Home » Huidprobleem » Acne » Gistpuistjes

Gistpuistjes: wat het zijn en hoe je het verhelpt

Heb jij van alles geprobeerd om acne te bestrijden? En wil het maar niet lukken? Misschien zoek je dan wel in de verkeerde hoek en heb je last van gistpuistjes, ook wel pityrosporum folliculitus genoemd. Dit soort bultjes zijn moeilijk te onderscheiden van normale acne en een diagnose stellen is hierdoor lastig.

Maar het goede nieuws is: hoewel het uiterlijk van deze twee soorten puistjes gelijkenissen vertoont, is de behandeling wel degelijk verschillend. Misschien vind je op deze pagina dus wel éindelijk de oplossing om jouw onzuiverheden de wereld uit te helpen.

Denk je toch dat je normale acne heb? Bekijk dan vooral deze pagina.

Wat zijn gistpuistjes?

Wat zijn gistpuistjes?

De naam zegt het eigenlijk al: gistpuistjes zijn bultjes van gist. Deze ontstaan als gist overmatig groeit en haarzakjes ontstoken raken. Het overmatige gist resulteert in puistjes. Met het oog vast te stellen als kleine, harde bultjes die op pukkels lijken.

gistpuistjes voorhoofd

 

Gist of acne? De verschillen op een rij

Kleine, harde bultjes dus. Precies zoals je acne ook zou kunnen omschrijven. Dat men deze twee soorten puistjes door elkaar haalt, dat is dan ook niet gek. Waar de grootste verschillen hem in zitten:

  • Acne heeft een bacterie als oorzaak, terwijl gistpuistjes ontstaan door gist.
  • Gistpuistjes zijn wat kleiner dan de bultjes bij acne.
  • Gistpuistjes hebben geen witte kop.
  • Gistpuistjes kunnen behoorlijk jeuken, terwijl acne meestal niet jeukt.

 

De diagnose: hoe je gistpuistjes herkent

Heb je rode en/of kleurloze harde bultjes die jeuken? Dan is de kans dus groot dat het gaat om gistpuistjes en niet om acne. Bovendien goed om te weten bij het stellen van een diagnose: dit soort puistjes laten voornamelijk van zich zien op het voorhoofd, langs de haargrens, in de kaaklijn, in de nek, op de rug, op de borst en op de bovenarmen.

gistpuistjes rug

Wat pityrosporum folliculitis triggert

Puistjes door overmatig gist kiezen voornamelijk jongvolwassenen als slachtoffer, maar ook op andere leeftijden kun je ermee te maken krijgen. Er zijn een aantal dingen die het ontstaan ervan triggeren:

  • Een allergische en/of astmatische aanleg
  • Keratosis pilaris
  • Hitte, vochtigheid en zweet
  • Vette, afsluitende huidproducten
  • Een vette huid
  • Een verminderde weerstand

Wat te doen tegen gistpuistjes: hoe je het voorkomt

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het goed een aantal dingen te integreren in jouw leefstijl. Maak je gebruik van onderstaande tips, dan verklein je de kans op het ontstaan van gistpuistjes op je voorhoofd, rug of elders op je lichaam.

  1. Waan je je in een hete, vochtige omgeving, probeer jezelf dan zo koel en droog mogelijk te houden. Kleed je bijvoorbeeld om als je merkt dat je kleding klam is en douche direct na het sporten/zweten.
  2. Draag geen petten of hoeden, die kunnen namelijk gistpuistjes veroorzaken.
  3. Bij warm weer en tijdens het sporten is het tevens aan te raden losse en vochtabsorberende kleding te dragen. Hiermee voorkom je zo veel mogelijk dat zweet blijft hangen en dat je lichaam fungeert als een speelparadijs voor gist.
  4. Gebruik geen vette en op olie gebaseerde huidproducten. In plaats daarvan kun je kiezen voor cosmeticaproducten bestaande uit kalmerende ingrediënten. 
  5. Besteed aandacht aan een gezonde leefstijl. Eet en drink gezond en gevarieerd, slaap voldoende, stop (of begin niet) met roken en vermijd stress zo veel mogelijk.
  6. Vermijd voeding waar veel suikers en gisten en schimmels in zitten. 
  7. Knijp de plekjes niet uit.

Gistpuistjes behandelen: VIVE Huidtherapie helpt

Mochten bovenstaande tips voor jou niet baten? Of lees je dit artikel te laat en zijn de gistpuistjes al op je rug, armen of elders te vinden? Dan is het zaak om de gistpuistjes te behandelen. VIVE Huidtherapie helpt je hier graag bij.

 

 

Ga voor een professionele behandeling

Er zijn meerdere manieren om gistpuistjes te behandelen, maar als je aanklopt bij VIVE Huidtherapie weet je dat het sowieso goed zit. Onze behandelingen zijn bewezen effectief. Hoe dat komt? We starten altijd met een gratis intake, waarin we jouw huid grondig onder de loep nemen. Op basis hiervan maken we een behandelplan op maat. Deze gepersonaliseerde aanpak werpt zijn vruchten af, hebben we gemerkt. Bovendien: we werken enkel met krachtige behandelingen in de diepere huidlaag. 

Boek hier een vrijblijvend intakegesprek. 

Wat je zelf kunt proberen

Probeer je toch liever eerst zelf wat uit, voordat je bij een huidtherapeut langsgaat? Een aantal dingen wordt als oplossing voor gistpuistjes naar voren geschoven.

 

Exfoliëren

Door je huid te exfoliëren met onze speciale producten, verwijder je dode huidcellen. Dit vermindert niet alleen acne, ook tegen gistpuistjes helpt dit. Hoe dat zit? Dode huidcellen, overtollig vuil en talg hebben allemaal invloed op de toename van gist. Pak je je dode huidcellen aan, dan sla je dus meerdere vliegen in één klap. LET OP! Kies niet voor een scrub. Een scrub maakt je huidbarriere kapot, waardoor gistpuistjes snel verergeren. 

Milde cleanser

Als we het hebben over je huid reinigen, komt ook het gebruik van een milde cleanser om de hoek kijken. Hét product om je huid glad, zacht en stralend te houden. En daarmee ook om gistpuistjes te verminderen.

 

Olievrije huidproducten

We lieten het eerder al even vallen: veel huidproducten zijn vet en/of op olie gebaseerd. Als huidtherapeut kunnen wij alleen maar zeggen dat dit echt uit den boze is als je gist en puistjes wil voorkomen en/of verminderen. Voor gistpuistjes is zo’n dagcrème of reiniger de ideale voeding. Richt je blik daarom eens op producten de wél ingrediënten bevatten waar je huid blij van wordt. Die zijn er genoeg. En al die vette producten, die kun je dan meteen regelrecht de prullenbak in gooien. 

Anti-roos shampoo

Misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar anti-roos shampoo blijkt ook een effectief middel te zijn als het gaat om gistpuistjes behandelen. Deze shampoo bevat namelijk gistdodende ingrediënten. De bedoeling is de shampoo aan te brengen op de plek waar de puistjes zich bevinden en het hierna af te spoelen met water. Let op, doe dit niet te vaak (1x per week). Als je huid trekkerig aanvoelt, dan is dit niet geschikt voor jouw huid. De anti-roos shampoo’s zijn namelijk best intensief. 

Speciale zalfjes

Zalfjes als ketoconazol of itraconazol zijn speciaal in het leven geroepen om gist tegen te gaan. Wil je deze behandelmethode proberen? Dan is het nodig eerst een afspraak te maken bij je huisarts. De zalven zijn namelijk alleen verkrijgbaar op recept bij de apotheek. Selsun kan ook helpen!

selsun

Vitamine B 

Het is aan te raden een serum met vitamine B te gebruiken. Omdat je huidbarriere wat extra hulp kan gebruiken bij het opruimen van de gistpuistjes. Vitamine B is daar erg geschikt voor. 

Wij adviseren zelf het vitamin B serum van ALPHA-H. Dit serum is trouwens ook fantastisch als je wél gewone acne blijkt te hebben. 

Pillen

Er bestaan tevens speciale pillen die overmatig gistgroei tegengaan. Ook deze zijn alleen via je arts te verkrijgen. Breng dus eerst een bezoek aan je dokter. Hij/zij beoordeelt dan of deze pillen het meest effectief zijn in jouw situatie.

 

Vragen of advies nodig?

Heb je alle informatie en kennis om jouw gistpuistjes als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen? Of heb je nog antwoorden of advies nodig? Twijfel niet om contact met ons op te nemen. Onze huidtherapeuten helpen je graag aan een zuivere en stralende huid. 

Bestsellers

Onze meest verkochte acne producten

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 428 reviews.