Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Home » Huidprobleem » Acne » Talgpropjes, is dit de oorzaak van jouw acne?

Talgpropjes, is dit de oorzaak van jouw acne? 😱

Talgpropjes! Wie ons al een tijdje volgt op social media of wellicht naar onze podcast luistert, weet dat dit de laatste tijd een veelbesproken onderwerp is bij ons. Maar… wat zijn talgpropjes nou precies? Hoe kom je er vanaf en wat moet je weten en doen om ze te voorkomen? Dat lees je in deze blog/post! Liever luisteren? Beluister dan onze podcast onderaan de pagina!

Talgpropjes, is dit de oorzaak van jouw acne? 😱

Hoe zien talgpropjes er nou precies uit en hoe herken je ze?

Misschien herken je het wel: je wordt ‘s ochtends wakker en ziet in het badkamerlicht allemaal kleine bultjes op, of bijna onder, je huid. Dat kan zijn op je voorhoofd, je wangen en vaak in het gebied van de kin en de kaak. Je ziet ze met name als je de huid opspant. Er zijn dan kleine, witte of soms wel grijzige propjes zichtbaar. Bij de één liggen deze oppervlakkiger in de huid, en bij de ander weer wat dieper. Misschien heb je daar ooit al wel eens een keer in geknepen… en dan zie je dat er een klein wit of gelig sliertje of propje uitkomt. Nou, dat zijn dus talgpropjes! En ze ontstaan met een specifieke reden. Daar gaan we je straks meer over vertellen. 

talgpropjes verminderen

 

Talg, ontstekingen… dus uitdrogen? Nope!

Omdat we dit in de salon elke dag zien en we er vaak vragen over krijgen vinden we het belangrijk om dit onderwerp te bespreken. Talgpropjes zijn daarnaast ook de meest voorkomende oorzaak waarom jij misschien last hebt van ontstekingen! Vaak wordt dit in de praktijk niet goed behandeld.

Wanneer er ontstekingen ontstaan door talgpropjes (we leggen je straks uit hoe dat kan!) wordt er door zowel de consument als de specialist snel naar uitdrogende producten en behandelingen gegrepen. Het vervelende is, dat we zien dat klanten op die manier snel in een vicieuze cirkel terecht komen. Met uitdrogende behandelingen en producten gaat de huidbarrière kapot, de huid verliest zijn bescherming en hydratatie, en zo zien we dat het probleem eigenlijk alleen maar erger wordt. Nieuwe ontstekingen, nieuwe vlekjes en littekens… Kortom, zonde van jouw huid! Om dit te voorkomen gaan we een beetje van onze aanpak en visie met je delen. 

 

Vochttekort -> oorzaak talgpropjes

Herken jij het beeld van witte of grijzige bultjes op de huid? Meestal zijn ze opvallender in een bepaald licht. Je denkt dat je huid net weer wat rustiger is, even geen ontstekingen. Maar dan… zie je toch allemaal propjes zitten. Naast dit beeld zijn er andere hele belangrijke tekenen dat je mogelijk last hebt van dit specifieke probleem!

 

Misschien merk je wel dat je ‘s ochtends na het reinigen van je gezicht een trekkerig of droog gevoel hebt en meteen behoefte hebt om een crème te smeren. Soms merk je dat je in de loop van de dag juist weer een wat vettiger laagje krijgt. Je ziet dan met name dat de t-zone wat gaat glimmen. Er kunnen ook verstopte poriën aanwezig zijn, de huid kan schilferig zijn en make-up blijft niet mooi zitten. Al deze losse aspecten duiden vrijwel altijd op één specifiek probleem: de huid is vochtarm!

Dit betekent letterlijk dat er te weinig water in de huid aanwezig is. Dit kan je er helaas niet bij drinken (was het maar zo makkelijk!) Het is een teken dat er iets in jouw huid niet helemaal goed gaat en dat heeft als gevolg dat er vocht uit de huid verloren gaat. Het zou als oorzaak kunnen hebben dat de barrièrefunctie van jouw huid niet goed werkt: de beschermlaag aan de buitenkant van je huid is niet intact of kan het vocht niet goed vasthouden. Als wij iemand in de praktijk zien die alle elementen laat zien die we hier benoemen, kunnen we meestal vaststellen dat de huid vochtarm is.

 

Geen water? Dan maar vet!
De huid is ons grootste orgaan en moet flexibel en elastisch zijn om te kunnen bewegen en ons te kunnen beschermen. Wanneer er te weinig water in de huid aanwezig is, droogt de huid uit. Om soepel te blijven gaat de huid iets doen om dit te compenseren. Water kan het niet maken, maar wat wel? Talg! Daarnaast wil de beschermlaag van onze huid voorkomen dat er nog meer water uit de huid verdwijnt en trekt hij nog steviger samen. Nu kan er niets meer doorheen… ook niet van buiten naar binnen.

 

Nu gebeuren er een aantal dingen. Ten eerste, wordt er dus meer talg gemaakt om de huid soepel te houden. Daarnaast kan dit talg niet goed de huid uit door de strakke, uitgedroogde beschermlaag, en blijft het talg hangen… als een propje in de huid! Omdat er niks meer door de beschermlaag heen kan, kunnen voedende ingrediënten ook heel lastig de huid binnen komen. Dit is de vicieuze cirkel waar veel mensen die last hebben van acne in zitten. Je hebt soms het gevoel dat je een crème wil smeren, maar loopt aan het einde van de dag wel met een vettig laagje. Veel mensen denken hierdoor dat hun huid vet is en beginnen met uitdrogende producten en behandelingen en dit houdt die vicieuze cirkel helaas alleen maar in stand. 

 

ORMEDIC balancing biopeptide crème

 

De visie van VIVE ✔️
Zie je die talgpropjes wel eens bij jezelf en heb je in het verleden van alles al gedaan wat niet heeft geholpen? Dan zou je misschien onze aanpak eens moeten proberen. Het wordt vaak voor lief genomen, maar wat ons betreft is barriere herstel dus key! Wij werken vooral op het herstel en het hydrateren van de huid en het verwijderen van dode huidcellen zonder dat we de huid uitdrogen.

 

Uiteindelijk zien we dat die talgpropjes minder ontstaan omdat de huid minder droog is. Het proces van talgproductie wordt minder gestimuleerd en we halen het bovenste laagje dode huidcellen weg zodat talg niet vast komt te zitten. Je voelt dat dat vettige laagje door de dag heen minder snel (of helemaal niet meer) ontstaat. Dat is hetgeen wat onze klanten vaak als eerst aangeven in het traject. DIT zijn de eerste signalen dat het de goede kant op gaat!

Wanneer we zien dat de talgpropjes minder aanwezig zijn, ontstaan die ontstekingen ook minder. Want: als talgpropjes lang blijven zitten en er komt een bacterie bij, dan gaan ze ontsteken. We zien dus dat die talgpropjes een belangrijke oorzaak is van de ontstekingen. Omdat het vaak in het kin/kaakgebied zit, wordt er snel gedacht dat het hormonaal is. Maar nee! Daar kan dus ook nog een ander component invloed op hebben: de verstoorde huidbarrière en hoe vochtarm je huid eigenlijk is. We delen graag nog onze tips als het gaat om producten, behandelingen en overige tips om dit probleem aan te pakken!

 

 

Een geschikte skincare routine voor talgpropjes

❌ Merendeel van de klanten die bij ons komt, heeft last van dit probleem. Als je de huid gaat uitdrogen met peelings met bijvoorbeeld salicylzuur, producten met salicylzuur of benzoylperoxide van de huisarts, zie je vaak dat het tijdelijk werkt. De talgproductie wordt tijdelijk geremd maar komt uiteindelijk weer twee keer zo hard terug.

 

Daarnaast zie je wanneer de huid te weinig voeding en hydratatie bevat en er heeft een ontsteking gezeten, dat er een vlekje of plekje achter blijft (het duurt voor je gevoel eeuwen voordat die plekjes wegtrekken). Dat komt omdat je huid niet de juiste voeding heeft om dat te herstellen. Daarom adviseren we om eerst te focussen op barrière herstel. 

 

✔️Zorg ervoor dat je de juiste skincare producten gebruikt die niet zo uitdrogen en juist de barrièrefunctie versterken. Deze moeten ingrediënten bevatten die herstellend werken, hydrateren, vochtaantrekkend werken en de huid ontdoen van dode huidcellen (exfoliëren). Wij hebben in de afgelopen jaren duizenden mensen geholpen met dit probleem! En uit al deze ervaringen hebben we een specifieke skincare set samengesteld die al die ingrediënten bevat: de acne set voor de vochtarme huid. Deze werkt fantastisch op talgpropjes en bevat ingrediënten die de huid beschermt, herstelt en voedt maar ook krachtige ingrediënten bevat die de dode huidcellen verwijdert waardoor zowel voeding en hydratatie beter de huid binnen kan dringen, als het voorkomen dat talg blijft hangen. 

 

Behandelingen tegen talgpropjes

Naast een geschikte skincare routine zijn behandelingen vaak nodig om de huid onder controle te krijgen. Om ontstekingen te voorkomen moeten de aanwezige talgpropjes eerst verwijderd worden tijdens de behandeling. 

❌ We horen vaak dat er veel heftige uitdrogende peelings worden ingezet in de praktijk om de ontstekingen onder controle te krijgen. Daar zijn wij helemaal geen voorstander van! 

✔️ Wij kiezen voor behandelingen die de huid helpen te herstellen én ontdoen van talgpropjes en onzuiverheden zoals de Hydrafacial behandeling. Hiermee maken we de huid goed schoon, exfolieren we de huid en geven we alle voeding en hydratatie terug die het nodig heeft. Een echte 3 in 1 dus 😉 Ook hebben we daar weer verschillende sterktes in en kunnen we het volledig aan jouw huid aanpassen. We wisselen de behandelingen af en ook wij zetten regelmatig peelings in, maar dit zijn geen uitdrogende peelings en hier hebben wij ook weer onze eigen methodes voor. Zo behandelen wij helemaal op maat. Ben je daar benieuwd naar? >>> Boek vooral even een gratis intake in! <<<

 

 

Tips voor thuis!
Buiten het switchen van skincare producten willen we je nog enkele tips geven voor thuis. 

❌ Probeer wrijving van je gezicht te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan mondkapjes, sjaals en zelfs katoenen kussenslopen. Deze schuren tegen je huid, verspreiden bacteriën, maken de huid barrière kapot en onttrekken al het vocht uit de huid wat zorgt voor meer talgpropjes! 

✔️Een zijden kussensloop of mondkapje is een mooi alternatief omdat deze antibacterieel werken en zachter zijn voor de huid. Daarbij neemt het niet al je skincare in zich op waardoor het ook nog eens een pluspunt is voor je skincare routine! (Let op: laat je niet misleiden door goedkope deals internet en kies áltijd een kussensloop van 100% zijde). Dit hebben wij ook op de webshop staan trouwens! 

❌ Hiernaast is het verbeteren van de luchtvochtigheid in huis is ook erg belangrijk. Merk je dat je bijvoorbeeld in huis droge ogen krijgt? Dan is dat een teken dat de lucht in jouw huis droog is. Ook als je in de winter veel last hebt van (statische) schokjes, geeft aan dat de luchtvochtigheid niet goed is. Wanneer er te weinig vocht in de lucht hangt, trekt de lucht dit uit jouw huid, en dat willen we niet! 

✔️ Dus zorg ervoor dat er in jouw huis dingen zijn die dat vocht aan de lucht kunnen geven. Bijvoorbeeld waterelementen voor aan de verwarming of een vernevelaar (Geen geurwolkje, omdat deze niet genoeg vocht vernevelt én er geurstoffen in zitten die de huid kunnen irriteren…) Ook zijn er planten die de luchtvochtigheid verhogen. 

✔️ Als laatst willen we de tip geven om goed rekening te houden met wat de zon met je huid doet: het verdampt vocht uit de huid en maakt de beschermlaag dikker, waardoor talgpropjes sneller ontstaan. En nou ja, je weet het proces inmiddels… Dus zorg ervoor dat je je goed beschermd tegen de zon, exfolieert na de zomer en goed hydrateert!

Dat waren voor nu even de belangrijkste tips! Wil je hier meer over weten? Kom bij ons langs in de salon of stuur ons een mailtje en ga aan de slag met nieuwe producten. Verleg je focus van uitdrogen naar hydrateren en herstel en we hopen dat dat voor jou de oplossing gaat zijn

 

Bestsellers

Onze meest verkochte acne producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 394 reviews.