Dit is hoe jij je acne vermindert
Vrijwel iedereen heeft last van acne in de puberteit. Toch ervaart niet iedereen deze jeugdpuistjes op dezelfde manier. Waar de één maar enkele puistjes heeft, kampt de ander met een extreme vorm. Ook op latere leeftijd kun je te maken krijgen met acne.
Vaak heeft dit te maken met schommelingen in de hormoonhuishouding, een te droge huid of is er sprake van een ongezonde levensstijl. Onzuiverheden in de huid kunnen veel onzekerheid veroorzaken. Maar wat is acne nu precies en misschien belangrijker: hoe kom je ervan af? VIVE Huidtherapie helpt je graag bij een gezonde en zuivere huid.
We weten maar al te goed hoe het voelt om acne te hebben, omdat we hier zelf ook last van hebben gehad. Benieuwd naar onze eigen skinstory? Je leest hem op deze pagina.
Inhoudsopgave
Wat is acne?
Misschien denk je bij acne aan een ernstige huidaandoening, maar niets is minder waar: acne is simpelweg de medische naam voor puistjes. Acne is een ontsteking van de talgklieren, die de huid ernstig kan tekenen. Als de talgklieren overmatig talg aanmaken en er een laagje dode huidcellen op de huid aanwezig is, dan kan de uitgang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen kunnen verschillende vormen hebben zoals bijvoorbeeld een mee-eter (de uitgang van de talgklier is open wat je ziet als zwart puntje). De reden dat je een zwart puntje ziet is doordat het talg in aanraking komt met zuurstof en dan oxideert.
Heeft de talgophoping geen weg naar buiten weten te vinden, omdat er een te dik laagje dode huidcellen voorzit? Dan zien we dat er een klein wit bultje onder de huid zit. Dit noemen we ook wel talgpropjes. Het vervelende aan deze talgpropjes is dat ze niet vanzelf weggaan en ze na een paar dagen / weken gaan ontsteken, waardoor er puistjes of rode pukkels zullen verschijnen.
Herken je dit soort bultjes? Lees dan verder:
Meer informatie over talgpropjes
Tot slot zien we ook dat er soms uit het niets direct een ontsteking ontstaat. Dit kunnen vervelende diepe bulten zijn die je kan herkennen als pijnlijke harde acne schijven.
Acne komt dus in verschillende vormen voor, waarbij de één ernstiger dan de ander. Acne kun je in veel gedaantes tegen komen. Je herkent het aan mee-eters, rode pukkels, puistjes of ernstige ontstekingen aan de huid. Acne kan vervelende littekens achterlaten na de genezing.
Waar op het lichaam komt acne voor?
Hoewel je bij acne misschien vooral denkt aan puistjes op het gezicht, komt het ook op andere plekken op het lichaam voor. Puisten kunnen overal ontstaan waar het lichaam talgklieren heeft. Denk bijvoorbeeld aan acne op je rug, billen, borst, schouders of in je nek.
Waardoor ontstaat acne?
Acne kent diverse oorzaken. De te hoge talgproductie kan door diverse factoren in gang gezet worden:
Hormonen
Veranderingen in de hormonale huishouding zijn vaak de oorzaak van acne. Je kunt hierbij denken aan de puberteit, zwangerschap, wisseling van anticonceptie of de menstruatie. De hormonen zetten een overmatige talgproductie in gang, waardoor er dus sneller ontstekingen ontstaan.
Erfelijk
Ook genetische aanleg kan invloed hebben op het ontwikkelen van acne. De aandoening kan in de familie zitten, waardoor de kans groter is dat jij hier ook mee te maken krijgt.
Cosmetica
Veel mensen met acne gebruiken de verkeerde cosmeticaproducten. Hierbij kun je denken aan make-up of huidproducten. Cosmeticaproducten kunnen de klachten verergeren of juist verstoppen. Daarnaast drogen veel mensen hun acne uit (met crèmes van de huisarts of producten met salicylzuur), wat juist voor meer ontstekingen kan zorgen als je toevallig een vochtarm huidtype hebt. Het gebruik van de juiste producten is KEY om acne onder controle te krijgen.. Wat bijvoorbeeld uitkomst biedt, is onze speciale acne foundation of om af te stappen van de uitdrogende producten en daar een mooie balans in te vinden. Wij behalen zelf goede resultaten met deze producten.
Mondkapjes
Helaas kunnen ook mondkapjes acne veroorzaken. De term die hiernaar verwijst is Maskne, ofwel acne die veroorzaakt wordt door een mondmasker. Overmatig vocht en zweet verzamelt zich onder het mondkapje: de ultieme broedplaats voor bacteriën en puistjes dus.
Medicijnen
Sommige medicijnen hebben acne als bijwerking. Het geneesmiddel bevat in dat geval bijvoorbeeld een stofje dat een verhoogde talgproductie als gevolg heeft.
Levensstijl
Ook een verkeerd leefpatroon kan de grondslag leggen voor onzuiverheden in de huid. Dit kan met ongezonde voeding te maken hebben, maar ook stress, slechte luchtvochtigheid, onvoldoende slaap en roken hebben hier invloed op.
9 tips hoe jij acne vermindert!
Fabels over puisten ❌
Nu we helder hebben wat de mogelijke oorzaken zijn van acne, kunnen we meteen onderstaande misverstanden over puistjes uit de wereld helpen:
- Tandpasta op je puistje smeren helpt niet om hem sneller te laten verdwijnen. Sterker nog: tandpasta irriteert je huid en maakt het soms alleen maar erger.
- Puisten zijn niet besmettelijk.
- Acne ontstaat niet door veel zweten. Zolang je je huid direct reinigt nadat je gezweet hebt, is er niks aan de hand.
- Zonlicht vermindert acne niet. Het kan wel minder opvallen, doordat je huid donkerder wordt. Sterker nog, het maakt het alleen maar erger. Je huid verdikt namelijk door de zon (ook bij zonnebank trouwens) omdat je huid zichzelf wilt beschermen tegen de straling. Daardoor heeft je huid na een paar weken veel meer moeite om het talg af te kunnen voeren. Daarnaast droogt de zon je huid uit, waardoor je huid na verloop van tijd juist meer talg aan gaat maken om je huid soepel te houden. Kortom, meer talg + dikkere huid = meer ontstekingen.
- Het uitknijpen van puistjes is geen goed idee. Dit beschadigt je huid en hier kunnen blijvende littekentjes achterblijven. Laat dit altijd aan een professional over.
Wat te doen tegen puistjes?
Je hebt misschien al van alles geprobeerd om jouw acne te verminderen, maar niets lijkt te helpen. Toch zijn er talloze manieren om jouw acne te minimaliseren. We delen graag onze tips met je.
Hoe verminder je acne in je gezicht?
Voor het terugdringen van acne op je voorhoofd en elders op je gezicht, kun je een aantal dingen proberen:
- Vermijd uitdrogende en irriterende ingrediënten in huidproducten, denk aan alcohol, parfum of lavendel, tea tree olie, witch hazel en sodium lauryl sulfaat:
- Sommige ingrediënten hebben juist een positieve werking op het verminderen van acne, bijvoorbeeld glycolzuur, vitamine B, salicylzuur en vitamine C.
- Verminder puistjes door je huid goed te reinigen.
- Verwijder dode huidcellen.
- Maak gebruik van een product met niacinamide.
- Zorg dat je een matterende dagcreme gebruikt.
- Gebruik glycolzuur in de nacht.
9 tips hoe jij acne vermindert!
Pil tegen acne, helpt het echt?
Wil je weten wat de anticonceptiepil, antibioticapil of roaccutane doen bij acne en wat onze ervaring daarmee is? Dan raden we aan zeker deze pagina te lezen over een pil tegen acne.
We leggen je onder andere uit wat de anticonceptiepil met je lichaam doet als het gaan om hormonen. Welke pil tegen acne werkt en welke juist acne kunnen veroorzaken. Maar ook als je ooit overweegt om antibiotica te slikken voor je acne, lees dan vooral eerst even deze informatie!
Wat doet roaccutane bij acne?
Wij hebben het voor je uitgezocht en delen graag onze ervaring! In deze blog beantwoorden we precies al deze vragen. Onderstaand vind je dus een geheel overzicht over wat roaccutane precies is, wanneer zet je roaccutane in en waar moet je precies op letten? Daarnaast wordt ook duidelijk welke producten je kan gebruiken tijdens het gebruik van roaccutane en erna. Ben je ook benieuwd naar de ervaring van Bente (huidtherapeut bij VIVE Huidtherapie) met dit medicijn, lees dan vooral ook verder!
Acne op je kin, hoe ontstaat dat precies?
Het zijn vaak van die vervelende diepe ontstekingen die erg veel pijn doen! Ook blijven ze lang zitten. Ben je er helemaal klaar mee?
Wat zijn gistpuistjes en hoe voorkom je ze?
De naam zegt het eigenlijk al: gistpuistjes zijn bultjes van gist. Deze ontstaan als gist overmatig groeit en haarzakjes ontstoken raken. Het overmatige gist resulteert in puistjes. Met het oog vast te stellen als kleine, harde bultjes die op pukkels lijken.
Weten wat het verschil tussen gistpuistjes en normale onzuiverheden is? Je leest het hier.
Wat te doen tegen acne elders op het lichaam?
Zoals we net al zeiden, laten puisten zich helaas niet alleen op het gezicht zien. Ook op andere plekken op het lichaam komt acne voor. Omdat deze puistjes veelal in aanraking komen met schurende kleding of tassen, kunnen ze pijnlijk zijn of jeuken. Gelukkig is ook deze vorm van acne te verminderen of zelfs te voorkomen. We delen graag onze tips tegen puistjes op het lichaam.
- Was je beddengoed en kleding met regelmaat. In deze stoffen hopen talg en dode huidcellen zich op. Om te voorkomen dat deze ophoping zich verplaatst naar je lichaam, is regelmatig wassen van belang.
- Gebruik geen wasverzachter. Dit kan verstopte poriën of een geïrriteerde huid veroorzaken.
- Stap na het sporten direct onder de douche. Een bezwete huid is een broedplaats voor bacteriën. Door meteen te douchen na het zweten, voorkom je dat deze bacteriën acne veroorzaken.
- Draag geen vochtabsorberende kleding tijdens het sporten. Om dezelfde reden is het belangrijk dat je sportkleding draagt die zweet zo veel mogelijk afvoert.
- Exfolieer je huid regelmatig. Oftewel: verwijder dode huidcellen.
- Hydrateer je huid zo goed mogelijk. Als je vochtwaarden uit balans zijn, kan je lichaam ter compensatie meer talg gaan produceren.
- Kies in het voorjaar voor een paar exfolierende peelings, we hebben namelijk speciaal een peeling waarmee we binnen 1-4 behandelingen je rug weer zomerproof maken! Bekijk hier meer informatie over peelings.
Alle do’s and dont’s over puistjes
Acne op je rug, hoe ontstaat dat precies?
Staat het idee dat je in bikini gaat je erg tegen, omdat je veel puisten en littekens op je rug hebt?
Ook last van acne op je billen?
Oei, vervelend he! Geen zorgen, we helpen je graag! Ook daar kunnen we je alles over vertellen!
Puisten verwijderen: een effectieve behandeling
Lukt het je niet om de vinger op de wond te leggen en blijft de acne maar aanhouden? Dan kan het helpen om een specialist te raadplegen. We komen helaas nog vaak mensen tegen die voor langere tijd met de klachten rondgelopen hebben, waardoor de kans op littekens alsmaar groter wordt. Trek daarom vroegtijdig aan de bel. Kies voor onze effectieve acneproducten of ga voor een professionele behandeling. VIVE Huidtherapie helpt je graag bij het verminderen van de acne.
De beste behandelopties voor acne
De juiste huidproducten
Bij VIVE Huidtherapie vind je acneproducten voor ieder huidtype. We hebben bijvoorbeeld reinigers, maar ook voor een speciale serum, dagcrème en nachtcrème kun je bij ons terecht. Onze producten zijn van de hoogste kwaliteit en we stellen ze met liefde samen. Onze ervaring is dat het gebruik van slechts één product geen effect heeft. De juiste combinatie van producten doet wonderen. Benieuwd welke acneproducten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Lees ons advies hier.
Een professionele behandeling
Als je kiest voor een professionele behandeling bij VIVE Huidtherapie, dan ga je voor effectiviteit. Wij zijn gespecialiseerd in het verhelpen van acne. Het behandeltraject bestaat uit een gepersonaliseerde aanpak. We stemmen de behandeling altijd af op de conditie van je huid, zodat we het beste resultaat kunnen nastreven. Verder goed om te weten: acnebehandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar.
De beste behandelopties voor acne
Verwijder acne littekens
We haalden het eerder al even aan: als je te lang blijft rondlopen met acne, kunnen er littekens ontstaan. Dit is zonde, zeker gezien er genoeg opties zijn om acne te voorkomen en behandelen. Ben je er toch te laat bij en heb je acne littekens? Geen zorgen. Ook dan zijn wij je redder in nood. Wij bieden verschillende producten en behandelingen die acne littekens kunnen verminderen.
Ook hebben we een fijne blog geschreven over het verminderen van littekens. Je leest de blog over hoe littekens ontstaan hier.
Wil je weten hoe je diepe acne littekens aanpakt? Je leest het hier:
Zo pak je diepe acne littekens aan
Acne Academy
We hebben ook een hele fijne acne academy gemaakt, waarbij we je ALLES leren over acne en hoe je acne kan verminderen. Meer dan 6 uur aan videomateriaal, waarin we al onze tips delen op 1 plek. Ook ontvang je een kortingscode voor producten, een VIVE skincare journal en persoonlijke begeleiding. Klik hier voor meer informatie over de Acne Academy.
Vragen of advies nodig?
Heb je vragen over onze acneproducten of de behandelingen? Of wil je graag nog wat extra advies? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij helpen je graag. Ook handig: in ons speciale e-book vind je nóg meer tips om acne te verhelpen en tegen te gaan.
Podcast over acne
Wist je dat wij een hele interessante podcast hebben? In De HUID Podcast bespreken we verschillende huidproblemen en oplossingen. Maar ook ingrediënten, onderzoeken, skintrends en persoonlijke verhalen.
Klik hier om naar De HUID Podcast te gaan.
Beluister hier onze aflevering over mijn eigen Skin Story!
Bestsellers
Onze meest verkochte acne producten
Hulp nodig met je huid?
Iedere huid is anders en iedere huid heeft dus ook weer behoefte aan andere producten.
Benieuwd wat ervoor nodig is om jouw huid te verbeteren? Wij helpen je graag.
Door deze vragenlijst in te vullen, hebben wij een goed beeld van je huid en ontvang je binnen een paar dagen gratis productadvies per email.
-
VIVE skin icing (2st)
€24.95 Toevoegen aan winkelwagen -
ALPHA-H Vitamin B Serum
€55.95 Toevoegen aan winkelwagen -
IMAGE Skincare Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 30
€55.00 Toevoegen aan winkelwagen -
IMAGE Skincare VITAL C – Hydrating Facial Cleanser
€39.50 Toevoegen aan winkelwagen -
VIVE skin icing duo pack
€24.95 Toevoegen aan winkelwagen -
Dermaceutic Foamer 15 Cleanser
€50.00 Toevoegen aan winkelwagen