Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Helaas krijgt bijna iedereen in zijn of haar leven wel last van littekens. Ze kunnen groot, klein, zichtbaar, rood en wit zijn, maar soms kunnen littekens ook behoorlijk jeuken, pijn doen of trekkerig aanvoelen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Maar gelukkig is hier vaak wat aan te doen. 

In deze blog gaan we je alles vertellen over het ontstaan van littekens, verschillende soorten littekens en wat je het beste kunt doen om je littekens te verminderen. We hopen dat je na het lezen van deze blog wat meer informatie hebt om je littekens te verminderen en misschien wel te voorkomen.

Wat is een litteken?

Een litteken ontstaat door een trauma / verwonding aan je huid. Het ligt eraan hoe diep de wond is en hoe het wondgenezingsproces is verlopen of het uiteindelijk een litteken wordt. Het wondgenezingsproces bestaat uit verschillende fases en iedere fase heeft weer een belangrijke functie. Op het moment dat het herstel van de verschillende fases niet helemaal soepel verloopt kan er een vervelend litteken ontstaan. Hieronder leggen we je uit hoe het wondgenezingsproces verloopt en wat er allemaal mis kan gaan waardoor er een litteken kan ontstaan.

Hoe verloopt het wondgenezingsproces van een litteken?

De normale wondgenezing wordt ingedeeld in vier fasen: bloedstolling fase, ontstekingsfase, regeneratiefase en de rijpingsfase. De wondgenezing is een continu proces waarin de verschillende fasen elkaar overlappen. Hieronder leggen we alle fases stap voor stap uit.

  • Bloedstolling fase
    In deze fase wordt het bloeden gestopt en ontstaat er op de huid een soort bloedkorstje. Deze fase duurt maar een paar uur. 
  • Ontstekingsfase
    De opruimcellen van het lichaam (macrofagen en granulocyten) worden naar het gebied gestuurd om alle bacteriën op te ruimen. Hoe langer deze fase duurt, hoe groter de kans op een litteken. Een acute ontstekingsfase duurt 3 dagen tot 2 weken. Typische kenmerken van een ontsteking zijn: roodheid, zwelling en warmte in de huid.
  • Regeneratiefase
    Hierbij wordt nieuw bindweefsel en worden kleine nieuwe bloedvaatjes aangemaakt. Daarnaast wordt er een nieuwe epidermis (bovenste huidlaagje) gevormd. Op het moment dat je huid teveel nieuwe bloedvaatjes aanmaakt, kan er een vervelend rood litteken ontstaan. Ook wordt er in deze fase nieuwe elastine en collageen aangemaakt. Elastine zorgt voor de elasticiteit in de huid en collageen voor de stevigheid. Als er te veel collageen wordt aangemaakt wordt het litteken vaak strak en sterk. Bij te weinig collageen aanmaak krijg je vaak een atrofisch litteken (deze ligt verzonken in je huid). Maar hierover straks meer! Het regeneratieproces kan wel een maand duren.
  • Rijpingsfase
    Dit is de fase waarbij het litteken wordt ‘afgemaakt’ en dit kan wel een jaar duren. 

Wanneer blijft er een litteken achter op je huid?

Naast deze belangrijke stappen in het wondgenezingsproces is ook de diepte van de wond van invloed op de genezing van de huid. Op het moment dat de wond zich in de eerste huidlaag (epidermis) bevindt kan de huid zich vaak zelf herstellen, zonder dat er een litteken voor terugkomt. Op het moment dat de wond dieper gaat dan de epidermis, maar zich in de tweede huidlaag (dermis) bevindt, blijft er vaak een litteken achter.

Naast dat littekens als cosmetisch storend worden ervaren kan het ook voorkomen dat je last ervaart van het litteken. Het kan zijn dat het litteken gaat trekken, pijnlijk aanvoelt of verkleefd zit in de huid. We spreken dan over een ‘abnormaal’ litteken. Het heeft met veel verschillende factoren te maken of je last gaat ervaren van een litteken. Factoren zijn bijvoorbeeld: leeftijd (hoe jonger je bent, hoe sneller je wondgenezing en hoe ouder je bent, hoe langzamer de wondgenezing), erfelijke aandoeningen, je huidskleur, de plaats op het lichaam en eventueel bijkomende infecties tijdens de wondgenezing.

Later vertellen ik meer over de verschillende behandelopties die ook van toepassing zijn op ‘abnormale’ littekens.

Wat voor littekens zijn er?

Acne littekens

Atrofisch litteken (verzonken in je huid)

Bij deze vorm ligt het litteken verzonken in de huid als een soort deukje. Daarnaast is de huid ook dunner op die plek. Vaak is dit het geval bij acne littekens maar ook als je vroeger bijvoorbeeld waterpokken hebt gehad en hier een litteken is achtergebleven. Vaak ontstaan atrofische littekens als er een ontsteking in de huid is geweest of als het wondje is opengekrabd. Zoals hierboven beschreven is het wondgenezingsproces dan onderbroken en geneest de huid minder goed en mooi.

Meer weten over acne littekens? >>> Je leest hier meer over acne littekens <<<

Hypertrofisch litteken(bovenop je huid)

Hypertrofisch litteken(bovenop je huid)

Bij een hypertrofische litteken is het litteken verdikt, stug en soms ook rood/paars van kleur. Verder kan de huid ook gevoelig zijn en kan het litteken jeuken. Deze littekens kunnen ook verkleefd zijn. Je merkt dit als de huid niet meer goed oppakbaar is en het litteken trekkerig aanvoelt. 

Keloid litteken (erg verdikt litteken)

Keloid litteken (erg verdikt litteken)

Een keloïd litteken lijkt op een hypertrofische litteken qua uiterlijk, alleen groeit het litteken tot buiten de oorspronkelijke wondranden. Keloid littekens komen vaker voor bij donkere huidtypes en er is vaak sprake van genetische aanleg. Het is lastig om deze littekens te behandelen omdat de kans dat het litteken zich verder uitbreid groot is. Als je toch wat aan het litteken wilt doen, is het raadzaam om langs een arts te gaan.

Eerste hulp bij littekens – Tips voor het voorkomen van littekens!

Een ongelukje is zo gebeurd! Iedereen heeft weleens een wond(je) gehad door een valpartij, keuken ongelukje of als je een drankje teveel op had. Om het genezingsproces van de wond zo goed mogelijk te laten verlopen hebben we hieronder een aantal tips opgesteld, zodat je de kans op een vervelend litteken zoveel mogelijk verkleind. Natuurlijk kunnen er ook andere factoren voorkomen waardoor wondjes niet mooi genezen en langzaam herstellen zoals bijvoorbeeld: het gebruik van bepaalde medicatie, erfelijke factoren en leefstijl.

Tip 1) Houdt het wondje schoon -> gebruik hiervoor geen geparfumeerde reinigingsmiddelen, maar doe dit gewoon met lauw water

Tip 2) Zorg dat de huid vochtig blijft -> gebruik 5 dagen vaseline om de huid soepel te houden. Uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.

Tip 3) Bedek de huid met een pleister of verband -> vervang dagelijks om de huid te beschermen tegen vuil en invloeden van buitenaf

Probeer je litteken soepel en gehydrateerd houden

Als de huid genezen is, is het belangrijk deze soepel en gehydrateerd te houden. Dit kan je zelf doen door de plek dagelijks te masseren. Het hoeft niet pijnlijk te zijn, probeer het weefsel enkel soepel te houden en de doorbloeding licht te stimuleren. Hierdoor zorg je ervoor dat het litteken niet gaat verkleven en door het stimuleren van de doorbloeding zorg je voor het afvoeren van afvalstoffen. Daarnaast is het aan te raden om een product op de huid aan te brengen die de huid gedurende de dag soepel houdt. We adviseren dan met name huidherstellende ingrediënten zoals: niacinamide (vitamine B), panthenol en glycerin. Het product dat hier geschikt voor is, is het vitamin B serum van ALPHA-H of de I RESCUE van IMAGE Skincare.

Helpt siliconengel of siiconenpleisters bij het verminderen van littekens?

Mocht het een grote wond zijn geweest, waarbij het lang duurde voordat deze dicht was of dat er misschien wel een infectie bij kwam kijken, kan je overwegen om siliconengel of -pleisters te gaan gebruiken. Je kan dit bij de apotheek kopen. Op het moment dat het lang duurt voordat een wond geneest betekent het dat het wondgenezingsproces verstoord is en is de kans groter op een litteken. Je kan starten met siliconengel of -pleisters op het moment dat de huid volledig gesloten is en hierbij is het van belang om het gedurende 8 weken achtereen sluitend te gebruiken.

Zonbescherming

Eigenlijk is deze tip altijd van toepassing! Blijf de huid goed beschermen tegen de zon! Op het moment dat de huid trauma heeft gehad is deze veel gevoeliger voor zonlicht en kan je, als je onbeschermd de zon in gaat, een pigmentvlek overhouden op deze plek. Bescherm de huid daarom goed met een SPF50. De Heliocare Atopic Lotion Spray is perfect voor het lichaam en de Prevention + voor het gezicht.

Hoe lang duurt het voordat littekens vervagen?

Het duurt ongeveer één jaar (soms twee) voordat een litteken is uitgerijpt. In dit jaar kan het litteken uit zichzelf minder worden (dit zien we vaak bij rood / bruine acne littekens) maar het kan zich ook ontwikkelen tot een groter, dikker en lelijk litteken. Je kan al starten met littekentherapie bij een huidtherapeut op het moment dat de huid volledig gesloten is. Hoe sneller je hier mee aan de slag gaat, hoe mooier je resultaat!

Hoe verminder je littekens?

Als er ondanks de bovenstaande tips toch een litteken ontstaat waar je niet blij mee bent, zijn er gelukkig verschillende opties om deze te verminderen. Volledig verwijderen is helaas niet mogelijk, maar het minder zichtbaar maken en het vervelende trekkerige gevoel wegnemen kan gelukkig wel!

Microneedling om littekens te verminderen

In de salon passen wij de behandelmethode microneedling toe om littekens te verminderen. Microneedling stimuleert de productie van nieuw collageen en maakt je huid glad en egaal. Je huid herstelt van binnenuit waardoor rimpels, (acne) littekens, pigmentvlekken, striae, doffe huid of grove poriën verminderen. 

Dit wordt gedaan door minuscule naaldjes die door middel van trilling loodrecht je huid in gaan en op die manier microkanaaltjes in je huid maakt. Uiteraard gaat dit op een gecontroleerde en doelgerichte manier.

Tijdens de behandeling wordt je het herstelproces van je huid op gang gebracht. Tijdens het natuurlijke herstelproces maakt je huid groei- en helende factoren aan, die een gunstige uitwerking hebben op je huidconditie. Het triggert de aanmaak van nieuwe cellen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. 

Er zijn meerdere microneedling behandelingen nodig om een mooi resultaat te behalen (gemiddeld 4-6). Het beste is om deze behandeling om de 4 weken in te plannen voor het mooiste resultaat. Per litteken verschilt het hoeveel behandelingen er nodig zijn.

Microneedling is dé behandeling om snel van je acne littekens af te komen! Na 1 a 2 behandelingen zie je de rood / bruine vlekjes en kuiltjes minder worden. Na 4-6 behandelingen zie je dat je huid glad en egaal is!

>>> Klik hier om een afspraak te maken in onze agenda! <<<

Wat kan je zelf doen om littekens te verminderen?

Naast de behandelopties in de salon zijn er ook een aantal dingen die je thuis zou kunnen doen. Bepaalde producten kunnen de behandelingen ondersteunen en versnellen. Want zoals je weet zijn wij altijd een groot voorstander van thuis ook het juiste doen!

Hypertrofische littekens vanuit huis behandelen

Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken om een litteken echt weg te krijgen. Siliconengel of siliconenpleisters geven de beste resultaten. Daarnaast is het masseren van het litteken erg belangrijk om hem soepel te houden. Dit is met name van toepassing bij hypertrofische littekens. 

Zoals ik hierboven al noemde is het hydrateren en verzorgen van het litteken erg belangrijk om het litteken niet erger te laten worden. Gebruik hiervoor een product die huidherstellende ingrediënten bevat zoals: niacinamide (vitamine B), panthenol en glycerin. De beste producten hiervoor zijn het vitamin B serum van ALPHA-H of de I RESCUE van IMAGE Skincare. Ook is het beschermen tegen de zon van groot belang om pigmentatie te voorkomen. De Heliocare Atopic Lotion Spray is perfect voor het lichaam en de Prevention + voor het gezicht.

Atrofische littekens / acne littekens vanuit huis behandelen

Bij het behandelen van acne littekens is het belangrijk dat je de huid thuis gaat stimuleren met ingrediënten die werken op structuurverbetering van de huid. Er is op de plekken waar de littekens zich bevinden een tekort aan collageen in de huid en daarom is er een deukje zichtbaar. Collageen zorgt voor stevigheid en dat mist de huid op de plekken waar de littekens zich bevinden. Om de collageen aanmaak te stimuleren is retinol één van de meest effectieve ingrediënten. Er is wetenschappelijk bewijs dat retinol werkt op het stimuleren van collageen en daarmee structuurverbetering geeft aan de huid. Lees hier meer over de werking van retinol.

Heb geduld met het gebruik van retinol. Het resultaat is vaak pas zichtbaar na 6 maanden.

Rode atrofische (acne)littekens vanuit huis behandelen

Op het moment dat je last hebt van rode atrofische acne littekens is de eerste stap roodheid verminderen in de huid. Retinol kan dan misschien iets te intensief zijn voor je huid. Om deze roodheid te verminderen is het beste om niacinamide te gaan gebruiken. Niacinamide heb je misschien wel vaker in onze blogs voorbij zien komen. Het is ons meest favoriete ingrediënt en geschikt voor ieder huidtype. Lees hier meer over niacinamide en het bijpassende product: https://www.vivehuidtherapie.nl/product/vitamin-b-serum/

Deze behandeling is echt de holy grail als het gaat om het verminderen van mee-eters. Niet alleen mijn verwachtingen, ook die van mijn klanten worden telkens weer overtroffen. Wil je ook een HydraFacial behandeling boeken? Klik dan op onderstaande link.

Klik hier om een afspraak te maken in onze agenda!

Vraag hulp aan een huidtherapeut! 
Dermaceutic radiance

Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om littekens te verminderen, maar zonder resultaat? Bij VIVE Huidtherapie denken we niet alleen met je mee, maar gaan we ook aan de slag met bewezen effectieve behandelingen om je littekens te verminderen. 

Bij ons werken alleen gecertificeerde huidtherapeuten met jarenlange ervaring. We geven je eerlijk en professioneel advies en kijken tijdens de intake wat voor jouw huidprobleem factoren zijn waardoor littekens ontstaan. Ook gaan we direct aan de slag met een behandelplan om je littekens te verminderen. 

VIVE Huidtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici. Deze inschrijvingen zijn nodig om de kwaliteit van de huidtherapeut te garanderen. Dit houdt in dat de huidtherapeut altijd bijgeschoold en bekend is met de nieuwste richtlijnen op haar vakgebied. Hierdoor kunnen de behandelingen voor littekens (gedeeltelijk) vergoed worden. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekering. Na de behandeling ontvang je van mij een factuur die je door kunt sturen naar de zorgverzekeraar. 

Vragen of advies nodig over het verminderen van mee-eters bij jouw huid? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl

Lees meer: acne verminderen, acne littekens, pigmentvlekken verminderen, alle andere huidindicaties.

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 466 reviews.