Home » Huidprobleem » Acne » Roaccutane

Wat doet roaccutane bij acne?

Heb jij ook wel eens een horror story gehoord of gelezen van iemand die roaccutane gebruikte om van zijn/-of haar acne af te komen? Wij wel! Best vaak krijgen we vragen in de salon over het gebruik hiervan zoals; is roaccutane dan echt wel zo slecht, kan ik niet beter een roaccutane kuur ondergaan in plaats van investeren in goede behandelingen of producten?

Wij hebben het voor je uitgezocht en delen graag onze ervaring! In deze blog beantwoorden we precies al deze vragen. Onderstaand vind je dus een geheel overzicht over wat roaccutane precies is, wanneer zet je roaccutane in en waar moet je precies op letten? Daarnaast wordt ook duidelijk welke producten je kan gebruiken tijdens het gebruik van roaccutane en erna. Ben je ook benieuwd naar de ervaring van Bente (huidtherapeut bij VIVE Huidtherapie) met dit medicijn, lees dan vooral ook verder!

>> KLIK HIER VOOR DE BESTE PRODUCTEN TIJDENS ROACCUTANE <<

 

Wat doet roaccutane bij acne?

Kan je acne verminderen met roaccutane?

Als je op internet zoekt naar wat roaccutane precies is wordt je vooral duidelijk gemaakt dat het een medicijn is, bedoeld voor mensen die kampen met ernstige acne klachten. Het wordt ook wel isotretinoïne genoemd. Niet alleen acne kan met deze medicatie verholpen worden, artsen schrijven dit medicijn ook voor bij ernstige rosacea klachten als gebruikelijke medicijnen onvoldoende hebben geholpen. Het wordt meestal ingezet als laatste “redmiddel” bij een vorm van acne waarbij er sprake is van veel cystes (een ophoping van pus of vocht in de huid). Deze vorm heet acne cystica of nodulaire acne.

roaccutane

Wat er in roaccutane zit is een stof die verwant is aan vitamine A. Dit behoort ook wel bij de geneesmiddelengroep dat retinoïden worden genoemd. Dan hoor ik je denken, vitamines zijn toch gezond? Ja dat klopt, maar een teveel aan vitamine a kan zorgen voor een vergiftiging in het lichaam. Hierdoor kan deze medicatie alleen gebruikt worden onder begeleiding van een arts. Roaccutane remt de groei van cellen in de buitenste huidlaag, hierdoor laten de huidcellen makkelijker los. Dit betekent ook dat de huidcellen niet ophopen in je poriën, waardoor je dus minder verstopte poriën ziet op de huid. Roaccutane remt daarnaast ook de talgproductie en de groei van de acnebacterie (wat zorgt voor minder acne).

Wat mag je verwachten van roaccutane bij acne?

We willen je niet afschrikken, maar we geven je wel graag volledige informatie. Bij het gebruik van roaccutane kunnen er wat gezondheidsproblemen ontstaan, dus wees er wel van bewust dat je niet zomaar start met deze medicatie. Vanwege de kans op een miskraam of ernstige bijwerkingen op de ongeboren baby mag roaccutane alleen worden voorgeschreven, meegegeven en gebruikt als aan strenge regels van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is voldaan.

Schrik niet er zijn best wat bijwerkingen die kunnen optreden bij gebruik van roaccutane zoals; irritatie van de huid, droge ogen, droge lippen, gewrichtspijn, spierpijn, depressief, haaruitval, wazig zien, maagdarmklachten, gehoorproblemen, hoofdpijn. De meningen over de medicatie zijn verdeeld. Je mag geen roaccutane slikken bij: zwangerschap of borstvoeding. Ook moet je uitkijken met de zon en het drinken van alcohol.

Huidtherapeut Bente deelt haar mening: “de medicatie kan zorgen voor een verbeterde kwaliteit van leven voor mensen met acne, waardoor het niet aan de kant geschoven moet worden”.

Maar ook huidtherapeut Vivian deelt haar mening: “het medicijn is absoluut werkzaam, alleen vind ik het resultaat soms niet opwegen tegen intensieve werking op je lichaam. Ook zie ik in de praktijk dat er vaak begeleiding mist, waardoor het gewoon weer terugkomt. Dus werkzaam is het zeker, maar vaak wordt het niet op de juiste manier ingezet of behandeld nadat mensen klaar zijn met het medicijn. Tot slot kan hetzelfde resultaat soms ook behaald worden bij de huidtherapeut.”

Wat zijn de effecten van roaccutane?


Wanneer je begint met roaccutane kan het zijn dat je eerst een verergering van de onzuiverheden op kan merken. Het verschilt per persoon hoelang dit aanhoudt. Bij de een is dat een week en bij de ander zijn dat meerdere weken tot maanden. Dit is normaal, bekijk het maar als je gaat sporten in de sportschool. Na één training zie je ook niet direct een sixpack toch?! Het effect op de acne is dus pas na enkele weken te merken. Meestal wordt roaccutane ingezet in een kuurverband dat tussen de 4 en 6 maanden ligt. Dit is in principe voldoende. Na het stoppen werkt het medicijn nog zo’n 8 weken door en kunnen de verschijnselen nog verder gaan afnemen.

 

Op internet wordt duidelijk dat ongeveer 1 op de 5 mensen nog een tweede kuur nodig heeft om helemaal van de acne af te komen. Men kan hier dan 2 maanden na stoppen van de eerste kuur mee beginnen. Wat dit aangeeft is dat het effect meestal dus van tijdelijke aard is. Het legt tijdelijk alles stil, maar zodra je er mee stopt en geen juiste begeleiding krijgt zien wij in de salon veel mensen terugkomen met dezelfde acne uitbarstingen als voor de kuur. Daarnaast hebben gebruikers van het medicijn vaak last van veel bijwerkingen waardoor veel mensen geen tweede kuur meer willen.

 

De ervaring met het gebruik van roaccutane van Huidtherapeut Bente

Een aantal jaar geleden voordat ik de opleiding tot huidtherapeut volgde, stortte letterlijk en figuurlijk mijn wereld in. Van de ene op de andere dag werd ik gebeld door mijn huisarts met de mededeling dat ik moest stoppen met de Diane35 pil. De pil zou van de markt gehaald worden omdat er na onderzoek gebleken was dat er teveel bijwerkingen geconstateerd waren bij het gebruik van die pil.

Ik was op dat moment net 20 geworden en volop bezig met mijn studie Toerisme. Na het advies van mijn huisarts ben ik gelijk overgestapt naar een andere pil. Een paar weken gingen voorbij zonder dat ik iets merkte aan mijn huid of stemming. Maar na twee maanden begon ik opeens steeds meer ontstekingen te zien op mijn kin en kaaklijn. Het begon met 1 ontsteking, die ik vervolgens uit kneep. Na het uitknijpen kreeg ik er opeens zoveel meer bij, dat ik echt schrok. Dagen gingen voorbij, iedere dag na school ging ik op zoek naar middeltjes die mij konden helpen om van mijn acne af te komen. Ik bestelde het ene product na het andere en kreeg op een gegeven moment het advies van mijn vader om pure talkpoeder aan te brengen op mijn gezicht. Volgens hem konden de ontstekingen uitdrogen en weghalen.

 

Van het ene naar het andere middeletje

Toen ik geen verbetering zag ben ik naar de huisarts gegaan en heb verschillende antibiotica kuren en crèmes voorgeschreven gekregen. Ook dit hielp mij niet om van mijn acne af te komen. Alles had ik naar mijn idee al gedaan, maar niks hielp op dat moment. Ik werd er zelfs depressief van, ging niet meer school en vermeed allerlei evenementen met vrienden en familie. Ik voelde me lelijk en onverzorgd. Toen ik geen uitweg meer zag nam mijn moeder mij mee naar een huidtherapeut om mij te laten behandelen. Ik onderging verschillende peelings en gebruikte ook de producten, ik zag na een aantal maanden verschil maar ik was nog steeds niet tevreden. Dit omdat het mij allemaal te lang duurde en ik niet optimaal werd begeleid door de huidtherapeut in die tijd.

Ik isoleerde me nog steeds en kwam terecht in een neerwaartse spiraal. Ik was echt een ander mens geworden, ik herkende mezelf niet meer

BENTE (HUIDTHERAPEUT VIVE HUIDTHERAPIE)

Acne deed mentaal veel met mij

Ik isoleerde me nog steeds en kwam terecht in een neerwaartse spiraal. Ik was echt een ander mens geworden, ik herkende mezelf niet meer. Vandaar dat ik toen nog een keer langs de huisarts ben gegaan. Omdat ik zoveel had geprobeerd kreeg ik een verwijzing naar de dermatoloog. Toen ik op gesprek kwam bij de dermatoloog werd mij verteld dat ik aan de roaccutane kon beginnen. Er werd uitgelegd wat het was, welke bijwerkingen het had en waar ik mij aan moest houden. Op dat moment vond ik dat het mijn laatste redmiddel was, ik was zo klaar met het uit proberen. Dit was bewezen effectief en redelijk snel. Ik had toen gekozen om te gaan starten.

 

Iedere maand moest ik een bloed/- en zwangerschapstest doen. Ik had last van droge lippen, een droge rode kwetsbare huid, haaruitval, moeheid en droge ogen. Het ging mij verder allemaal goed af. Na 7 maanden was ik klaar en was mijn huid weer als vanouds. Ik was onwijs blij en gelukkig, ik voelde mij weer happy worden en had het gevoel dat ik weer alles aan kon. In de tussentijd was ik zo geïnspireerd geraakt om met de huid bezig te zijn dat ik mijn studie tot huidtherapeut heb gevolgd en ben gaan werken in het werkveld.

Acne komt terug na roaccutane

Totdat een aantal jaren later de ontstekingen weer terug kwamen. Ik begreep niet hoe dit kon gebeuren, de dermatoloog vertelde dat het resultaat voor altijd was. Maar hoe dan?! Toen ik mij ging verdiepen bleek dat heel veel mensen dezelfde ervaring deelde. Ik kwam erachter dat roaccutane mijn onderliggende probleem niet heeft aangepakt maar tijdelijk een soort pleister erop had geplakt. Daarom wil ik nu mijn verhaal met jullie delen, ik wil laten zien dat het niet erg is om roaccutane te nemen, maar dat je wel goed moet weten waar je aan begint en ook achteraf bepaalde stappen moet nemen. Ik als huidtherapeut heb veel kennis in huis en ik had er toen voor gekozen om voor de makkelijke manier te kiezen omdat ik mentaal aan het struggelen was.

 

Goede begeleiding van een huidtherapeut is essentieel

Achteraf gezien had ik ook geen goede begeleiding met mijn huidverzorgingsroutine en onderhield ik mijn gezicht niet voldoende met huidverbeterende behandelingen. Dit had er uiteindelijk voor gezorgd dat ik weer terug bij af was. Toen ik ging letten op mijn skincare en voor begeleiding naar VIVE huidtherapie ging ben ik er ook weer van af gekomen. Ja je hoort het goed, een huidtherapeut die naar een andere huidtherapeut gaat om hulp te vragen! Tuurlijk heb ik nog steeds af en toe ontstekingen voornamelijk als ik een stopweek in las met de pil. Of als ik slecht eet en slaap, maar het is niet meer zo heftig als eerst en daar ben ik blij mee! Een tip van mij naar jou; stop de zoektocht en kies voor een goede begeleiding van een huidtherapeut die veel kennis heeft van acne.

 

Welke huidverzorgingsproducten kan ik tijdens roaccutane gebruiken?

Zoals jullie weten is je huid tijdens het gebruik van roaccutane dus erg kwetsbaar. Ook mag je geen exfoliërende ingrediënten gebruiken. Daarnaast kan je huid erg droog aanvoelen en misschien is er zelfs roodheid aanwezig. Roodheid is een van de symptomen van een vochtarme huid. Net zoals schilfers, kleine barstjes, ontstekingen, trekkerig gevoel en jeuk.

Vaak is je huid gevoelig en zorgen huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten voor irritatie. Deze symptomen ontstaan en verergeren doordat je huidbarrière verstoord is. Waar de huidbarrière normaal je huid beschermt, kunnen nu bacteriën, irriterende stoffen, allergenen en verontreiniging makkelijk binnendringen.

Er zijn meerdere, goed op elkaar afgestemde producten nodig om jouw roodheid daadwerkelijk te verminderen. Door producten te gebruiken die je huidbarrière herstellen en terug in balans te brengen vermindert ook de de roodheid en je droge huid.

 

Wij hebben jarenlange ervaring!

Na jarenlange ervaring en het behandelen van meer dan 2500 vrouwen, weten wij inmiddels welke ingrediënten goed werken. De kennis over de ideale percentages, pH-waarden en samenstellingen heeft VIVE Huidtherapie gebundeld in deze set van effectieve producten. Op deze manier kan je vanuit huis roodheid / droogte verminderen. Dit is een langdurig proces. Je moet er rekening mee houden dat het gemiddeld 1 tot 12 maanden kan duren voordat je resultaat gaat zien bij roodheid. Droogheid kan binnen 1 a 2 maanden al verbeteren!

 

Deze set is ideaal te gebruiken tijdens het gebruik van roaccutane:

  1. Melting Moment Cleansing Balm: perfect voor de eerste reiniging. Zacht voor je huid. Verwijdert gemakkelijk vuil, talg en make up van je huid. Deze cleanser kan je ook inzetten als hydratatie masker.
  2. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum om je vochtbalans te herstellen en de aanmaak van collageen te stimuleren. Bomvol kalmerende ingrediënten die geen irritatie veroorzaakt.
  3. IMAGE Skincare Prevention + Matte moisturizer: fijne romige crème. Geeft je huid echt comfort. Bevat naast UVA & UVB bescherming, hydraterende ingrediënten, antioxidanten en vitamines.
  4. IMAGE Skincare ORMEDIC Bio Peptide Creme:  rijke herstellende crème die je huidbarriere gaat herstellen en wat meer glans geeft. Bomvol hydraterende en herstellende ingrediënten. Elke avond een feestje!
  5. IMAGE Skincare MD lip verzorging: je lippen worden namelijk enorm droog en kan wel herstellende en hydraterende ingrediënten gebruiken. Je zult écht verschil merken tussen deze lipverzorging en andere.

 

Bekijk hier de set.

 

Welke producten gebruik je de eerste maanden nadat je bent gestopt met roaccutane? (1-4 maanden)

Ochtend

Stap 1. Kies allereerst voor een milde reiniger zoals de ALPHA-H Melting Moment Cleansing Balm. Deze balm is super zacht voor je huid en zorgt voor zijdezachte schone huid en verlicht jeuk.

Stap 2. Kies daarna voor een serum dat de huidbarrière zal gaan versterken en ook ontstekingen voorkomt. Namelijk de ALPHA  H Vitamin B serum: het beste serum om je vochtbalans te herstellen en de aanmaak van collageen te stimuleren. Bomvol kalmerende ingrediënten die geen irritatie veroorzaakt.

Stap 3. Om je huid de hele dag te verzorgen en te beschermen kiezen wij daarna voor een dagcrème met spf. De IMAGE Skincare Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32: meest verkochte dagcrème uit het assortiment. Olievrij, waardoor je geen onzuiverheden krijgt en bevat micro sponge technologie waardoor overtollig talg opgenomen wordt. Bevat UVA & UVB bescherming.

 

Avond

Reinig met stap 1. 

Stap 4. Vervolgens reinig je maximaal 3x per week met de Foamer 5 van Dermaceutic. De reiniger is zacht voor je huid (geen uitdrogende ingrediënten), maar tegelijkertijd erg krachtig. Het bevat namelijk 5% glycolzuur, die er voor gaat zorgen dat je huidstructuur verbeterd (minder fijne lijntjes en grove poriën). Daarnaast verwijdert de Foamer 5 het bovenste dode huidlaagje van je huid, waardoor er een gezonde nieuwe huid tevoorschijn komt.

Stap 5. Gebruik stap 2.

Stap 6. Als nachtcrème wil je zorgen dat de huid heel de nacht door gehydrateerd wordt. Hiervoor kan je de Hyal Ceutic gebruiken. Deze crème bevat allemaal ingrediënten die je huidbarrière (buitenste huidlaag) herstellen en meer vocht aantrekken vanuit diepere huidlagen. Ook is deze hyaluronzuur crème door zijn herstellende en hydraterende werking ideaal in te zetten na intensieve behandelingen (zoals microneedling of peelings).

Je huid is inmiddels weer wat meer herstelt (je producten uit de vorige set zijn op). Tijd om je routine te upgraden!

*de Hyal Ceutic is minder rijk dan de ORMEDIC nachtcreme, vandaar de keuze om na het stoppen over te stappen van de ORMEDIC naar de Hyal Ceutic.

Deze set is samengesteld op basis van de beste ingrediënten en is een totaalpakket om effectief je acne te verminderen. Een totaalpakket zodat jij precies weet wat je moet doen met duidelijke stappen om acne te verminderen en te werken aan een gezonde en egale huid.

 

Dit zijn de beste producten minimaal 4 maanden na het stoppen van je roaccutanekuur.

Ochtend:

  1. Kies allereerst voor een milde reiniger zoals de ALPHA-H Melting Moment Cleansing Balm. Deze balm is super zacht voor je huid en zorgt voor zijdezachte schone huid en verlicht jeuk.
  2. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum tegen acne en mee-eters. Remt je talgproductie en herstelt de vochtbalans.
  3. IMAGE Skincare Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32: meest verkochte dagcrème uit het assortiment. Olievrij, waardoor je geen onzuiverheden krijgt en bevat micro sponge technologie waardoor overtollig talg opgenomen wordt. Bevat UVA & UVB bescherming.

 

Avond:

  1. ALPHA-H Melting Moment Cleansing Balm. Deze balm is super zacht voor je huid en zorgt voor zijdezachte schone huid en verlicht jeuk.
  2. Dermaceutic Foamer 15 Cleanser: tweede reiniger die je huidstructuur verbeterd (minder onzuiverheden, poriën, rimpels en grove poriën). Bevat 15% glycolzuur voor een mooie glow. -> start met 3x per week
  3. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum tegen acne en mee-eters. Remt je talgproductie en herstelt de vochtbalans.

Dermaceutic Light Ceutic: deze nachtcrème bevat alle ingrediënten om ontstekingen en verkleuringen na onzuiverheden aan te pakken. Het egaliseert en herstelt daarnaast ook bestaand en nieuw pigment.

 

Als extra toevoeging voor nog meer hydratatie kan je nog een laagje Hyal Ceutic aanbrengen voordat je je nachtcrème aanbrengt! Zoals je misschien al hebt opgemerkt kan je na de 3 maanden overstappen op een wat sterkere tweede reiniger. Mocht je nog mild willen beginnen dan raden wij aan om gewoon nog met de foamer 5 aan de slag te gaan.

Welke behandelingen kan ik na het gebruik van roaccutane het beste ondergaan?

Officieel behandelen de meeste specialisten geen huiden die roaccutane gebruiken. Waarschijnlijk omdat ze niet de middelen hebben om de huid meer comfort te geven. Maar hier namen wij niet zomaar genoegen mee. We bedachten een unieke behandeling (enkel bij VIVE), zodat we de huiden die roaccutane gebruiken meer hydratatie, comfort en resultaat geven!

De nieuwe roaccutane hydrafacial is zo geformuleerd dat wij je huid zo gezond mogelijk houden en behouden voor, tijdens en na het gebruik van de roaccutane kuur! Je kan er dus direct mee starten want het allermooiste van deze behandeling is, is dat het een hele kalmerende en hydraterende behandeling is! 

>> Bekijk hier meer informatie over HydraFacial tijdens roaccutane << 

Wanneer raden jullie aan om te starten met de roaccutane hydrafacial?

Start vanaf 1 maand voordat je aan de kuur gaat beginnen met de roaccutane hydrafacial, dit om je huid van de juiste hydratatie en voeding te voorzien voordat je je huid extreem gaat uitdrogen met de medicatie. Hierdoor kan je huid direct herstellen, is beter gehydrateerd en kalmeert heel mooi. Ook de actieve ontstekingen kunnen rustiger gaan worden. Ben je al bezig met je kuur en merk je dat je huid langzaamaan droger wordt? Dan is dit het moment om te starten!

 

Hoeveel weken zitten er tussen de behandelingen?

Wil je alles op alles zetten en je huid het allerbeste verzorgen, dan raden wij na de eerste behandeling twee weken er tussen aan. Mocht dit niet haalbaar zijn dan zou vier weken er tussen ook zeker kunnen!

Om ervoor te zorgen dat je huidbarrière versterkt wordt kan er gekozen worden voor een hydrafacial. Na een behandeling met de hydrafacial voelt je huid goed gevoed aan en zijn er minder schilfertjes zichtbaar. We kiezen in dit geval om geen zuurtjes te gebruiken aangezien dat niet samengaat met de medicatie. Kortom, het is echt een behandeling op maat.

Deze behandeling kan gewoon vergoed worden vanuit de zorgverzekering (als je een aanvullende verzekering hebt). Je boekt hem in voor €179,- via onze website. 

 

Acne littekens na roaccutane

Het je na je roaccutane kuur toch nog wat littekentjes of rode vlekjes overgehouden? Daar kunnen we zeker wat mee doen! Om acne littekentjes en verkleuringen aan te pakken in de huid kan er gekozen worden voor microneedling. Microneedling is een bewezen effectieve cosmetische behandelmethode, die enorm populair is! Het zorgt namelijk voor een stralende, egale en jonger uitziende huid. Belangrijk: wacht minimaal 6 maanden nadat je gestopt bent met de roaccutane totdat je uberhaupt mogelijk in aanmerking komt voor een microneedling behandeling.

 

Microneedling is zeer effectief bij het verminderen van acne littekens

Microneedling stimuleert de productie van nieuw collageen en maakt je huid glad en egaal. Je huid herstelt van binnenuit waardoor rimpels, (acne) littekens, pigmentvlekken, striae, grove poriën of een doffe huid verminderen. Tijdens de behandeling wordt je huid expres minimaal beschadigd, om het herstelproces op gang te laten komen (dit klinkt veel heftiger dan het daadwerkelijk is). Tijdens het natuurlijke herstelproces maakt je huid groei- en helende factoren aan, die een gunstige uitwerking hebben op je huidconditie. Het triggert de aanmaak van nieuwe cellen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dat samen zorgt voor een nieuwe frisse huid.

acne verminderen katwijk VIVE huidtherapieBij ons in de salon kijken wij altijd naar de behoefte van je huid op dat moment. Wij bespreken van te voren door wat we zien en passen daar de behandeling op aan. Zo weet je altijd dat je de beste behandeling krijgt voor een super mooi resultaat! Wees welkom bij ons in de salon om vrijblijvend een intake gesprek en/-of een eventuele behandeling aan te gaan!

 

Is roaccutane de enige oplossing om mijn acne te verminderen?

Wij zijn van menig dat je vaker geen roaccutane nodig hebt dan wel! Wij boeken namelijk dagelijks enorm goede resultaten met onze klanten door middel van goede skincare producten, leeftstijladviezen en behandelingen.

 

Meer weten over hoe je acne kan verminderen? Bekijk hier de blog over acne verminderen.

 

 

 

Resultaten zonder roaccutane

 

 

Vraag hulp aan een huidtherapeut! 
Dermaceutic radiance

Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om je huid te verbeteren, maar zonder resultaat? Bij VIVE Huidtherapie denken we niet alleen met je mee, maar gaan we ook aan de slag met bewezen effectieve behandelingen en producten om je huid te verbeteren!

Bij ons werken alleen gecertificeerde huidtherapeuten met jarenlange ervaring. We geven je eerlijk en professioneel advies.

VIVE Huidtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici. Deze inschrijvingen zijn nodig om de kwaliteit van de huidtherapeut te garanderen. Dit houdt in dat de huidtherapeut altijd bijgeschoold en bekend is met de nieuwste richtlijnen op haar vakgebied.

Vragen of advies nodig? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl

 

Lees meer: acne verminderen, maskné, rosacea verminderen of home treatments.

acne verminder | VIVE huidtherapie

Antibiotica is een geneesmiddel dat bacteriële infecties tegengaat

Om terug te komen op wat een antibioticum is; een antibioticum is een geneesmiddel dat bacteriële infecties kan bestrijden. Er zijn twee verschillende groepen antibiotica zoals de bacteriedodende en de bacterieremmende. Bij de laatste groep wordt de uitbreiding van de bacterie dus voorkomen. Antibiotica remt dus de groei van bacteriën en vermindert de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica kan je op de huid smeren in een gel, crème/-en of lotion vorm, maar je kan ze ook innemen als een tablet of als een drankje.

Welke antibiotica tabletten worden er dan precies gebruikt om van je acne af te kunnen komen hoor ik je nu denken. Nou dat zijn er een aantal namelijk: doxycycline, minocycline, tetracycline of erytromycine. Deze werken bij puistjes met roodheid en pus kopjes.

En welke antibiotica gels, crèmes/-en of lotions kan ik dan gebruiken om van mijn acne af te kunnen komen? Dat zijn onder andere clindamycine en erytromycine. Hieronder gaan we nog wat meer de diepte in over de verschillende soorten antibiotica. 

Kan antibiotica ervoor zorgen dat de huid sneller afschilfert?

Heb je last van een milde acne vorm? Dan kan de huisarts kiezen voor een antibiotica die je uitwendig als gel, crème of lotion kan aanbrengen op je huid. Maar voordat een huisarts kiest voor zo’n middel, zal hij eerst proberen of je acne weg gaat met benzoylperoxide.

Benzoylperoxide weekt het bovenste huidlaagje (hoornlaag) los. Daarbij vermindert het ook de groei van dode huidcellen en de acne-bacterie. Hierdoor raken de poriën minder makkelijk verstopt.

Als dit middel niet voldoende werkt en iemand weer terugkomt bij de huisarts kan een antibiotica worden ingezet in combinatie met of lokale retinoïden (adapaleen of tretinoïne). Deze middelen versterken de werking van antibiotica, waardoor de antibiotica minder lang ingezet hoeft te worden.

Je hebt dus antibiotica creme’s en medicatie voor acne

Kortom de huisarts kan dus gaan kiezen voor; Benzoylperoxide, Tretinoïne, Clindamycine (antibiotica) en Adapaleen. Deze middelen zorgen ervoor dat de huid afschilfert, zodat het talg gemakkelijk naar buiten kan. Hierdoor kan het ontstaan van mee-eters en acne worden tegengegaan. 

Hoe vaak op een dag gebruik je dan zo’n lokale antibiotica zalf bij acne?

Wanneer je een lichte vorm hebt van acne kan 1x per dag voldoende zijn. Pas wel op wanneer je net gaat beginnen met het gebruik van een van deze middelen! Dikwijls kunnen Benzoylperoxide, Tretinoïne en Adapaleen namelijk voor irritatie op je huid zorgen! We zien in de praktijk vaak dat mensen een zeer droge huid krijgen van deze creme’s. Daarom vinden wij dit ook niet de ideale behandelmethode voor een vochtarme acne huid.

Voor acne die matig tot ernstig is kan de huisarts kiezen voor een antibiotica in de vorm van tabletten zoals bijvoorbeeld Doxycycline en Minocycline. Deze medicijnen hebben naast een bacterieremmende werking ook een ontstekingsremmende werking. Antibiotica tabletten worden in een kuurverband gegeven. Belangrijk om te weten wanneer je hieraan begint moet je de volledige kuur ook echt afmaken anders heeft het geen nut gehad en kun je op lange termijn zelfs resistent worden voor antibiotica.

acne antibiotica zalf

Hoe snel werkt antibiotica bij acne?

Het verschilt natuurlijk per persoon maar meestal kan je pas na weken tot maanden verschil gaan opmerken bij het verminderen van je acne. Dit geeft dus aan dat je echt geduld nodig hebt en niet meteen wonderen moet gaan verwachten. Ook is de kans groot dat het gebruik van de medicatie van tijdelijke aard is. Zodra je ermee stopt, komt het zonder goede begeleiding weer net zo erg terug! Tot slot is het belangrijk om te kijken of je huid van nature al een vochttekort heeft (je huid voelt trekkerig na het reinigen, maar kan soms ook een vettig laagje hebben aan het einde van de dag). Is dit het geval? Dan zal je huid minder fijn reageren op de uitdrogende zalf en creme’s van de huisarts. Neem dan vooral even contact met ons op! Wij kunnen je helpen met het verminderen van het vochttekort en de onzuiverheden!

Welke medicatie kan de talgvorming verminderen in jouw huid?

Van ‘de pil’ is bekend dat deze de talgvorming kan beïnvloeden in onze huid. Er zijn een aantal anticonceptiepillen op de markt die een gunstig effect kunnen hebben op je acne. Een ander middel dat de talgproductie onderdrukt is roaccutane. Het officiële advies bij ernstige gevallen van acne luidt dat als antibiotica na drie maanden niet werkt, mensen naar een huidarts ook wel bekend als een dermatoloog doorverwezen moeten worden. Bij de dermatoloog wordt bij een ernstige acne vorm (acne met littekenvorming en dieper gelegen ontstekingen) gekozen wordt voor roaccutane. Dit geneesmiddel bevat vitamine A. 

Geeft het gebruik van antibiotica bij acne bijwerkingen? 

Bij het gebruik van antibiotica kunnen er verschillende bijwerkingen ontstaan. Wanneer je een antibiotica op je gezicht aanbrengt kunnen er klachten ontstaan zoals; hyperpigmentatie en/-of overgevoeligheidsreacties. Wanneer je een antibiotica inneemt komen daar andere klachten bij kijken. Je kan klachten hebben zoals diarree of een dunne ontlasting. Dit komt doordat het antibioticum ook de goede bacteriën in de darmen (de darmflora) aanvalt.  Daarnaast kan er ook een allergische reactie of overgevoeligheid ontstaan. Dit herken je aan klachten zoals; benauwdheid, koorts of flauwvallen.

Nu weten wij dat darmgezondheid enorm belangrijk is bij het verminderen van acne. Omdat antibiotica ook de gezonde darmflora aantast, zijn we niet direct fan van het inzetten van antibiotica bij acne. We zien namelijk dat er na gebruik van antibiotica vaak meer darmklachten aanwezig zijn, wat uiteindelijk meer acne kan veroorzaken. Een probiotica kan wel helpen om de darmen van extra goede bacteriën te voorzien.

Hoe gaan huisartsen om met het gebruik van antibiotica en kan je bij langdurig gebruik van antibiotica resistent worden? 

Als doktoren te lang achter elkaar antibiotica voorschrijven om acne op lange termijn te behandelen, kunnen mensen hier resistent voor worden. Dit betekent dat er een soort van super acne zou kunnen ontstaan die niet meer behandeld kan worden met medicatie. 

Uit een recente Britse studie is gebleken dat mensen gemiddeld zo’n 6,5 maand antibiotica slikken. Ook kwam er uit die studie dat er één iemand was die de tabletten zelfs gedurende 7 jaar innam. Hierbij gaf het onderzoek aan; “Dit kan ervoor zorgen dat de propionibacterium acnes, de bacterie die acne veroorzaakt, resistent wordt. Zo krijg je een superbacterie die veel moeilijker te behandelen is. En wat nog erger is, het gebruik van orale antibiotica kan je ook resistent aan andere bacteriën maken. Zo worden ook andere ziekten veel moeilijker te behandelen.”

Samenvattend: kunnen we zeggen dat antibiotica een rol speelt in het verminderen van de acne bacterie in je huid en dat het ontstekingen kan remmen. Maar doordat antibiotica geen rol speelt in het specifiek verminderen van je talgproductie, is de kans groot dat je acne terug blijft komen of überhaupt niet weg gaat. Daarnaast werkt de antibiotica op de p.acne bacterie, maar onderzoeken zijn er nog niet over uit of dit nu echt een goede of slechte bacterie is. 

In plaats van naar antibiotica of roaccutane te grijpen, adviseren wij om naar jouw triggers te kijken, welke huidverzorgingsproducten je momenteel gebruikt en welke behandelingen er geschikt zijn om je acne te kunnen verminderen. Wij als huidtherapeuten kunnen je hierbij gaan helpen. We hebben een zeer waardevolle e-learning over het verminderen van acne! Hierin leren we je van A tot Z alles over het verminderen van acne en gaan samen aan de slag! Wij zijn dan letterlijk jouw huidcoach!!

Roaccutane kwam al even kort voorbij maar mocht je hier veel meer over willen lezen dan verwijzen wij je graag door naar onze blog over roaccutane bij acne! 

Advies nodig?

Heb je alle informatie en kennis om de juiste keuze te maken? Of heb je nog antwoorden of advies nodig? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze huidtherapeuten helpen je graag aan een zuivere en stralende huid.  

Daarnaast kan je op deze pagina meer informatie vinden over het verminderen van acne! 

Bestsellers

Onze meest verkochte acne producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 428 reviews.