval? Dan zal je huid minder fijn reageren op de uitdrogende zalf en creme’s van de huisarts. Neem dan vooral even contact met ons op! Wij kunnen je helpen met het verminderen van het vochttekort en de onzuiverheden!

Welke medicatie kan de talgvorming verminderen in jouw huid?

Van ‘de pil’ is bekend dat deze de talgvorming kan beïnvloeden in onze huid. Er zijn een aantal anticonceptiepillen op de markt die een gunstig effect kunnen hebben op je acne. Een ander middel dat de talgproductie onderdrukt is roaccutane. Het officiële advies bij ernstige gevallen van acne luidt dat als antibiotica na drie maanden niet werkt, mensen naar een huidarts ook wel bekend als een dermatoloog doorverwezen moeten worden. Bij de dermatoloog wordt bij een ernstige acne vorm (acne met littekenvorming en dieper gelegen ontstekingen) gekozen wordt voor roaccutane. Dit geneesmiddel bevat vitamine A. 

Geeft het gebruik van antibiotica bij acne bijwerkingen? 

Bij het gebruik van antibiotica kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan. Wanneer je een antibiotica op je gezicht aanbrengt kunnen er klachten ontstaan zoals; hyperpigmentatie en/-of overgevoeligheidsreacties. Wanneer je een antibiotica inneemt komen daar andere klachten bij kijken. Je kan klachten hebben zoals diarree of een dunne ontlasting. Dit komt doordat het antibioticum ook de goede bacteriën in de darmen (de darmflora) aanvalt.  Daarnaast kan er ook een allergische reactie of overgevoeligheid ontstaan. Dit herken je aan klachten zoals; benauwdheid, koorts of flauwvallen.

Nu weten wij dat darmgezondheid enorm belangrijk is bij het verminderen van acne. Omdat antibiotica ook de gezonde darmflora aantast, zijn we niet direct fan van het inzetten van antibiotica bij acne. We zien namelijk dat er na gebruik van antibiotica vaak meer darmklachten aanwezig zijn, wat uiteindelijk meer acne kan veroorzaken. Een probiotica kan wel helpen om de darmen van extra goede bacteriën te voorzien.

Hoe gaan huisartsen om met het gebruik van antibiotica en kan je bij langdurig gebruik van antibiotica resistent worden? 

Als doktoren te lang achter elkaar antibiotica voorschrijven om acne op lange termijn te behandelen, kunnen mensen hier resistent voor worden. Dit betekent dat er een soort van super acne zou kunnen ontstaan die niet meer behandeld kan worden met medicatie. 

Uit een recente Britse studie is gebleken dat mensen gemiddeld zo’n 6,5 maand antibiotica slikken. Ook kwam er uit die studie dat er één iemand was die de tabletten zelfs gedurende 7 jaar innam. Hierbij gaf het onderzoek aan; “Dit kan ervoor zorgen dat de propionibacterium acnes, de bacterie die acne veroorzaakt, resistent wordt. Zo krijg je een superbacterie die veel moeilijker te behandelen is. En wat nog erger is, het gebruik van orale antibiotica kan je ook resistent aan andere bacteriën maken. Zo worden ook andere ziekten veel moeilijker te behandelen.”

Samenvattend: kunnen we zeggen dat antibiotica een rol speelt in het verminderen van de acne bacterie in je huid en dat het ontstekingen kan remmen. Maar doordat antibiotica geen rol speelt in het specifiek verminderen van je talgproductie, is de kans groot dat je acne terug blijft komen of überhaupt niet weg gaat. Daarnaast werkt de antibiotica op de p.acne bacterie, maar onderzoeken zijn er nog niet over uit of dit nu echt een goede of slechte bacterie is. 

In plaats van naar antibiotica of roaccutane te grijpen, adviseren wij om naar jouw triggers te kijken, welke huidverzorgingsproducten je momenteel gebruikt en welke behandelingen er geschikt zijn om je acne te kunnen verminderen. Wij als huidtherapeuten kunnen je hierbij gaan helpen. We hebben een zeer waardevolle e-learning over het verminderen van acne! Hierin leren we je van A tot Z alles over het verminderen van acne en gaan samen aan de slag! Wij zijn dan letterlijk jouw huidcoach!!

Roaccutane kwam al even kort voorbij maar mocht je hier veel meer over willen lezen dan verwijzen wij je graag door naar onze pagina over roaccutane bij acne! 

Advies nodig?

Heb je alle informatie en kennis om de juiste keuze te maken? Of heb je nog antwoorden of advies nodig? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze huidtherapeuten helpen je graag aan een zuivere en stralende huid.  

Daarnaast kan je op deze pagina meer informatie vinden over het verminderen van acne! 

Bestsellers

Onze meest verkochte acne producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 378 reviews.