Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Hoe vaak je huid exfoliëren?

Hoe vaak je huid exfoliëren?

Kan je je huid te vaak exfoliëren?

Ik krijg regelmatig de vraag: hoe vaak moet je je huid exfoliëren? In deze korte blog vertel ik je meer!

Na het exfoliëren voelt je huid heerlijk zacht en glad. Zo fijn zelfs, dat je het elke dag wel zou willen doen. Maar pas op, want je kunt ook te vaak exfoliëren.

Exfoliëren of peelen houdt in: het verwijderen van dode huidcellen door het gebruik van zuren of enzymen met als doel een nieuwe, zachte, frisse huid. Een exfoliant helpt rimpels bestrijden, puistjes voorkomen, pigment te verzachten en zonschade te herstellen. 

Dat willen we natuurlijk allemaal! Vandaag een paar tips waar je rekening mee moet houden als je effectief wilt exfoliëren, zonder dat je je huid overbelast. 

  • Bouw het gebruik van een exfoliant en het percentage werkzame ingrediënten op! Begin 2 keer per week en laat je huid  rustig wennen. Het ligt aan jouw huid, het hoofdingrediënt en het percentage, hoe snel je dit kan uitbreiden. Dit is een stukje personalisatie, waarbij je altijd het beste advies kan vragen aan een specialist!
  • Je huid kan na gebruik een beetje schilferen en droog aanvoelen. Dit is heel normaal! Ga niet aan velletjes trekken, daarmee beschadig je de huid. Je kan wel wat extra crème opsmeren om je huid extra te hydrateren. 
  • Is je huid geïrriteerd, blijft het lang droog aanvoelen, krijg je juist meer pukkeltjes en voelt het rood en branderig aan? Dan vraag je teveel van je huid! Ik adviseer om dan terug te gaan naar maximaal 1x per week en het langzamer op te bouwen totdat deze klachten weg zijn. 

Er zijn meerdere exfoliërende ingrediënten verkrijgbaar. De bekendste is salicylzuur (BHA), deze is vooral geschikt voor mensen met een normale / vette huid met acne. Daarnaast is glycolzuur (AHA) geschikt voor de meeste huidtypes. Afhankelijk van het percentage of het geschikt is voor de gevoelige huid. Gevoelige huidtypes kunnen vaak een percentage tot maximaal 5% glycolzuur verdragen. Maar wederom belangrijk, bouw het rustig op. Als je huid zeer gevoelig is, dan adviseer ik om uit te wijken naar een product met enzymen. Let op, ben je allergisch voor aspirine, dan is de kans groot dat je niet tegen salicylzuur kan. Dit ingrediënt heeft namelijk dezelfde chemische opbouw als aspirine, waardoor de kans groot is op een vervelende reactie als je salicylzuur gaat gebruiken.

Wil je weten welke exfoliant je het beste kan toevoegen aan je huidverzorgingsroutine? Bekijk hier een korte handleiding:


Per persoon is het verschillend waar de grens van teveel exfoliëren ligt. Sommige mensen zullen altijd blijven zitten op 2x per week, waar anderen het zowel s ochtends als s avonds kunnen toepassen. Om antwoord op de vraag te geven hoe vaak je huid exfoliëren? Ik adviseer minimaal 2x per week, maar dit kunnen veel mensen uiteindelijk uitbreiden naar om de dag of dagelijks.

Of je je huid ook te vaak kan exfoliëren? Ja absoluut. Dit merk je met name aan het feit dat je huid extreem droog, gevoelig, pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Het is dan noodzakelijk om je huid wat tijd te geven om te herstellen, daarna kan je langzaam weer een exfoliant introduceren in je huidverzorging.

Het doel is niet zo vaak mogelijk exfoliëren, het doel is effectief exfoliëren!

PS. voor het beste resultaat adviseer ik om ook kalmerende en herstellende ingrediënten in je routine te hebben. Denk hierbij aan niacinamide of hyaluronzuur! Deze ingrediënten zorgen ervoor dat je huid de exfoliërende ingrediënten beter kan verdragen!

Vragen of advies nodig over welke exfoliant bij jouw huid past en hoe vaak je dit kan gebruiken? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl of  +31 (0) 6 15 64 71 26

Lees meer: acne verminderen, maskné, rosacea verminderen of home treatments.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 395 reviews.