Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Hoe kan je het beste mee-eters verwijderen?

Mee-eters verwijderen doe je zo!

Mee-eters zijn direct te herkennen aan de kleine zwarte stipjes op je neus en/of kin. Veel mensen hebben ze, maar wat zijn het eigenlijk? En nog belangrijker hoe kun je mee-eters verwijderen? In deze blog vertel ik je er alles over!

Want ook dat is pigmentatie. En tot slot, we bespreken wat voor producten mooi werken, maar ook welke behandeling nu echt het allerbeste is om van je pigmentvlekken af te komen. 

Mee-eters verwijderen hoe doe je dat?

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters op neus

Mee-eters, ook wel comedonen genoemd, zijn verstoppingen in je poriën. De functie van je poriën is het verspreiden van talg en het doorlaten van zweet. Talg zorgt ervoor dat je huid soepel blijft en je huidbarrière beschermt wordt.  Zonder talg raakt je huid uitgedroogd en is deze eerder vatbaar voor infecties of andere huidschade.

Wanneer je poriën verstopt raken door dode huidcellen, talg of vuil dan ontstaan de witte of zwarte puntjes die we mee-eters noemen. Ook wel blackheads genoemd. De meeste mensen hebben mee-eters op hun voorhoofd, neus en kin. Dit gebeid noemen we de T-zone en hier is je huid altijd wat vetter dan op de rest van je gezicht, omdat er meer talgklieren aanwezig zijn.

Vergis je niet, de kleine zwarte puntjes zijn niet hetzelfde als puistjes. Bij een puistje is er altijd een ontstekingsreactie betrokken en is roodheid zichtbaar. Desalniettemin kan een mee-eters wel een ontsteking worden. Als de mee-eter te lang op je huid aanwezig is, dan kan de mee-eters alsnog ontsteken en een puistje worden.


Wat is het verschil tussen witte en zwarte mee-eters?

Veel mensen denken dat mee-eters per definitie zwart zijn. Echter is dat niet het geval! Mee-eters kunnen zowel zwart als wit van kleur zijn. Het verschil zit hem in de diepte waarin de mee-eter zich bevindt.

 

 

 

 

 

Gesloten comedonen

Zwarte mee-eters liggen meer op de oppervlakte van je huid. De zwarte kleur wordt niet veroorzaakt door vuil dat in de porie zit, maar door de reactie van talg op zuurstof. Zodra de mee-eters meer naar buiten komt en in contact komt met zuurstof, dan zie je een zwart puntje.

Witte mee-eters liggen dieper in je porie. Dat maakt ook direct dat ze moeilijker te verwijderen zijn dan zwarte mee-eters.  Doordat witte mee-eters (nog) niet in aanraking zijn gekomen met de lucht zijn ze anders van kleur. Je kan ze vaak herkennen doordat ze als kleine witte bolletjes onder de huid zitten. We noemen ze ook wel “talgpropjes”. Door bijvoorbeeld de huid rondom je kin te spannen, worden de talgpropjes ineens veel beter zichtbaar.

Wat is het verschil tussen een mee-eter en een puistje?

Zowel mee-eters als puistjes zijn verstopte poriën gevuld met dode huidcellen, talg en bacteriën. Het grote verschil is alleen dat een puistje ontstoken is geraakt en volledig afgesloten is. Doordat het talg en dode huidcellen niet naar buiten kan wordt je puistjes steeds groter en groeit deze. Door de ontstekingsreactie ontstaat er roodheid en een wit kopje.

Let er dus op dat mee-eters makkelijk een puistje kunnen worden. Knijp mee-eters niet zelf uit, want wanneer ze in aanraking komen met bacteriën kunnen ze gaan ontsteken en worden ze groter.

Heb je naast mee-eters ook last van acne, lees dan hier de blog met mijn tips voor het verminderen van acne.

Hoe ontstaan mee-eters?

Hoe een mee-eters ontstaat is simpel. Je porie is namelijk verstopt geraakt door zweet, dode huidcellen en een teveel aan talg. Doordat dit vuil zich heeft opgehoopt raakt de doorgang verstopt en ontstaat er een mee-eters. Dit geldt zowel voor witte mee-eters (gesloten comedonen) en zwarte mee-eters (open comedonen).

De oorzaak voor het ontstaan van een mee-eters kan per persoon verschillen. Hieronder vind je de verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van mee-eters:

  • Schommeling in hormonen bijvoorbeeld tijdens je puberteit of zwangerschap (verhoogde talgproductie)
  • (Slechte) voeding
  • Make-up
  • Agressieve ingrediënten in huidverzorgingsproducten
  • Geneesmiddelen
  • Medische aandoening
  • Droge huid (hierdoor kan het talg je huid niet verlaten)
  • Stress (verhoogde talgproductie)

Helaas kun je ook aanleg hebben voor mee-eters, gelukkig betekent dat niet dat er niets aan gedaan kan worden.

Hoe verwijder ik mee-eters?

Het kan heel verleidelijk zijn om zelf mee-eters uit te knijpen, maar wees hier voorzichtig mee. Net als bij puistjes kunnen er gemakkelijk littekens achterblijven. Daarnaast kan een mee-eter ook geïrriteerd raken of nog erger gaan ontsteken. Daarmee wordt het probleem alleen maar erger. Wij adviseren om de mee-eters door een huidtherapeut weg te laten halen, zodat je met een schone huid aan de slag kunt om die mee-eters te voorkomen.

ALPHA-H Vitamin C Paste

10 tips van een huidtherapeut om mee-eters te verwijderen:

Reinig je huid met 2 verschillende cleansers

Alleen je huid reinigen met water is niet voldoende om mee-eters te verminderen. Door de dag heen verzamelt je huid allemaal vuil. Dit vuil is een combinatie van luchtvervuiling, make-up, talg en dode huidcellen. Dit vuil bevindt zich niet alleen oppervlakkig, maar ook dieper in je huid. Door je huid dubbel te reinigen haal je eerst het oppervlakkige vuil weg en maak je alvast de weg vrij voor je tweede reiniger. Op deze manier zorg je er dagelijks voor dat vuil in je poriën losgeweekt en opgeruimd wordt. Daarnaast zorgt een goede reiniging ervoor dat je poriën minder snel zullen verstoppen en er nieuwe mee-eters ontstaan.

2. Exfolieer regelmatig je huid   

Exfoliëren is de meeste effectieve manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Wanneer je snel last hebt van verstopte poriën is het belangrijk dat je regelmatig je huid exfolieert. Door je huid te exfoliëren ruim je dode huidcellen en ophopingen van talg op. Hiermee verminder je mee-eters en voorkom je dat nieuwe mee-eters ontstaan. Ook vallen grove poriën minder op wanneer je poriën schoon zijn.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dode huidcellen te verwijderen, mijn favoriet voor een vetter huidtype is Salicylzuur (BHA). In tegenstelling tot glycolzuur kan salicylzuur diep doordringen in je poriën ook door huidvet heen. Salicylzuur zit verwerkt in verschillende producten zoals bijvoorbeeld in een reiniger of nachtcrème.

Is je huid soms wat droog of vochtarm? Trekkerig na het douchen of pas in de loop van de dag een beetje vettig? Kies dan liever voor Glyclzuur. Glycolzuur droogt je huid niet uit in tegenstelling tot Salicylzuur. Bij ongeveer 90% van de klanten die ik zie is de huid met mee-eters vochtarm, dus wil je zeker zijn kies dan sowieso voor glycolzuur. De beste producten met Glycolzuur zijn de Foamer 15 cleanser of de Balancing Moisturizer nachtcrème.

Ben je gewend om je huid te scrubben? Stop daar dan direct mee! Scrubs bevatten harde, grove deeltjes die je huid beschadigen en irriteren. Dit kan je talgproductie juist verhogen en (extra) puistjes en mee-eters veroorzaken. Daarnaast zitten mee-eters diep in je huid waardoor scrubben zinloos is. Het gebruik van een exfoliant (zoals hierboven beschreven) vervangt het gebruik van een scrub, echter brengen de exfolianten geen schade aan zoals de scrub doet.

3. Balans terug krijgen 

Mee-eters zijn een indicatie dat je huid uit balans is. Door een disbalans in je huid is ook je huidbarrière functie minder sterk, de kans op huidproblemen is daarmee groter. Welk huidprobleem je ook hebt, er is niet één wonder product dat het voor je kan oplossen. Het is belangrijk om een huidverzorgingsroutine te hebben die bestaat uit ingrediënten die elkaar aanvullen en samenwerken. Als je huid goed in balans is voorkom je een ophoping van dode huidcellen en een overproductie aan talg. De eerste stap is het verbeteren van het hydratatielevel.

4. Hydratatie 

Ook al denk je misschien dat je een gehydrateerde huid hebt, laat je niet misleiden als je een vette huid hebt. Veel mensen verwarren hydratatie met vet. De overproductie van talg doet namelijk lijken alsof je een gehydrateerde huid hebt. Echter is meestal het omgekeerde waar en heeft je huid juist extra hydratatie nodig. Een goede dagcrème is dus een must. Ga echt niet voor een dikke dagcrème of olie, aangezien dat je poriën juist verstopt.

Gebruik liever een olie-vrije dagcrème met SPF. Hiermee bescherm je de huid niet alleen tegen de zon (uitdrogende werking), maar zorgt ook voor hydratatie. De meeste verkochte dagcrème die geschikt is bij onzuiverheden is de IMAGE Skincare Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 32.  Naast hydratatie zorgt deze dagcrème ervoor dat overtollig talg opgezogen wordt dankzij de microsponge technologie. De kans dat poriën verstoppen neemt hierdoor af en je huid gaat minder snel glimmen.

“De meest voorkomende fout bij mee-eters is dat mijn klanten denken dat ze een vette huid hebben, omdat de huid glimt. Maar dit kan juist een teken zijn van een tekort aan water in de huid. Je huid gaat overcompenseren met extra talg, waardoor je huid verstopt”

Vivian Heemskerk
Huidtherapeut

5. Stop met neusstrips 

Het lijkt goed te werken, neusstrips waarop je al die witte puntjes kunt zien die je uit de huid trekt.  Alleen kunnen deze maskers of strips juist voor meer irritatie, meer mee-eters of open poriën zorgen! Door het trekken aan de strip trek je zowel de mee-eter als de beschermlaag van je huid af. Dit lijkt tijdelijk een goed plan want hé die mee-eters zijn weg. Maar zoals je hierboven hebt gelezen krijg me meer last van mee-eters als je huidbarriere kapot is. Dus door vaker een strip te gebruiken zul je op den duur meer mee-eters krijgen, maar zullen er ook sneller open poriën ontstaan. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat mee-eters weer terugkomen als je ze plaatselijk verwijderd. Het is dus puur symptoombestrijding, je lost niet het onderliggende probleem op. Weg dus met deze tijdelijke oplossing.

6. Vermijd irriterende ingrediënten

Veel vrouwen die last hebben van onzuiverheden, waaronder mee-eters, grijpen bij de drogist naar agressieve producten in de hoop dat alle onzuiverheden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Echter bevatten deze producten ingrediënten die je huid juist irriteren, uitdrogen en huidproblemen verergeren. Helaas geldt dit ook voor ingrediënten die natuurlijk zijn. Om maar een paar Ingrediënten te noemen die je huid irriteren: alcohol, pepermunt, menthol, citroen, eucalyptus, tea tree, lavendel, ylang ylang en parfum.

Je huid wordt niet alleen geïrriteerd ook droogt het je huid uit waardoor poriën sneller verstoppen. Je hebt net gelezen dat een droge huid ervoor zorgt dat het talg niet gemakkelijk je huid kan verlaten, waardoor het vast komt te zitten onder je huid. Kortom, je zorgt ervoor dat je meer mee-eters krijgt. Vermijd deze ingrediënten dus zoveel mogelijk om het verergeren van mee-eters te voorkomen.

7. Thuis mee-eters verminderen

In deze blog heb je al meerdere tips gegeven over welke ingrediënten je beter kunt vermijden en welke ingrediënten je juist beter kunt gebruiken om mee-eters te verminderen. Er zijn bizar veel producten op de markt, dus ik kan me helemaal voorstellen dat je niet helemaal weet welk product het meest geschikt is voor jou. Na jarenlange ervaring en het behandelen van meer dan 2000 vrouwen, weet ik inmiddels welke ingrediënten goed werken. De kennis over de ideale percentages, pH-waarden en samenstellingen heb ik gebundeld in sets van effectieve producten. Op deze manier weet jij precies welke set je moet hebben om thuis mee-eters en puistjes verminderen.

Je vindt de set om thuis acne & mee-eters te verminderen hier. Kom je liever langs in de kliniek voor een intake waarbij onze huidtherapeut een persoonlijk advies geeft over de producten en behandelingen die jou van de mee-eters afhelpt? Maak dan hier een afspraak in onze agenda!

8. Peeling tegen mee-eters

Een hele effectieve methode om mee-eters te verwijderen is door middel van een peeling. Tijdens een peeling wordt met behulp van een hoge concentratie van een exfoliant (glycolzuur, melkzuur of salicylzuur) dode huidcellen verwijdert. Het bovenste laagje van je huid wordt losgeweekt waardoor dode huidcellen makkelijker loslaten en er een gladde, egale en frisse huid tevoorschijn komt. Onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes worden hierdoor vermindert.

De concentratie die gebruikt wordt tijdens een peeling wordt afgestemd op jouw huidtype en huidproblemen. Om mee-eters te verminderen willen we dat de gekozen concentratie en het gebruikte ingrediënten diep in je poriën het vuil oplost. Naast het opruimen van mee-eters stimuleert een peeling ook direct de aanmaak van collageen en elastine waardoor je huid zich gaat vernieuwen. Het helpt dus niet alleen op korte termijn om oneffenheden te verminderen, maar juist ook voor lange termijn huidverbetering.

Peelings zijn heel effectief om onzuiverheden zoals acne en mee-eters te verminderen. Een peeling helpt namelijk niet alleen tegen het verminderen van mee-eters (comedonen), maar ook tegen overtollig talg, dode huidcellen en (acne) littekens.

>>> Maak hier een afspraak voor een peeling <<<

9. Next level mee-eters verwijderen met een HydraFacial behandeling

Een zeer effectieve behandeling die mee-eters direct vermindert is de HydraFacial. Met deze behandeling verminderen we niet alleen onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes, maar pakken we ook fijne lijntjes, doffe huid, grove huidstructuur en pigmentvlekken mee. De behandeling bestaat uit vier stappen die volledig gepersonaliseerd kunnen worden op jouw huidbehoefte en ik kan je vertellen dat is echt uniek.

We starten met een diepe reinigen en exfoliatie van je huid. Hierdoor worden dode huidcellen verwijdert, poriën geopend en onzuiverheden losgeweekt. Daarna gaan we een stap verder en wordt je huid gereinigd met een pijnloze vacuümzuiging die alle onzuiverheden (mee-eters, puistjes) uit je poriën verwijdert. De dode huidcellen en mee-eters worden opgevangen in een bakje die je na afloop kunt bekijken, je ziet direct hoeveel vuil verwijdert is uit je huid! En trust me, dit gaat je sowieso verbazen!

Vervolgens gebruiken we LED-lichttherapie om de talgproductie te remmen en bacteriën te doden. Deze stap zorgt ervoor dat nieuwe onzuiverheden en mee-eters minder snel ontstaan.

Om af te sluiten gebruiken we een insluis techniek waarbij serums diep in je huid aangebracht worden. De antioxidanten, peptiden en hyaluronzuur die in deze serums zitten zorgen ervoor dat je huid beschermd en gehydrateerd wordt.

Na de HydraFacial behandeling ga je naar huis met een gladdere en zachtere huid zónder mee-eters. Je huid is gevoed met goede werkstoffen en heeft direct een glow!

Deze behandeling is echt de holy grail als het gaat om het verminderen van mee-eters. Niet alleen mijn verwachtingen, ook die van mijn klanten worden telkens weer overtroffen. Wil je ook een HydraFacial behandeling boeken? Klik dan op onderstaande link.

>>> Klik hier om een afspraak te maken in onze agenda! <<<

10. Vraag hulp aan een huidtherapeut! 

Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om mee-eters te verminderen, maar zonder resultaat? Bij VIVE Huidtherapie denken we niet alleen met je mee, maar gaan we ook aan de slag met bewezen effectieve behandelingen om mee-eters te verminderen.

Bij ons werken alleen gecertificeerde huidtherapeuten met jarenlange ervaring. We geven je eerlijk en professioneel advies en kijken tijdens de intake wat voor jouw huidprobleem factoren zijn waardoor mee-eters ontstaan. Ook gaan we direct aan de slag met een behandelplan om mee-eters te verwijderen en verminderen.

VIVE Huidtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici. Deze inschrijvingen zijn nodig om de kwaliteit van de huidtherapeut te garanderen. Dit houdt in dat de huidtherapeut altijd bijgeschoold en bekend is met de nieuwste richtlijnen op haar vakgebied. Hierdoor kunnen de behandelingen voor acne en acne littekens (gedeeltelijk) vergoed worden. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekering. Na de behandeling ontvang je van mij een factuur die je door kunt sturen naar de zorgverzekeraar.

Vragen of advies nodig over het verminderen van mee-eters bij jouw huid? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl

 

Bestsellers

Onze meest verkochte mee-eter producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 377 reviews.