Home » Huidprobleem » Pigmentvlekken

Pigmentvlekken: wat is het en wat kan je eraan doen

Het hebben van pigmentvlekken is best wel lastig, want het is direct zichtbaar en het is niet heel gemakkelijk om er snel vanaf te komen. Maar ik weet zeker met de tips en de kennis die ik vandaag met je gaat delen, dat je echt weer hele mooie stappen kan zetten en dat je pigment daar zeker mee kan onderdrukken en verminderen

Na het lezen van deze informatie weet je wat pigmentvlekken zijn, hoe ze ontstaan, wat voor soorten je hebt en welke ingrediënten en tips je kan inzetten om het te verminderen. Ook gaan we het hebben over de pigmentvlekken die je kan herkennen als een pigmentsnor, melasma (zo’n grillig patroon in je haar lijn) of van die vlekjes die achterblijven na een ontsteking. 

Want ook dat is pigmentatie. En tot slot, we bespreken wat voor producten mooi werken, maar ook welke behandeling nu echt het allerbeste is om van je pigmentvlekken af te komen. 

pigmentvlekken

Wat is pigment?

Pigment ook wel bekend als melanine, is een stof die iedereen in zijn of haar lichaam heeft en de één heeft er net wat meer van dan de ander. Melanine (pigment) hebben we als mens echt nodig om onze huid te beschermen tegen de schadelijke straling van de zon. Hadden we die bescherming niet? Dan zouden we allemaal verschrikkelijk verbranden. 

Je mag melanine als een soort paraplu zien over onze huidcellen die een mooie bescherming biedt. Hoe meer bescherming we nodig hebben, hoe meer melanine je in je huid hebt. De hoeveelheid pigment in je huid is iets wat je van je ouders en je grootouders erft. Het is ook een beetje afhankelijk van waar je woont op de wereld. Bijvoorbeeld woon je in Spanje of in Afrika, dan is de huid donkerder. Dan bevat je huid meer melanine en heb je dus meer bescherming.

Kan een donkere huid dan niet verbranden?

Oh jawel! Ook de donkere huid kan verbranden. Het is zo dat de donkere huid wel minder snel verbrand en minder snel schade oploopt, maar laat je daardoor niet misleiden! Insmeren is ook voor een donkere huid erg belangrijk. Als Europeanen verbranden we sneller en hebben we meer kans op schade, omdat we gewoon niet zoveel van dat pigment in onze huid hebben. 

 

Hoe ontstaat een pigmentvlek?

Ik vergelijk het zelf altijd met een soort octopus. Je hebt namelijk Melanocyten (de pigmentcellen) die je kan inbeelden als een soort octopus die in een diepere huidlaag zit met allemaal tentakeltjes. Uit die tentakels schieten allemaal pigmentpakketjes (pigmentbolletjes). Deze pigmentpakketjes komen vrij en verschuiven naar je buienste huidlaag. Hoe meer je in de zon zit, hoe meer de melanocyt stimuleert om meer pigmentpakketjes aan te maken. 

Waarom duurt het even voordat je bruin wordt?
Het duurt altijd eventjes voordat je bruin wordt, omdat het pigment samen met de huidlagen naar boven moeten migreren. Wist je trouwens ook dat het bruin worden een soort afweermechanisme is om je huid te beschermen? Dus je zou het zelfs zo kunnen zien dat wanneer je huid bruin kleurt je huid eigenlijk al schade aan het oplopen is. 

Maar hoe kan het dat je ineens een pigmentvlek krijgt?
Als er een verstoring is waardoor die pigmentpakketjes niet goed in kleine pakketjes loslaten en naar de bovenste huidlaag gaan, maar dat ze samen blijven klonteren in je huid, dan krijg je een pigmentvlek. Dat kan dus ontstaan doordat er bepaalde problemen zijn in de aanvoer van dat pigment, maar het kan ook zijn dat er simpelweg te veel pigmentpakketjes worden geproduceerd en je huid die niet kwijt kan. 

Als je een pigmentvlek krijgt, is het super belangrijk om te achterhalen wat bij jou voor die pigmentvlek heeft gezorgd. Die trigger moet dan eerst worden vermeden voordat je resultaat gaat zien bij het verminderen van je pigmentvlek. Ook is het belangrijk om te kijken hoe diep het pigment zit. Je kan bijvoorbeeld zien hoe diep dit zit door een truc toe te passen die we zelf ook vaak in de salon toepassen. 

De truc werkt als volgt: spreid de huid van de pigmentvlek uit elkaar. Zie je dat het pigment wegtrekt, dan zit het oppervlakkig. Blijft het zitten en is het wellicht wat grijs van kleur? Dan zit het pigment een stuk dieper en zal dit lastiger te behandelen zijn.

pigmentvlek

Welke soorten pigmentvlekken bestaan er?

 • pigmentvlekken door hormoonwisseling
 • pigmentvlekken door schade aan je huid
 • pigmentvlekken door parfum of alcohol 
 • pigmentvlekken door ouderdom
 • pigmentvlekken door medicatiegebruik

Je hebt bijvoorbeeld pigmentvlekken die ontstaan door wisseling in hormonen. Je kan dan denken aan wisseling in hormonen door de anticonceptiepil waarmee je stopt of juist mee start. Het kan in de puberteit ontstaan, het kan ontstaan door dat je zwanger bent of juist in de menopauze zit. Kortom er zijn heel veel triggers die voortkomen uit een hormonaal disbalans die die pigmentcellen kunnen stimuleren om meer pigment aan te maken. Een veel voorkomende vorm van pigment wat gestimuleerd wordt door een hormonale disbalans is melasma. Deze vorm is te herkennen aan pigment wat vooral zit je haargrens met een grillig van patroon. Daarnaast zit het ook vaak langs je ogen of op je bovenlip (de pigmentsnor). 

Deze vorm van pigmentatie noemen ze ook wel eens zwangerschapsmasker, omdat het vaak ontstaat tijdens de zwangerschap, maar laat je niet misleiden dat dit dus ook kan ontstaan als je niet zwanger bent. Het heeft dus vooral te maken met een hormonale verandering vaak in combinatie met UV straling.

Ook kan pigmentatie ontstaan als je start of stopt met de anticonceptiepil. De ene pil bevat meer of minder hormonen, dus het verschilt per anticonceptiepil, maar het is zeker slim om altijd even de bijsluiter te lezen. Vaak staat daar in vermeld of het pigment kan stimuleren of niet. 

Desalniettemin weet je soms niet dat je gevoelig bent om pigmentvlekken te ontwikkelen en kom je daar pas achter als het al is ontstaan. Het is dus niet altijd mogelijk om ze te voorkomen. Echter ontstaan ze? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Welke triggers kunnen voor pigmentatie zorgen? 

Het is niet dat jij op voorhand bijvoorbeeld al weet dat je pigment gevoelig bent maar bepaalde kleine triggers zou je op voorhand al kunnen ontdekken. Je pigment kan getriggerd worden door onder andere de anticonceptiepil, door zwangerschap, door eventuele schade aan je huid (zoals na verbranding of een ontsteking), parfum/-en of alcohol, medicijnen en ouderdom. 

Pigmentvlekken door de anticonceptiepil 

Merk je op dat je pigment komt door het gebruik van de anticonceptiepil, stop niet direct met het gebruik hiervan. Overleg dit altijd met de huisarts. Twijfel je nog steeds na het gesprek met de arts? Dan kan je altijd overleggen met ons huidtherapeuten. Wij kunnen dan gaan kijken naar je skincare routine waarbij we bepaalde dingen kunnen toevoegen of schrappen. Dit dan enorm veel verschil gaan maken. Dus raak niet in paniek als je pigment ontdekt, want er valt best wel wat mee te doen. 

anti conceptiepil

Pigmentvlekken door zwangerschap en borstvoeding 

Dan een stukje pigmentatie tijdens zwangerschap. Pigment kan dus ontstaan tijdens of na de zwangerschap. We zien het vaak in het tweede of derde trimester ontstaan. In sommige gevallen trekken de pigmentvlekken vanzelf weg als je bent bevallen. Helaas kan het ook blijven zitten. Geen zorgen, ook als het blijft zitten valt er voldoende aan te doen. Maar wist je dat je er ook tijdens je zwangerschap al veel tegen kunt doen? De meest intensieve producten en behandelingen zijn helaas niet mogelijk, maar er zijn absoluut middelen die je kan inzetten om het pigment te verminderen en om het ook preventief te voorkomen.

Heel veel producten en behandelingen kunnen heel goed worden ingezet tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding, omdat bepaalde ingrediënten niet in je bloedbaan terecht komen. Wij hebben veel onderzoek gedaan naar welke ingrediënten je veilig kunt gebruiken tijdens zwangerschap. 

Zuren zoals salicylzuur en retinol gebruiken we liever niet.  Deze ingrediënten kunnen invloed hebben op het ongeboren kindje. Alle andere ingrediënten (die we straks benoemen), kunnen prima ingezet worden.

Pigmentvlekken door schade aan de huid

Dan hebben we een vorm van pigmentatie die ontstaat door schade aan de huid en dat kan op heel veel verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Het wordt ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Post inflammatoir is na inflammatie dus na een ontstekingsreactie en hyperpigmentatie spreekt voor zich een te veel aan pigment.

Hoe ontstaan deze PIH vlekjes?

Een PIH pigmentvlek ontstaat doordat er een wondje ook wel schade aan de huid is. Wanneer er schade is, gaan er allemaal cellen naar de huid toe om de huid en het pigment daar te repareren en om te beschermen. Gedurende dat proces stapelen de pigmentcellen op en kan er dus een vlek achterblijven. Dit is ook het geval als je bent verbrand door de zon. In de meeste gevallen vervaagt zo’n pigmentvlek binnen één tot 24 maanden. Echter kunnen er na het verbranden van je huid wel schadelijke cellen ontstaan. 

Bij een vlekje na een ontsteking zien we vaak dat deze vanzelf wegtrekken (binnen enkele maanden) Echter kan het soms langer duren. Gelukkig hebben wij handige tips voor je om hier sneller vanaf te komen! 

post inflammatoire hyperpigmentatie

PIH kan dus al ontstaan doordat je bijvoorbeeld continu aan je bovenlip likt om het een beetje soepel te houden. Je ziet een rode waas op je huid, wanneer dit in aanraking komt met de zon/- of warmte dan kan dit letterlijk bruin kleuren. 

Daarbij kunnen de volgende oorzaken ook een PIH pigmentvlekken veroorzaken:

 • Littekentjes na een ontsteking 
 • Een schaafwond
 • Een droge, eczeem achtige huid
 • Zonverbranding
 • Insectenbeten
 • Direct na het epileren van je wenkbrauwen in de zon komen-> Tip: epileer in de avond

Pigmentvlekken door het gebruik van parfum en alcohol in producten

Een andere trigger om pigmentvlekken te krijgen is het gebruik van alcohol en parfum in combinatie met de zon. Pas op met het gebruik van alcohol/- parfum in je producten. Stel je hebt een dag strand gepland en je brengt vlak voordat je weggaat parfum in je hals aan dan kan de zon er voor zorgen dat je pigmentatie krijgt. De uitdrogende alcohol in parfum & geurstoffen kunnen namelijk je huid aantasten en voor irritatie zorgen. Dit heet Berloque Dermatitis of Poikiloderma van Civatte. Daarnaast bevat parfum vaak fuccomarine, wat afkomstig is van bloemen en planten. Dit ingrediënt neemt UV-straling op, waardoor het ons niet zal verbazen als je  huid reageert met bultjes, vlekken of zelfs zonverbranding. 

Berloque Dermatitis

TIP: spuit je parfum dus op je kleding ipv op je huid.
TIP: voor de mannen: let op, gebruik dus ook geen afterhave op een zonnige dag! -> eigenlijk liever helemaal niet, aangezien het je huidbarriere kapot maakt.

Pigmentvlekken door ouderdom (ouderdomsvlekken)

Daarnaast heb je ook een vorm waarbij pigmentvlekken ontstaan door ouderdom. Met ouderdom bedoelen we dat je jaren in de zon hebt gezeten. Je huid heeft schade opgelopen die pigmentcellen weten niet meer wat ze moeten doen en gaan pigment ophopen in de vorm van een vlek. Bij 50 plussers zijn deze vlekken dan regelmatig zichtbaar aanwezig. Je herkent ze aan de ronde vorm en worden lentigo solaris genoemd. Solaris omdat het door de zon wordt veroorzaakt. Deze vorm van pigment kan wel goed herstellen. Deze pigmentvlekken zijn goed te behandelen, echter komen ze wel sneller weer terug zodra je weer met je huid in de zon komt. Door je huid goed te beschermen en pigment remmende ingrediënten te gebruiken kan je dit gelukkig wel goed tegengaan. 

ouderdomsvlekken

En wees je ervan bewust dat pigmentvlekken niet direct zichtbaar zijn. Pigment duurt altijd even voordat het omhoog komt (meestal duurt dit jaren). Helaas is het dan vaak al te laat en heb je die pigmentvlekken al opgebouwd. Ook bij verbranding van je huid kan het langer duren voordat je hiervan de schade terugziet op je huid. Daar gaat soms weken tot maanden overheen of in sommige gevallen een jaren. Dus hoewel we soms horen dat het pigment er soms “ineens” zat, kunnen we vaak wel terughalen dat dit kan ontstaan door simpelweg een paar keer verbranden.

Pigmentvlekken door medicatiegebruik 

Tot slot nog een andere vorm van pigmentatie: namelijk pigment door medicatie gebruik. Er zijn bepaalde medicijnsoorten die pigmentatie kunnen veroorzaken. Allereerst antibiotica. In de bijsluiter staat dat je deze medicatie niet in combinatie met de zon mag gebruiken. Door het gebruik van antibiotica kan je namelijk sneller verbranden en daardoor loop je eerder kans op schade op zoals pigmentatie. 

Een ander voorbeeld is het gebruik van roaccutane. Dit is een medicijn wat tegen acne kan worden ingezet. Deze medicatie zorgt ervoor dat je huid dunner gemaakt wordt, waardoor je huid ook gevoeliger is om te verbranden door de zon. Hierdoor is dan ook de kans op schade / pigment aanzienlijk hoger.

Ook bepaalde hartmedicatie of als je een auto-immuunziekte of een vitaminetekort hebt kan dit voor pigmentvlekken zorgen. Ons advies luidt dan ook als volgt; “check altijd goed de bijsluiter van je medicatie, staat erop dat je voorzichtig moet zijn met de zon, doe dit dan ook!”.

Samenvattend:  werk preventief en bescherm je huid zo goed als mogelijk! 

Je weet nu hoe pigmentvlekken ontstaan, waarom de ene huidskleur donkerder is dan de andere huidskleur en wat voor soorten pigmentvlekken er zijn. 

Belangrijke tip: ik vind dat we allemaal preventief tegen pigmentvlekken moeten werken, want het is goed om pigmentcellen te beschermen en rustig te houden. Op deze manier heb je minder kans op kwaadaardige plekjes in de toekomst en je huid blijft zo lang mogelijk egaal van kleur. 

 

Fabels over pigmentvlekken ❌

Nu we helder hebben wat de mogelijke oorzaken zijn van pigmentvlekken, kunnen we meteen onderstaande misverstanden over pigmentvlekken uit de wereld helpen:

 • Melasma (zwangeschapsmasker) ontstaat niet alleen als je zwanger bent, maar kan ook ontstaan door wisseling in je hormonen.
 • Pigmentvlekken zijn onmogelijk te behandelen -> Fabel, ze zijn zeker te behandelen.
 • Pigmentvlekken komen allen op het gezicht voor -> Nee dat is niet het geval, ze kunnen op je gehele lichaam voorkomen.
 • Pigmentbehandelingen kunnen alleen in de winter -> Dit hangt af van de behandeling, maar vaak kunnen we ook behandelen in de zomer (denk aan microneedling en pigmentremmende producten).
 • Pigmentvlekken onstaan alleen bij mensen die zich niet goed insmeren -> fabel, zoals je hierboven gelezen hebt zijn er meerdere mogelijke oorzaken.
 • Pigmentvlekken komen alleen bij vrouwen voor -> ook mannen kunnen pigmentvlekken ontwikkelen.
 • Laserbehandelingen zijn ideaal bij het verminderen van pigmentvlekken -> wij zijn van mening dat dit niet het geval is. Een enkele vlek kan wel behandeld worden d.m.v laser of IPL, echter alle andere vormen van pigmentatie zouden wij niet behandelen op die manier. Vooral omdat sommige vormen van pigment gestimuleerd kunnen worden door warmte -> terwijl laser en IPL gebruik maken van warmte. Kortom, wij vinden dat er andere opties zijn!

Welke ingrediënten verminderen pigmentvlekken

ALPHA-H Vitamin B Serum

Graag neem ik je eerst mee in hoe het proces van een pigment remmend ingrediënt werkt. Je kan pigment remmende ingrediënten als een soort stopborden zien die de weg van de pigment pakketjes blokkeren. De weg die de pigment pakketjes normaal afleggen is van een binnenste huidlaag naar de buitenste huidlaag. Echter wordt er door pigment remmende ingrediënten de weg dus geblokkeerd, waardoor ze niet in je buitenste huidlaag terecht komen. Het pigment wordt daardoor dus ook niet zichtbaar. 

We hebben een aantal ingrediënten die we heel veel adviseren. Ingrediënten kunnen op verschillende manieren werken. Er zijn ingrediënten, die fungeren als een stopbord voor de pigmentcellen, maar er zijn ook ingrediënten die zorgen dat het bovenste laagje dode huidcellen sneller afschilfert, waardoor het pigment sneller wordt opgelost. 

Tot slot zijn er ingrediënten zoals antioxidanten die een betere bescherming geven tegen de straling van de zon en uiteraard zonbescherming op zichzelf staand.

Vitamine c tegen pigmentatie

Één van de ingrediënten die wij als huidtherapeuten vaak inzetten bij pigmentatie is vitamine c. Vitamine c is een antioxidant en heeft dus als werking dat het zorgt dat er betere bescherming is tegen uv-straling en het heeft ook een pigment remmende werking (denk hierbij aan het stopbord dat wordt neergezet). Tot slot remt vitamine C de melanineproductie door de inhibitie van tyrosinase. Nu denk je waarschijnlijk wat bedoel je daar precies mee? Met andere woorden, vitamine C zorgt ervoor dat het pigment pakketje die normaal door je huid verstuurd wordt, niet meer aankomt. Dit zal niet perse zorgen dat je niet meer bruin kan worden, maar je krijgt minder onregelmatige vlekken.

Welke vorm van vitamine C is geschikt? Wij adviseren om meerdere vormen bij elkaar in een formule terug te willen zien, zodat ze elkaar kunnen versterken (antioxidanten werking).

Effectieve vormen van vitamine C

In 1 gram L-ascorbinezuur wordt 1 gram vitamine C aan je cellen afgegeven, maar voor 1 gram Sodium Ascorbyl Phosphate wordt bijvoorbeeld iets meer dan ½ gram vitamine C aan je cellen afgeleverd. 

Dat betekent dat wanneer huidverzorgings-producten derivaten van L’Ascorbinezuur gebruiken, ze veel van de verbinding moeten gebruiken om een voldoende hoeveelheid vitamine C af te geven die daadwerkelijk kan helpen de tekenen van oxidatieve stress te bestrijden. 

Kortom, het is dus belangrijk om meerdere vormen te gebruiken. Maar we zien het liefste de L-Ascorbic acid & Sodium Ascorbate. 

Veelgestelde vraag: ‘Op social media zie ik dat vitamine C slecht is voor acne?’ Dit is iets wat mensen zomaar overnemen van elkaar, maar waar weinig bewijs van is. Het kan wel zo zijn dat er bij deze personen een hoog percentage vitamine C is gebruikt, meer dan 20%, waardoor de huidbarriere kapot is gegaan. Dan is het logisch dat er acne kan ontstaan, echter of het dan door ingrediënt komt is vrij misleidend! Jij weet nu beter!

Zoethoutwortel tegen pigmentatie

Een ingrediënt dat nog niet heel bekend is, maar die wij wel graag inzetten, is bijvoorbeeld zoethoutwortel. Zoethoutwortel heeft een kalmerende werking op ontstekingsreacties waardoor er minder snel pigment ontstaat naar aanleiding van een ontsteking of wondje. Zo’n vlekje na een ontsteking of wond noemen we ook wel PIH (post inflammatoire hyperpigmentatie). Daarnaast heeft zoethoutwortel een pigment remmende werking (stopbord voor de pigmentcellen). Zowel vitamine c als zoethoutwortel zijn hele milde ingrediënten en kunnen eigenlijk bij vrijwel elke huid worden ingezet (afhankelijk van de percentages).

Vooral de vitamine c is werkzaam in verschillende percentages, er zijn producten die bijvoorbeeld 5 procent bevatten en dan al echt goed werken. Echter zijn er ook producten die bijvoorbeeld 20 procent vitamine c bevatten. Helaas is 20 procent niet voor iedereen geschikt, dus laat je goed adviseren. Je mag ons ook altijd even mailen als je vragen hebt. Heb je een gevoelige huid, pas dan extra goed op! Zowel vitamine c als zoethoutwortel zijn goed te combineren met andere pigment remmende ingrediënten.

Retinol tegen pigmentatie

Een ander ingrediënt dat wij zelf heel erg prettig vinden om in te zetten bij pigmentvlekken is vitamine a ook wel bekend als Retinol. Dit ingrediënt heeft zowel de pigment remmende werking (stopbord) maar het verwijdert ook dode huidcellen. Daarnaast stimuleert het nieuwe gezonde huidcellen. Met als resultaat een egale huid (oude schilferen af en nieuwe egale huidcellen komen naar boven.

Dit ingrediënt werkt ook heel mooi op vlekjes die achterblijven na een ontstekingsreactie omdat het dus nieuwe, gezonde cellen aanmaakt en zorgt dat de oude pigmentcellen weggaan. Let wel op: hier zijn ook weer heel veel verschillende percentages in. Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, als je een hele gevoelige huid hebt. Ook raden we het af om dit ingrediënt hoogzomer te gebruiken omdat je huid gevoeliger wordt voor zonlicht. 

Laat je ook goed informeren door een huidtherapeut omdat er veel verschillende producten en percentages zijn. Retinol is namelijk niet voor iedereen geschikt.

Niacinamide tegen pigmentatie

Een ingrediënt die voor iedereen toegankelijk (naast zoethoutwortel en vitamine c, is vitamine B). Vitamine b ook wel bekend als niacinamide is één van mijn favoriete ingrediënten, omdat het niet alleen pigment remt maar het ook zorgt dat ontstekingen van acné verminderen, de huid minder gaat glimmen en de huidbarriere functie herstelt. Wij adviseren eigenlijk altijd het vitamine b serum van ALPHA- H omdat er heel veel hyaluronzuur in zit wat je huid heel mooi herstelt en hydrateert. Daarnaast bevat dit serum ook fytinezuur (wat ook een pigment remmende werking heeft). Vitamine B zorgt ervoor dat de pigmentcellen minder pigment aanmaken en heeft uit onderzoeken bewezen net zo effectief te zijn als sommige medicatiesoorten tegen pigmentatie (maar dan zonder de vervelende bijwerkingen).  

Kortom vitamine b kan bij elk huidtype die last heeft van pigment en dus ook vooral bij de pigmentvlekjes na een ontsteking.

ALPHA-H Vitamin B Serum

Tranexaminezuur tegen pigmentatie

Merk je dat je pigmentatie wat hardnekkiger is en dat je al best wat gedaan hebt om dit te verminderen? Dan is er wel wat intensievers nodig! Zoals een hoger percentage vitamine c of iets met vitamine a erin. Of kies voor een ander mooi ingrediënt namelijk tranexaminezuur. 

Tranexaminezuur is iets wat nog niet heel erg bekend is. Het zit nog niet in heel veel producten, maar het is een fantastisch ingrediënt. Tranexaminezuur is voor iedereen toegankelijk, ook tijdens zwangerschap en wordt vergeleken met een medicijn die de huisarts wel eens voorschrijft maar dan zonder de vervelende bijeffecten. Het remt de aanmaak van pigment in de pigmentcellen en heeft een hele mooie werking op alle soorten pigmentvlekken. Tranexaminezuur zit bijvoorbeeld in ons beste pigmentserum het Tran3x concentrate. Niet alleen bevat dit serum tranexaminezuur, maar eigenlijk álle bovenstaande ingrediënten om pigment te remmen.

Het melan tran3x concentrate serum is uniek, omdat het de beste ingrediënten bevat met de ideale percentages. Ik gebruik hem niet het hele jaar door, want daar vind ik hem zelf te kostbaar voor, maar ik gebruik hem als een kuur. Vooral vanaf mei t/m hij op is of na de zomer voor een paar maanden. Ik gebruik hem alleen in de avond om het pigment te blijven remmen. In de ochtend gebruik in het vitamine b serum.

Koijczuur en fytinezuur tegen pigmentvlekken

Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld ingrediënten als fytinezuur of kojiczuur inzetten om pigmentvlekken te verminderen. Deze ingrediënten zijn zuren, met een licht exfoliërende werking. Ze zijn dus wat intensiever en krachtiger dan bv. zoethoutwortel, vitamine b en vitamine c. Juist de combinatie tussen krachtige en milde ingrediënten is van belang!
In een routine waarmee we pigmentvlekken verminderen of voorkomen wil je dus echt een mix zien. Zo blijft je huid in goede conditie en kun je langzaam opbouwen. Fytinezuur is wat milder en kojiczuur wat krachtiger. Beide remmen ze de pigmentaanmaak. 

Wordt ik dan nog wel bruin als ik ingredienten ga gebruiken tegen pigmentvorming?
Ja, je wordt nog wel bruin, maar je wordt niet onregelmatig bruin. Er ontstaan dus minder snel vlekken. Je huid zal dus egaler blijven!

Welke percentages zijn er nodig om pigmentvlekken te verminderen?

Het is echt aan te raden om naar de percentages werkzame ingrediënten te kijken. Want wellicht denk jij met 1% vitamine c goed bezig te zijn, terwijl het pas vanaf 5% echt wat doet! 

Om te kunnen zien of het product veel erin zit kan je achterop de ingrediëntenlijst kijken. Mocht het ingrediënt aan het begin staan dan weet je dat er wat meer hiervan inzit dan dat het helemaal achterin staat. Laat je dus niet misleiden door wat er op een label staat of wat reclame campagnes soms beweren! Kijk ook even goed op onze website, want daar staat bij de producten aangegeven welke ingrediënten het product bevat en vaak ook de percentages. Echter kan je ervan uitgaan, dat als het product onze website heeft gehaald, het daadwerkelijk de juiste percentages bevat. Onderstaand hebben wij ook een kort overzicht gemaakt met de juiste percentages.

 • Vitamine a (Retinol) is effectief van 0,01%, 0,5 of 1% (is iets intenser, niet in de zomer gebruiken en niet voor elk huidtype geschikt)
 • Vitamine b is effectief vanaf 4% als we het over pigment hebben, wil je de huidbarrière herstellen is het effectief vanaf 2%
 • Vitamine c is de ondergrens vanaf 5% en het is niet per definitie hoe hoger hoe beter maar je hebt wel producten die heel stabiel zijn waarbij 20% maximaal is. Vaak vinden wij dit minder geschikt voor de acne gevoelige huid. Alles tussen 5- 20% is prima.
 • Vitamine e herstelt de huidbarrière, voor gevoelige huidjes is effectief vanaf 1%
 • Glycolzuur is effectief vanaf 5% en ook hierbij is hoe meer is niet per definitie beter, maximaal is 15% zeker als je het regelmatig gaat toepassen voldoende. Tussen de 5-10%, met op sommige dagen 15% is dat prima.

Kijk voor een producten selectie op onze website, onder het kopje pigmentvlekken. Hierbij kan je specifieke sets vinden maar ook losse producten! Mocht je twijfelen. Neem graag contact met ons op!

percentages ingredienten

Hoe ziet een ideale routine eruit bij het verminderen van pigmentvlekken?

 1. Reinigen op basis van vitamine c middels de vital c cleanser. 
 2. Vervolgens gebruik je de vitamine b serum voor in de ochtend en in de avond het Melan Tran 3x concentrate. Mocht je liever 1 serum willen gebruiken dan kiezen wij alleen de Melan Tran 3x omdat hier alle pigment remmende ingrediënten inzitten.
 3. Daarbij overdag een hele goede zonbescherming met hoge factor spf, bescherming tegen UVA en UVB en het liefst met antioxidanten. Mocht je de zon ingaan dan breng je nogmaals de zonbescherming goed aan. 

Tot slot wil je in de nacht een crème gebruiken met wat intensievere ingrediënten om dat pigment mooi te remmen. Is je huid nog niet zo veel gewend kies dan voor een nachtcreme met fetinezuur en glycolzuur. Heb je in het verleden al exfoliërende ingrediënten gebruikt en kan je huid wel wat hebben? Kies dan voor de beste nachtcrème tegen pigmentvlekken: Mela cream van Dermaceutic

Veelgestelde vraag: ik heb geen pigmentvlekken, dan hoef ik deze toch ook niet te beschermen?
Wij begrijpen de vraag, maar als huidtherapeut adviseren we om ook voor in de toekomst pigment te voorkomen. Je gaat dus preventief aan de slag! Rem je dit nu niet, dan zal je helaas over een aantal jaar waarschijnlijk de eerste kleine vlekjes ontdekken. Daarbij werken de pigment remmende ingrediënten ook anti-aging en wil je natuurlijk je huid zo gezond mogelijk en stralend houden!

Effectieve behandelingen tegen pigmentvlekken

De behandelingen die geschikt zijn voor het verwijderen van pigmentvlekken: peelings, microneedling en de cosmelan behandeling. We pakken met de peelings, microneedling en de cosmelan de hele huid aan, waardoor je zorgt dat op alle plekken de pigmentcellen tot rust komen en hierdoor de gehele huid egaler oogt! 

Waarom zijn peelings effectief bij het verminderen van pigmentvlekken?

De peelings die we bij VIVE uitvoeren bevatten pigment remmende ingrediënten en ze halen het bovenste dode huidlaag van je huid af. Je moet dit voor je zien als dat de oude gepigmenteerde huidcellen langzaam afschilferen en er een egaal stralend huidje onder vandaan komt. Op deze pagina lees je meer over peelings. Wil je weten welke peeling geschikt is voor jou huid? Boek dan een gratis intake in!

Waarom is microneedling effectief bij het verminderen van pigmentvlekken?

Een andere behandelmethode die we vaak inzetten bij het verwijderen van pigmentvlekken is microneedling. Microneedling is zowel effectief als je preventief pigment wilt remmen, maar ook om de vlekken daadwerkelijk te verminderen.

Eigenlijk is microneedling voor iedereen mooi om in te zetten omdat je de huid echt zelf stimuleert om gezonder te worden. Met de behandeling maken we allemaal kleine micro kanaaltjes in de huid (klinkt heftiger dan dat het daadwerkelijk is) hierdoor wordt de huid gestimuleerd om nieuwe gezonde cellen aan te maken die dus ook minder pigment bevatten,. 

Daarnaast heeft microneedling een verstevigende werking op fijne lijntjes en poriën (door de aanmaak van collageen), je huid wordt egaler, stralender, de huidbarriere verstevigd. Deze behandeling zorgt dus op alle vlakken dat de huidcellen weer “normaal en gezond” gaan functioneren. Soms maken we de behandeling nog meer op maat door een extra pigment remmende vloeistof met vitamine c te gebruiken tijdens de behandeling, daardoor remmen we de pigmentaanmaak nog nèt iets meer. Klik hier voor meer informatie over microneedling.

De Cosmelan behandeling voor het verminderen van intensieve pigmentatie

De cosmelan behandeling is een intensieve behandeling die niet bij iedereen direct ingezet kan en hoeft te worden. Het is namelijk een behandeling waarbij je huid flink kan gaan vervellen en waarbij je dus echt even rekening moet houden met wat je die week daarna gepland hebt. Daarentegen is het wat ons betreft wel de aller beste behandeling voor het verminderen van pigmentvlekken. 

Echter is het niet voor iedereen nodig om deze behandeling te ondergaan en behalen we vaak met peelings of microneedling ook al mooie resultaten. Heb je gemerkt dat je met behandelingen of producten niet voldoende resultaat hebt weten te behalen? Dán is het interessant om naar de Cosmelan behandeling te kijken! Bij de behandeling zit een voorbereidende peeling, een masker wat je thuis op moet houden (voor 8-10 uur) en producten voor een paar maanden. 

TIP: Soms kunnen de pigmentvlekken zo storend zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding door de zorgverzekeraar (omdat het om een medische aandoening gaat). Echter moet je wel een aanvullende zorgverzekering hebben, maar zeker de moeite waard om dit even na te gaan!

Klik hier om meer te lezen over de Cosmelan behandeling. 

cosmelan behandeling

Samengevat: hoe ontstaan pigmentvlekken:

 1. Door verandering in je hormonen (anticonceptie of zwangerschap)
 2. Door schade aan je huid (wond, acne of kapotte huidbarriere)
 3. Door verkeerde behandelingen of producten
 4. Door ouderdom
 5. Door medicatiegebruik
 6. Door de zon

 

En hoe verminder je pigmentvlekken:

 1. Ga aan de slag met pigmentremmende ingrediënten in je skincare producten. Wij hebben een kant en klare sets gemaakt waar we hele goede resultaten mee behalen. Klik hier voor de pigment sets.
 2. Heb je pigment na een ontsteking? Probeer hier echt vanaf te blijven. Microneedling zou hier mooi op kunnen werken.
 3. Heb je last van melasma dan kan microneedling of de de cosmelan hierbij helpen
 4. Heb je last van losse pigmentatie vlekken dan kunnen peelingen en microneedling heel mooi helpen!
 5. Ook door warmte kan pigment getriggerd worden. Dus let op, als je erg warm gaat douchen of als je bijvoorbeeld een auto instapt die nog heel erg warm is door de zon, zorg ervoor dat je de deuren open zet en laat de warmte eerst goed eruit gaan. Een zonbescherming is dus echt nogmaals een must!
 6. Heb je een behandeling gehad? Smeer je goed in en gebruik pigment remmende ingrediënten in de huidroutine!
 7. Check ook de bijsluiters op medicatie verpakkingen, soms staat er aangegeven dat je extra voorzichtig om moet gaan met de zon of sommige medicatie kan zelfs pigmentvlekken veroorzaken. Weetje: b12 suppletie (injecties) kunnen soms ook pigmentvlekken veroorzaken. Hoe dit precies werkt is nog niet bekend, maar dat het zo is komt wel vaker naar voren in studies. 
 8. Let op de ingrediënten die je tijdens je zwangerschap mag gebruiken tegen pigment!
 9. Vraag gerust om hulp bij ons in de salon want wij behandelen iedereen met acne, pigment, huidveroudering en wij kunnen de juiste huidroutine voor je samenstellen. Helaas werken reguliere produkten zoals bij de apotheek onvoldoende dus schroom niet en neem contact met ons op!
 10. Ga lekker met alle kennis aan de slag! Heb je twijfels of wil je graag even sparren met ons? Neem vooral eventjes contact met ons op per email: info@vivehuidtherapie.nl

De juiste huidproducten

Bij VIVE Huidtherapie vind je pigmentproducten voor ieder huidtype. We hebben bijvoorbeeld reinigers, maar ook voor een speciale serum, dagcrème en nachtcrème kun je bij ons terecht. Onze producten zijn van de hoogste kwaliteit en we stellen ze met liefde samen. Onze ervaring is dat het gebruik van slechts één product geen effect heeft. De juiste combinatie van producten doet wonderen. Benieuwd welke pigmentproducten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Lees ons advies hier.

Een professionele behandeling

Als je kiest voor een professionele behandeling bij VIVE Huidtherapie, dan ga je voor effectiviteit. Wij zijn gespecialiseerd in het verhelpen van pigmentvlekken. Het behandeltraject bestaat uit een gepersonaliseerde aanpak. We stemmen de behandeling altijd af op de conditie van je huid, zodat we het beste resultaat kunnen nastreven. Verder goed om te weten: pigmentbehandelingen worden (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar.

 

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen over onze pigmentproducten of de behandelingen? Of wil je graag nog wat extra advies? Schroom dan niet om contact op te nemen. Wij helpen je graag.

 

Podcast over pigmentvlekken

Wist je dat wij een hele interessante podcast hebben? In De HUID Podcast bespreken we verschillende huidproblemen en oplossingen. Maar ook ingrediënten, onderzoeken, skintrends en persoonlijke verhalen.

Klik hier om naar De HUID Podcast te gaan.

Bestsellers

Onze meest verkochte pigment producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 423 reviews.