Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Hoe pas ik mijn huidverzorging aan op de lente/zomer?

Podcast aflevering 3 & 4 waar moet ik op letten met mijn zomer skincare routine?

Super leuk dat je kijkt en luistert naar een nieuwe podcast aflevering van De Huid Podcast!

We hebben het in deze podcast aflevering met name over hoe je je skincare routine goed kan aanpassen op de zomerperiode. In de zomer hou je namelijk rekening met de zon, doe je dit niet dan heb je kans dat je huid onrustiger wordt en dat je meer pigmentvlekken krijgt.

We krijgen best vaak de vraag: welke producten kan ik wel en niet gebruiken in de zomer, vandaar dat wij alle informatie daarover voor je hebben gebundeld! Belangrijk is om goed te kijken: wat heeft mijn huid nodig in de zomer, luister daarom deze podcast helemaal af tot het einde, zodat je echt op de hoogte bent wat nu precies geschikt is voor jouw huid! 

En het is ook heel logisch, hé, dat je huid andere behoeftes heeft in de zomer dan in de winter. Sowieso hoef je momenteel geen rekening te houden dat de verwarmingen zo hoog aan staan. Die verwarming zorgt er namelijk voor dat de lucht in onze huizen droger is en dat al het vocht uit onze huid wordt getrokken. Daarbij moeten we niet vergeten dat de zon je huid ook kan uitdrogen! 

Persoonlijk vind ik de zomer een hele fijne periode omdat ik het leuk vind om mijn eigen skincare routine een upgrade te geven. Dit is namelijk hét moment om nieuwe producten uit te testen die je nog niet kent! 

Wat mag je nu verwachten van deze podcast?

In deze podcast gaan we het hebben over uv-straling, wat doet ze precies? Waar moet je op letten? Wat voor zonbescherming is belangrijk voor je huid? Mag je wel exfoliëren in de zomer? Welke ingrediënten kan je wel gebruiken en welke niet? En hoe krijg ik een zomers kleurtje zonder dat je in de zon hoeft te zitten?

Je barrièrefunctie is erg belangrijk, ook in de zomer! 

Als je ons al wat langer op socialmedia volgt, dan weet je waarschijnlijk dat wij het heel erg belangrijk vinden dat je huidbarrière echt van goede kwaliteit is. Dat is iets wat we in de zomerperiode gewoon extra willen benadrukken! Je barrièrefunctie is erg belangrijk, ook in de zomer! Dus daar gaan we alles aan doen om die echt top te krijgen. Want als je huidbarrière in goede conditie, dan zal je huid automatisch ook op z’n best zijn.

Allereerst wil ik het gaan hebben over het stukje hydratatie in de zomer, want ik denk eerlijk gezegd dat dit het allerbelangrijkste is wat je huid nodig heeft in de zomer, op zonbescherming na. Vaak wordt het stukje hydratatie overgeslagen, maar als je ons al langer volgt weet je inmiddels dat dit voor ons heel erg belangrijk is. Waarom is dat in de zomerperiode nog extra belangrijk? Dat komt onder andere door de zon. De zon zorgt ervoor dat er best wel wat vocht verdampt uit je huid. Want ga maar na, de zon straalt mooi op je huid, er komt warmte bij vrij, maar bij warmte verdampt er ook vocht.

Vul het vochtverlies aan!
Dus het is heel erg belangrijk om dit vochtverlies aan te vullen. Waar je huid misschien in de winter juist wat meer behoefte heeft aan wat vettige ingrediënten, heeft je huid in de zomerperiode juist meer water nodig om in goede conditie te zijn. 

Het proces van het verliezen van water uit de huid wordt ook wel Transepidermal Water Loss (TEWL) genoemd. Het betekent dus letterlijk dat er water verloren gaat uit je huid. Dat zien we dus in hele grote mate in de zomerperiode wanneer die zon op je huid komt, maar dat kan ook in de winter. In de winter gebeurt het met name als de verwarming aanstaat omdat droge warme lucht om ons heen water uit onze huid trekt.

Een tekort aan water in je huid kan er voor zorgen dat je huid er dof uitziet dat je huid gaat jeuken, dat er irritatie, droogte, lijntjes zichtbaar worden. Doe je niks aan dat vochtverlies dan kunnen er dus echt beschadigingen aan je huidbarrière ontstaan en kan je huid geïrriteerd raken. Daarbij zien we vaak dat er dan ook andere huidproblemen ontstaan, zoals acne en eczeem. 

Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, dat vocht aanvullen?

Dat is eigenlijk de grootste vraag: hoe verminder je dat vochttekort in je huid? Daar zijn eigenlijk twee ingrediënten erg belangrijk voor: een ingrediënt die de buitenste huidlaag repareert, zodat dat vocht niet zomaar verloren kan gaan. Maar ook een ingrediënt wat water kan aantrekken.

Ik wil gaan starten met dat ingrediënt die water kan aantrekken. Dat is namelijk Hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een ingrediënt die wel tot 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden. En vaak hoor ik op reclames of op social-media dat een crème vocht inbrengend is. Maar dit is niet waar! Want als iets vocht inbrengend zou zijn, dan zou het ook betekenen dat als we onder de douche gaan staan, dat we dan ook al dat water kunnen absorberen. Kortom, dit is een grote mythe! 

Wat kan je wel doen om dus het vochtgehalte beter te krijgen in je huid? Dat is een vocht aantrekkend ingrediënt te gebruiken. Een voorbeeld is Glycerine, dit ingrediënt zit in heel veel skincare producten. Maar het ingrediënt dat ik specifiek wil benoemen is Hyaluronzuur. 

Als je hyaluronzuur aanbrengt op de buitenkant van je huid, dan gaat het er voor zorgen dat het vocht, wat eigenlijk doordat het droog is, dieper weg is gezakt in je huid omhoog wordt getrokken als een soort magneet. Hierdoor blijft je huid beter gehydrateerd. Hyaluronzuur is ook een ingrediënt wat in onze eigen huid zit. Dus wil je een goed gehydrateerde huid hebben dan is hyaluronzuur een musthave ingrediënt! 

Hyaluronzuur heeft verschillende vormen (soorten) en groottes van moleculen
Je hebt Hyaluronzuur die echt heel diep in de huid vocht kunnen aantrekken, maar je hebt ook Hyaluronzuur wat op de huid blijft liggen en zorgt voor een plump effect. Het fijnste is als je een product beide varianten bevat, zodat er vocht van binnenuit wordt aangetrokken, maar dat er ook aan de buitenkant een soort mooi beschermlaag ligt.

Daarnaast vind ik het ook fijn om hyaluronzuur in mijn skincare routine te hebben omdat het erg belangrijk is bij het herstel van een wondje. Heb je bijvoorbeeld een wondje overgehouden aan een ontsteking? Ga deze dan niet alleen maar uitdrogen met uitdrogende producten, maar zorg ervoor dat je dat extra hydrateert met hyaluronzuur. Als je huid een wondje heeft dan heeft jouw huid ook hydratatie en voeding nodig om te kunnen herstellen. 

Dus het is heel belangrijk om je huid al die voeding te geven om je huid optimaal te kunnen herstellen. In de zomer wil je dat dit zo snel mogelijk herstelt, want ga je daarmee in de zon, dan is de kans groot dat er een bruin vlekje achterblijft. Het advies is dan: herstellen, hydrateren en SPF gebruiken! 

Samengevat de werking van Hyaluronzuur: 

 1. Het trekt water aan
 2. Het helpt bij het herstel van wondjes
 3. Het heeft een beschermende functie met dat kleine laagje die die achterlaat op de huid (beschermfunctie)
 4. Tot slot zorgt het ervoor dat fijne lijntjes en rimpeltjes vanzelf worden opgevuld doordat die moleculen wat groter zijn en dat plumping effect geven 

Kortom absoluut een ingrediënt die je graag in je zomer skincare routine wilt hebben!

Maar nu komen we bij een ander heel belangrijk onderdeel, die heel vaak wordt overgeslagen! Het gebruik van vitamine b (niacinamide). Wij zetten het gebruik van vitamine b altijd in, omdat het absoluut nodig is om je huidbarrière te herstellen. 

Vitamine B herstelt je huidbarrière, waardoor je het vocht in je huid goed vast kan houden

We kunnen namelijk wel heel mooi dat vocht van binnen uit gaan aantrekken maar als het buitenste laagje van onze huid kapot is dan verliezen wij het vocht weer. Dus we moeten ervoor zorgen dat onze huidbarriere in goede conditie is, zodat we het vocht vast kunnen houden! 

Hoe doen we dat? Met vitamine b, ook wel bekend als Niacinamide. Dit is een geweldig ingrediënt die je kan inzetten vanaf minimaal 2 tot 5 procent (hoger is niet nodig). Vanaf 2 procent heeft het dus die barrière herstellende functie, maar vanaf 4 tot 5 procent heeft het ook nog hele andere mooie bijkomstigheden (daar vertellen we later meer over). Zowel Hyaluronzuur als vitamine B zijn beide voor elke huid geschikt! Dus je kan ze gebruiken als je een hele gevoelige, pigment of rosacea klachten hebt. 

Vitamine b is één van mijn favoriete ingrediënten, omdat het niet alleen maar die barrière herstelt, maar het ook je talgproductie remt zonder je huid uit te drogen. Het zorgt ervoor dat je huid egaliseert qua kleur en het werkt heel erg mooi bij het verminderen van acne en mee-eters.

Samengevat: vitamine b, ook wel bekend als Niacinamide is een heel mooi ingrediënt voor 

 1. Het herstellen van die huidbarrière, zodat je ook echt het vocht wat je in je huid zit kan aantrekken en vasthouden. 
 2. Het is geschikt voor elke huid
 3. Het remt talgproductie zonder uit te drogen
 4. Het vermindert roodheid 
 5. Het zorgt er voor dat je huid echt in een goede gezondheid komt.

Wat mij betreft een onmisbaar ingrediënt in je zomer skincare routine!

Graag wil ik het nog hebben over andere ingrediënten namelijk antioxidanten 

Dat zijn ingrediënten die heel erg belangrijk zijn in de zomer, want in de zomerperiode en zeker als je naar buiten gaat in de zon, komen er vrije radicalen vrij. 

Vrije radicalen zijn eigenlijk een soort vervelende pacman poppetjes die je gezonde celletjes opeten en ervoor zorgen dat er een vervelende reactie in je huid ontstaat. 

Hoe werkt dit? Heb je heel veel vrije radicalen in je lichaam, dan kan dat zorgen dat je bijvoorbeeld sneller veroudert, dus we willen absoluut zorgen dat we die vrije radicalen neutraliseren. Dat kan je het beste doen door antioxidanten in te zetten. Antioxidanten kunnen vrije radicalen weer “ opeten”. 

Wat zijn belangrijke antioxidanten?

Vitamine b is al een antioxidant, maar je hebt ook vitamine c en vitamine e. Vaak zitten die ook samen in een formule, omdat ze elkaar heel erg mooi versterken.  

Een leuk weetje is dat vitamine e afneemt als je in de zon komt, dus het is belangrijk om die vitamine e aan te vullen. Dat kan je doen door vitamine e toe te voegen in je skincare routine maar ook door voldoende voeding met vitamine e te eten. 

Het mooie aan vitamine C en E is dat als je minder vitamine E in je huid hebt (bv doordat je in de zon zit), dan kan vitamine c, vitamine e herstellen. Maar wat is nu vaak het geval? Veel mensen hebben van nature ook al veel tekorten aan vitamine c in hun lichaam, waardoor die herstellende werking bijna niet op gaat.

Daarom is het echt belangrijk om voldoende voeding met vitamine e en vitamine c binnen te krijgen, maar ook door je skincare routine aan te passen met vitamine c en vitamine e. Door ze beiden toe te voegen, zorg je ervoor dat de één de ander kan redden en dat die tekorten minder snel ontstaan. 

Dus dat zijn mijn favoriete ingrediënten in een zomer skincare routine, eigenlijk de basis zoals:

 1. Hyaluronzuur
 2. Vitamine B 
 3. Vitamine C 
 4. Vitamine E

Je ziet al heel veel vitamines maar hoe zit dat nou eigenlijk met exfoliërende ingrediënten? Wil je die nou juist wel of niet in de zomer in je skincare routine? 

Natuurlijk wil je dat! Het proces van de aanmaak van dodehuidcellen loopt automatisch door (je huid maakt dode huidcellen aan). Er zit namelijk een dode huidlaag aan de buitenkant van je huid en als daar uv-straling bijkomt (wat ook kan gebeuren als het bewolkt is), dan kan deze laag dode huidcellen dikker worden. Wat denkt je huid?: Ik wil me huid beschermen tegen schadelijke straling, dus ik ga dat bovenste laagje dikker maken. Stel, je hebt een acne gevoelige huid, dan is dat echt vervelend. Je wilt niet dat het laagje dikker wordt, want het talg wat in jouw huid zit kan daardoor minder gemakkelijk uit je huid. Waardoor je dus ontstekingen en talgpropjes kan gaan zien. 

Kortom we willen in de zomer zeker exfoliëren maar op een veel minder hoge frequentie. We kiezen voor mildere ingrediënten en we exfoliëren minder vaak. Een tip! Kies niet voor een scrub. In een scrub zie je vaak dat daar een korrel in zit. Zou je die korrel onder de microscoop leggen, dan zie je dat zo’n korrel niet rond is, maar dat daar allemaal hoekjes aan zitten. Ga je dan over je huid heen schuren, dan schuur je eigenlijk allemaal kleine micro kanaaltjes en beschadigingen in je huid, en dat is heel vervelend! Want daar maak je die barrièrefunctie die we eigenlijk zo graag willen herstellen mee kapot. 

Er bestaan mooie alternatieve die je huid niet kapot maken, maar die wel die dode huidcellen verminderen. Te denken valt aan een exfoliërend poeder op basis van enzymen. 

Wat zijn de voordelen van exfoliërende producten in de zomerperiode?

 1. Je huid zal heel zacht gaan aanvoelen
 2. Je bruine kleur kan langer blijven zitten, want het bruine kleurtje ontstaat doordat je dode huidcellen aan de buitenkant verkleuren. Echter zullen teveel dode huidcellen snel afschilferen, waardoor de bruinheid afneemt. Exolieer je, dan blijft de kleur langer zitten
 3. Je huid krijgt veel meer glans
 4. Je zorgt ervoor dat de ingrediënten die je in je skincare routine gebruikt veel beter worden opgenomen
 5. Kan acne verminderen of voorkomen

Waar je in de winterperiode misschien intensief hebt geëxfolieerd met hoge percentages glycolzuur of salicylzuur, zou ik het in de zomer terugbrengen naar een enkele keer per week en op enzym basis of een lager percentage van dat ingrediënt. Persoonlijk vind ik het Iluma Poeder van Image Skincare heel prettig, omdat dat op basis van papaya enzymen is, en het is super zacht voor de huid. Het remt pigmentatie het schuurt niet over je huid en je voelt direct dat je huid zacht en glad wordt na het gebruik. Het is ook niet dat je huid extra gevoelig wordt voor zonlicht als je dat gebruikt hebt. 

Weg met de heftige exfoliatie

Dus probeer een alternatief te vinden op basis van enzymen in plaats van dat je heftig met alle zuurtjes aan de slag gaat en ik stel voor dat je minder gaat exfoliëren. Waar je het misschien voorheen drie keer per week tot dagelijks gedaan hebt, is nu twee of drie keer in de week voldoende! 

Ik exfolieer zelf nu maar twee keer per week door middel van een heel mild exfoliërend poedertje of door een nachtcrème te gebruiken met glycolzuur. 

Het liefst gebruik je de exfoliërende producten in de avond, zodat je huid gedurende de nacht kan herstellen. Voel je dat je huid daarna best wel wat droog of trekkerig aanvoelt? Dan is dat eigenlijk al te veel. Ga dan één keertje minder in de week het product gebruiken en kijk hoe je huid dit oppakt. 

Belangrijk:

 1. Gebruik lagere percentages van de zuren (5-10%) Max 15 enkele keer
 2. Verander de zuren of gebruik enzymen ipv glycolzuur / salilcylzuur 
 3. Gebruik een goede zonbescherming, minimaal factor 30 en ga je naar buiten of kom je in de zon, herhaal het nog een keer!

En hoe zit dat eigenlijk met retinol in de zomer? 

Dat is een heel veel voorkomende vraag. Retinol is een ingrediënt wat je celvernieuwing stimuleert, dus het is echt een prachtig ingrediënt in je routine. Alleen in de zomerperiode zijn we er voorzichtiger mee. Het maakt je huid namelijk gevoeliger voor zonlicht en daardoor gevoeliger voor pigmentatie. Gebruik je normaal gesproken dagelijks een product met retinol, verminder dit dan. Het liefste willen wij dat je in hoog zomerperiode er ook mee stopt. Want stel, je gaat een dag naar het strand, dan wil je liever niet die dag daarvoor retinol gebruikt hebben. 

Maar weet je dat je bijvoorbeeld de hele week op kantoor zit of aan het werk bent, dan kan je prima retinol wel gebruiken. Als je dus maar zorgt dat je je zonbescherming blijft gebruiken. En dus niet die dag of twee dagen daarna in de volle zon komt, en zeker niet onbeschermd! 

Samenvattend: moet je heel panisch zijn bij het gebruik van retinol? Nee! Maar ik zou wel voor de lagere percentages gaan. Goed beschermen tegen de zon en zorgen dat je geen retinol gebruikt in de dagen voordat je bijvoorbeeld echt de zon ingaat, hoogzomer stoppen. Mocht je daar advies bij nodig hebben. Stuur ons vooral even een mail we kunnen altijd met jou meedenken.  

We hebben het gehad over ingrediënten die ik heel graag wil zien in de zomerperiode, exfoliërende ingrediënten maar nu kom ik bij het allerbelangrijkste onderdeel en dat is de zonbescherming. 

Welke zonbescherming heb ik nodig?
Er zijn zoveel mensen die aangeven “nee ik smeer heel braaf mijn zonbescherming”. En bij de vraag: gebruik je dat ook al in de winter? Krijgen wij als antwoordt “ nee, ik smeer dat alleen als ik naar het strand ga”.

Dat is iets waar ik heel graag met jou aan wil werken. Want een zonbescherming is heel het jaar door belangrijk! Het moet een standaard onderdeel gaan worden in je skincare routine. Elke ochtend voordat je de deur uitgaat start je met het reinigen van je huid, gebruik je een serum en een dagcrème met zonbescherming erin. Dit mag ook een losse zonbescherming zijn zonder dagcrème als je maar zorgt dat je wel elke dag voordat je de deur uitgaat je zon bescherming aanbrengt! 

SPF, ook in de winter
Ook in de winter is er straling die jouw huid beïnvloedt,  je hebt namelijk uvb en uva. Uva zorgt voor aging, dus daar word je oud van. Uvb zorgt voor burning daar verbrand je door.

UvA die is er ook al in de winter. Dus die straling waarvan je veroudert  is er ook aanwezig in de winter. Die komt gewoon door de wolken heen. En daarom is zo’n beschermingsfactor ook belangrijk in de winter, want je wil ervoor zorgen dat je niet vroegtijdig veroudert. Hoe makkelijk is het om gewoon een extra crème te smeren om die straling tegen te gaan? 

Winter = smeren in de ochtend is voldoende

En je hoeft van mij niet in de winter zo extreem te smeren als in de zomerperiode maar start  gewoon met in de ochtend zorgen dat je die zon bescherming aanbrengt, dan heb je al heel veel gewonnen! Maar in de zomerperiode willen we dus wel dat je dat je dat gebruik gaat verhogen. Dus ga je naar buiten een rondje wandelen met de hond, zorg dat je eventjes wat nieuwe spf aanbrengt om je huid goed te beschermen. Het is belangrijk om zo’n zonbeschermingsproduct in te zetten met minimaal factor 30. Omdat wij van nature allemaal veel te weinig smeren. Ook jij zal waarschijnlijk te weinig product aanbrengen voor een goede bescherming.

Hoeveel zonbescherming moet je smeren?
Voor bijvoorbeeld je gezicht heb je minimaal twee vingers nodig aan hoeveelheid. Denk er maar over na, hoe weinig je zelf smeert. Waarschijnlijk kom je nog niet eens aan één vinger, TIP: breng het dus echt op je vingers aan om te zien hoeveel je nodig hebt. 

Vergeet ook je handpalmen niet en je hals, zodat dat ook goed beschermd is. Ook is het belangrijk om bijvoorbeeld elk jaar als je op vakantie gaat, nieuwe zonnebrand te kopen. De zonnebrand die je vorig jaar op vakantie hebt gebruikt, is waarschijnlijk niet meer goed. Na verloop van tijd neemt namelijk de werking van een zonnefilter af, en zeker na een jaar is die eigenlijk al een heel stuk verminderd. Als je de zonnebrand ook nog in warmte hebt gehad, neemt dat proces al sneller af. 

Dus het is echt aan te raden om een nieuw product te gebruiken, zodat je zeker weet dat de factor die er op staat ook nog wel de factor is die je nodig hebt. *en nee dit zeggen we niet voor de marketing.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een zonbescherming? 

Zorg dat je elk jaar een nieuw zonproduct koopt, voldoende smeert (twee vingers voor je gezicht) en dagelijks je SPF gebruikt.

We hebben op de website heel veel goede opties staan, waarbij de ingrediënten gewoon echt top zijn en waar we zeker van weten dat de ingrediënten ook bijvoorbeeld geen acne of irritatie veroorzaken. >>> klik hier <<<

Dus mocht je willen weten wat voor zonnebrand wij adviseren, kijkt dan op onze website daar hebben wij voldoende informatie over staan, zodat je precies weet welke zonnebrand geschikt is voor jou. 

Een waardevolle tip: stel je gebruikt make-up, dan kan je alsnog zonnebrand daaroverheen aanbrengen. We snappen ook wel dat je geen hele dikke vette crème wil aanbrengen als je bijvoorbeeld op het terras gaat zitten. Maar ook daar hebben wij een oplossing voor. Namelijk een hele fijne poederkwast die zonbescherming factor 50 bevat. Dat is een mineraal poeder en dat poeder kan je gewoon over je make-up heen aanbrengen. Het is superfijn om mee te nemen in je tas en je kan nooit meer een excuus gebruiken om niet te smeren. 

Antioxidanten in SPF = must
En dan nog twee andere belangrijke dingen. Ik vind het zelf heel erg belangrijk om in een zonnebrand product ook antioxidanten te hebben. Ik heb net uitgelegd waarom antioxidanten belangrijk zijn. Die zorgen voor dat ze als PACK MAN die slechte stofjes wegnemen en neutraliseren en dat wil je ook als je in de zon komt, want de zon veroorzaakt ook die vervelende stofjes. 

Dus een zonnebrandproduct met antioxidanten heeft altijd mijn voorkeur zit ook in onze zonnebrand producten, maar kijkt er dus altijd naar of er dus ook vitamine c of vitamine e in verwerkt zet. Want dan weet je ook dat je van nature wat extra bescherming hebt. 

Hoeveel verschil zit er tussen SPF 30 en SPF 50?
En wist je trouwens dat tussen factor 30 en 50 maar 1 procent verschil zit in bescherming. Het is echt een soort marketing dat mensen zeggen: ja, je moet minimaal factor 50 hebben. Vaak zie je ook dat die producten letterlijk duurder zijn dan 30, terwijl de in praktijk maar een heel klein verschil in de extra bescherming zit. En nu is het ook dat mensen met factor 50 vaak minder vaak smeren en minder smeren, omdat ze denken: ja, ik heb een betere beschermingsfactor, dus let erop dat ook met factor 50 moet je elke twee uur opnieuw aanbrengen en voldoende smeren is. 

Met factor 50 ben je niet ineens super beschermd en hoeft te meer vaak te smeren. Nee, dat is echt niet het geval. Kortom voor mij zijn nu de belangrijkste punten besproken over de zonbescherming. Wat voor een ingredienten wil ik daarin zien? Hoe vaak moet je smeren? Hoeveel moet je smeren? Geen excuus gebruiken als je make-up draagt om niet te smeren. En elk jaar nieuwe zonbescherming gebruiken. 

Fabel over SPF
Daarbij wil ik nog wel een fabeltje uit de wereld helpen dat je niet bruin kan worden als je zon bescherming aanbrengt! Mensen verwarren het rood worden, dus het verbranden en daarna bruin worden, vaak met het bruin worden. En daar ben ik echt een allergisch voor. Mensen zeggen wel eens eerst een tomaatje dan een chocolaatje nou, mijn nekharen gaan overeind staan…. Dus dat wil eigenlijk zeggen dat je dus lekker de kans loopt op het krijgen van vervelende plekjes, dat je dat het waard vindt om bruin te worden. Daar kan mijn pet niet bij.

Mijn advies is: smeer je gewoon goed in, dan verklein je de kans op verbranding. Je wordt wel iets minder snel bruin, maar je kleurt alsnog! En ik zal je eerlijk zeggen dat je bruine kleur nog veel langer aanhoudt dan dat je eerst verbrand en dan bruin wordt, want dan gaat dat vernieuwingsproces en het vervelling proces in gang gezet worden. Dan ben je je bruine huid zo weer kwijt en dan heb je wel het risico gelopen dat je huid schade oploopt. Kortom zorg ervoor dat je je huid goed beschermt, je wordt alsnog bruin, het gaat wat langzamer, maar het houdt langer aan. Easy!

Pigmentvlekken in de zomer
We weten nu dus ingrediënten die we graag in de zomer willen zien, hoe het zit met exfoliëren, hoe het zit met zonbescherming en een veel voorkomend iets in de zomer zijn pigmentvlekken. Daar wil ik los met jullie over hebben, want veel pigmentvlekken ontstaan in de zomerperiode. Pigment ontstaat namelijk vaak onder invloed van uv-straling.

Pigmentvlekken ontstaan namelijk doordat er pigmentcelletjes worden afgegeven aan de huid. En als die pigment afgifte verstoord wordt doordat er triggers van bijvoorbeeld uv-straling is, dan kunnen die pigmentcelletjes pigment afgeven wat ophoopt, als een soort pigmentpakketjes waardoor je een een pigmentvlek gaat zien. En dit kan echt door heel veel dingen komen. Door medicijnen, door hormonen, door zonnestraling, verbranding etc.

Meer weten over hoe pigmentvlekken ontstaan? Luister dan onze podcast over pigmentvlekken. >> luister hier naar hoe pigmentvlekken ontstaan en welke vormen je hebt << 

>> in deze podcast (deel 2) vertellen we je hoe je pigmentvlekken kan verminderen <<

Beste ingrediënten om je huid mooi te houden in de zomer:
Ingrediënten waar je aan kan denken zijn vitamines vitamine b en c in milde mate, glycolzuur bijvoorbeeld, kojiczuur, tranexaminezuur. Elk ingrediënt heeft z’n eigen werking en vaak zien we producten waar ze dus ook meerdere van dat soort ingrediënten combineren. We hebben op de website ook een hele pagina staan over pigmentvlekken remmen en daar kan je ook zien welke producten daarbij horen. Een ingrediënt die ik graag inzet is tranexaminezuur. 

Daarom wilde ik het wel in deze podcast belichten, want het is echt een fantastisch ingrediënt, het kan dus bij elk huidtype ingezet worden. Of je gevoelig bent of je niet tegen zuurtjes kan. Het mag in de zomer, het mag in de winter en het mag bij melasma, het mag bij van die vlekjes na een ontsteking. Het kan echt altijd worden ingezet voor het egaliseren van die huidskleur fijne en tranexaminezuur is ook dat het dus met alle andere producten of ingrediënten gecombineerd kan worden. Dus heb je last van pigmentatie, dan zou ik zeker gaan kijken of je een product met tranexaminezuur in je skincare routine kan gaan inzetten.

Het zou heel mooi zijn als die gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld vitamine b en vitamine c. Het vervelende aan deze ingrediënten is wel dat eigenlijk alle producten voor de remmen van pigment, dat die ingrediënten best wel kostbaar zijn. Dat is wel iets om rekening mee te houden.

Ik ben zelf heel gevoelig voor pigmentatie als ik bijvoorbeeld een ontsteking heb gehad, dan blijft er ook altijd zo’n rood bruin vlekje achter. Ik vind het heel erg fijn om in de zomerperiode mijn skincare routine ook aan te passen op het remmen van die pigmentatie, sowieso voor het egaal houden van mijn huid, maar ook om schade tegen te gaan. Dus ik heb altijd wel iets in mijn skincare routine wat pigmentatie remt dus bijvoorbeeld ook in de winter gebruik ik een product met die pigment remmende ingrediënten, maar in de lente/ zomer voeg ik daar dus een extra serum aan toe met die tranexaminezuur en het fijne is daar zit dan bijvoorbeeld ook al vitamine b en c in kortom er zitten alleen maar mooie pigment remmende ingrediënten in. Meestal zet ik dat in als een kuur. Als het product op is, dan ga ik weer over op m’n gewone routine. 

Ook als je geen pigmentvlekken hebt, is het remmen van pigment belangrijk
Kijk of je in de zomerperiode wat meer ingrediënten kan inzetten die ook de pigmentatie remmen en daar hoef je dus zelf nooit een pigmentvlek voor te hebben.

Door pigment te remmen kan je een egale huidskleur behouden. 

Hoe zit het met acne in de zomer?

Nu hebben we dus het stukje droge huid besproken, pigment. En dan komt er nog een heel belangrijk onderdeel is: acne, in de zomer. Vaak zien we dat in de zomerperiode de ontstekingen minder worden. Mensen zijn blij en denken “mijn huid gaat het lekker, de ontstekingen gaan weg”, maar vaak zien we dat dit tijdelijk is. De de zon droogt namelijk je huid uit, waardoor die ontstekingen tijdelijk even weggaan en zoals ik aan het begin vertelde. Je huid wordt bij de bovenste huidlaag namelijk dikker. Dus die ontstekingen zie je ook minder snel. 

Maar zodra je huid minder zon krijgt, wordt die huid weer dunner en komen die ontstekingen naar boven. Helaas zijn ze dan vaak wel twee tot drie keer zo erg zijn dan dat je normaal gewend bent. Het is enorm belangrijk om tijdens de zomerperiode dus mild te exfoliëren en heel erg te werken aan die barrièrefunctie en de hydratatie zeker voor de acne gevoelige huid is dat echt essentieel. 

Ook mag je gewoon naar de huidspecialist blijven gaan voor bijvoorbeeld een hydrafacial of een hele milde peeling. Dat kan gewoon in de zomer. Het enige wat dan belangrijk is dat er samen wordt afgestemd dat je een goede zonbescherming gebruikt, gebruik je antioxidanten en ga niet overdag in de volle zon. Er is dus heel veel mogelijk! 

Mocht je daar echt advies bij nodig hebben, je mag ons altijd contacten! Daar kunnen wij je zeker bij helpen! info@vivehuidtherapie.nl

“Ik ga onder de zonnebank voor ik op vakantie ga”
Het is nog vaak dat ik hoor dat mensen van tevoren voordat ze op vakantie gaan, bijvoorbeeld gaan zonnebanken om te voorkomen dat ze verbranden. Nou, dat is dus echt niet oké! Ik zou echt willen adviseren om daarmee te stoppen. Die zonnebank is een andere straling dan hetgeen wat je buiten in de zon krijgt. De kans op verbranding is alsnog onwijs groot. Laat je daar dus niet door misleiden, je ziet wel dat er een klein kleurtje in je huid zit, alleen het is niet dat die pigment cellen extreem extra gaan beschermen. Het is veel belangrijker dat je dus elke twee uur zonnebrand smeert. Een goede zonnebrand met antioxidanten gebruikt en al 30 minuten voordat je de zon in gaat je spf hebt aangebracht. 

Wil je nou wel een kleurtje voordat je op vakantie gaat? Dat kan,dat snap ik heel goed, maar kijk dan liever naar een goede zelfbruiner zonder irriterende ingrediënten die je huid een mooi kleurtje geeft. Dit zorgt ervoor dat je huid niet heel erg irriteert en dus ook niet die vervelende zon schade oplevert. Daarbij sta ik er ook achter het feit dat je een spraytan kan nemen voordat kleurtje in plaats van dat je onder de zonnebank gaat. Dus zelfbruiner en spraytan kunnen prima in de lente of de zomer.

Maar wat voor een producten adviseer ik nou?
Ik vind het belangrijk om een reinigingsproduct in te zetten die heel erg mild is. Dus kiest het liefste voor een reinigingsmelk of een reinigings balm want die twee die drogen je huidbarrière niet uit en zorgen ervoor dat het vocht wat je in je huid hebt, dus ook lekker kan blijven zitten. Een serum met vitamine b of bijvoorbeeld iets met tranexaminezuur is fantastisch in je zomer routine en daarnaast dus een hele goede dagcrème met minimaal factor 30 en antioxidanten. En je kan heel mooi een nacht creme bijvoorbeeld wat extra hyaluronzuur inzetten. Het enige wat we nu in deze routine nog missen, is exfoliëren. Dat kan je doen door je een nachtcrème af en toe af te wisselen met een nachtcrème met bijvoorbeeld glycolzuur. Of je kan kiezen om eens in de twee, drie dagen een extra reinigings product in te zetten met glycolzuur of op basis van enzymen, zo ziet voor mij de ideale zomer routine er dus uit. 

Dat waren mijn belangrijkste tips in de zomerperiode, nu zijn er waarschijnlijk wel een aantal vragen die jij hebt naar aanleiding van deze podcast. Het is heel veel informatie, dus luister misschien een bepaald stukje nog een keertje terug en als je er niet uitkomt neem even contact met ons op.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 394 reviews.