Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

(online) publicaties "Maskné" acne door mondkapjes

(online) publicaties “Maskné” acne door mondkapjes

REPORTAGE: Nieuwe kwaal duikt op tijdens coronapandemie: Maskné, acne veroorzaakt door mondmasker 

Leidsch dagblad, Noordhollands dagblad & De Telegraaf
Door Annemarie de Jong
3 november 2020

Maskné: acne door een mondmasker.

Steeds meer veeldragers hebben er last van. „Sinds ik een mondkapje draag, heb ik een onzuivere huid”, baalt apotheekmedewerkster Denise Ravensbergen.

Publicatie:

Maskne, wat is dat? acne door mondkapje

Amsterdam ■ Van vroeg tot laat draagt Denise Ravensbergen (30) uit Voorhout een mondkapje in de apotheek in Rijnsburg. Ze kampte vaker met huidproblemen. Eindelijk had ze de boel onder controle. „Ik had een mooi, rustig huidje.

Door dat mondkapje is het gewoon weer een explosie aan ontstekingen. Dat wil je niet, iets aan je gezicht. Op mijn werk kan ik het nog onder dat ding verbloemen, maar in mijn vrije tijd niet.” Eén schrale troost: „Je kan nu toch niet naar feestjes.”

Ondanks het ongemak – ’ook gebarsten lippen’ – is ze voorstander van mondkapjes en van spatschermen op haar werkplek. „Als je die spatschermen aan het einde van de dag zag… die waren niet heel fris. Corona of niet, die spatschermen blijven levenslang.” In de apotheek staat overal aangegeven dat een mondkapje binnen verplicht is. „Maar veel klanten houden zich er gewoon niet aan. Als je er wat van zegt, worden ze boos: ’Ik kom alleen maar even wat halen!’ Ik zeg dat ze er een kunnen kopen of anders later terug moeten komen. Dan gooien ze de deur dicht en lopen weg.”

Ze maakt bizarre dingen mee. „Iemand die zegt: ’Ik ben vanmorgen getest en kom iets voor mijn zere keel halen’. Wat doe je hier dan überhaupt!” Of een dame die wel een mondkapje bij zich heeft, maar dat in haar zak houdt. „’Ik heb al corona gehad, ik ben er niet zo bang voor’, zei ze. Maar dat zegt niks, je kan het weer krijgen. Ik vroeg of ze ’t wilde opdoen. Ze keek alsof ze water zag branden.” Meryem Eroglu (32) draagt sinds mei 8,5 uur per dag een mondkapje tijdens haar werk in een farmaceutisch bedrijf. Sindsdien heeft ze pukkels rond haar mond en op haar kin. „Ik word er onzeker van.” Ze is niet de enige. „Ik zie het vooral bij de jongere collega’s tot 35 jaar.”

Stewardessen met maskne

Huidtherapeut Vivian Heemskerk (27) uit Warmond behandelt zorgmedewerkers en stewardessen met puistjes, roodheid en eczeem in haar salon VIVE Huidtherapie in Katwijk aan Zee. Gevolg van het mondkapje? „Klinkt onaardig, maar dat is wel het geval”, zegt ze. „Ik behandelde al dames met huidproblemen die in de zorg werken, maar de laatste tijd zie ik een flinke stijging. Honderd procent zeker dat daar een verband tussen zit.” Hoe dan? „Door je adem is het een tropisch oerwoud onder zo’n mondkapje. Warm en vochtig. Vooral rond de mond is het een broeinest van zweet, talg en bacteriën. Het kan heel hard gaan. ’s Morgens heb je niks en ’s avonds komt er ineens een ontsteking met witte kop onder je mondkapje vandaan.”

Door je adem is het een tropisch oerwoud onder zo’n mondkapje, een broeinest van zweet, talg en bacteriën

Maskné = Acne-mechanica

Maskné is volgens Heemskerk een vorm van ’acne-mechanica’. „Acne door wrijving. Je huid schuurt langs de ruwe structuur van het papieren of katoenen mondkapje. Daardoor ontstaan kleine beschadigingen waardoor bacteriën makkelijk binnendringen. Ontstaat ook door sjaals. Katoenen en papieren mondkapjes absorberen ook nog eens vocht, waardoor je huid droog aanvoelt.” Daar word je niet vrolijk van.

„Een huidaandoening doet psychisch heel veel met je. Het is echt een klap voor je zelfvertrouwen. Het beïnvloedt je sociale leven. Mensen willen de deur niet meer uit, houden bij Zoom-meetings de camera uit. Je denkt: ’iedereen kijkt naar die ontstekingen’”

Ze wil openheid over acne, dat nog altijd een taboe is. Een paar jaar geleden kreeg ze het zelf. „Nadat bij mij een tekort aan vitamine B12 werd geconstateerd, kreeg ik deze vitamine via een injectie. Ik kreeg acne over mijn hele gezicht. Super vervelend en toen besefte ik pas écht wat je voelt als je een onzuivere huid hebt.” Een moeilijke tijd. „Je bent huidtherapeute en krijgt ontstekingen. Dat is zoiets als een tandarts met een slecht gebit.” Door de juiste behandeling heeft Heemskerk weer een gaaf gezicht.

Tips om huidellende te voorkomen? „Je herbruikbare mondkapje dagelijks wassen is het allerbelangrijkste.” Let op het wasmiddel als je gevoelig bent voor eczeem. „Gooi een wegwerpmondmasker ook echt weg.” Heemskerk adviseert de huid ’s morgens en ’s avonds twee keer achter elkaar te reinigen. „Dubbele reiniging is belangrijk om het laagje talg, vuil en dode huidcellen te verwijderen. Verbeter je huid met herstellende en kalmerende verzorgingsproducten, dan hebben bacteriën minder kans binnen te dringen.”

Zijden mondkapje is huidvriendelijk

Huidvriendelijk Zijden mondkapje gezichtsmasker voorkomt maskne acne door mondkapje VIVE Huidtherapie huidvriendelijk mondmasker

Zelf draagt Heemskerk een zijden mondkapje. „Onttrekt minder vocht en de gladde structuur maakt de huid niet kapot.”

Zijde is een natuurlijke antimicrobiële vezel die de poriën niet verstopt. De stof minimaliseert rimpelvorming (door de gladde structuur), hydrateert je huid op een natuurlijke manier (het absorbeert namelijk niet al het vocht uit je huid), maar het sluit je poriën ook niet af waardoor je zou gaan zweten.

bron: https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201103_43068032/o-jee-ik-heb-maskne-acne-veroorzaakt-door-mondmasker-de-nieuwe-kwaal-tijdens-coronapandemie

https://www.telegraaf.nl/nieuws/55466256/nieuwe-kwaal-acne-door-mondmasker

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 378 reviews.