Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Beste herfst / winter skincareroutine

Podcast: wat is de beste herfst / winter skincareroutine?


Welkom bij een nieuwe podcastaflevering van “De HUID Podcast“.

Mijn naam is Vivian Heemskerk, huidtherapeut en eigenaresse van VIVE huidtherapie en vandaag gaan we het hebben over wat moet je doen om je skincare routine herfst / winter klaar te krijgen? Waarschijnlijk heb je het al opgemerkt, afgelopen periode is het weer omgeslagen. We zien dat we koudere temperaturen hebben. De luchtvochtigheid is anders en er is uiteraard minder zon.

Daarom zijn er een aantal dingen waar we rekening mee moeten houden: zoals een vochtarme huid. Helaas zien wij dit veel bij ons in de salon terug. En dat is eigenlijk helemaal niet gek! Er is veel zon geweest en veel verschillende temperaturen. Daarbij zorgt de zon ook dat onze dode huidlaag aan de buitenkant dikker wordt. In de herfst / winterperiode willen we dit gaan afremmen en herstellen. Daarnaast zijn er een aantal andere skincare ingrediënten die belangrijk zijn om toe te gaan passen in je routine. In de zomer is het belangrijk om iets mildere ingrediënten in te zetten en in de herfst- winter periode is het juist mogelijk om iets krachtigers toe te gaan passen.


Welke verschillen merken we in de huid?


Bij ons in de salon zien wij als huidtherapeuten bij de meeste mensen dat de huid weer wat droger is. Dit kan je zelf opmerken als je ziet dat je make-up minder mooi blijft zitten, dat de huid wat schilferig is en dat het wat trekkerig aanvoelt. Tevens kan je ook vaak een uitbraak van acne terugzien op je huid en zie je wellicht ook wat pigmentvlekken. Dit zijn allemaal dingen dat in de herfst aangepakt kan worden.


Hoe verminder je een vochttekort en droogte in je huid?


Allereerst is het belangrijk dat er herstellende en kalmerende ingrediënten in je skincare routine zit. Hierbij kan je denken aan; hyaluronzuur, vitamine e en niacinamide! Het is belangrijk om te letten op percentages van de ingrediënten in je skincare routine omdat anders de werking niet voldoende is! Voor vitamine e is minimaal 1% nodig, vitamine b minimaal 5% en bij hyaluronzuur is het mooiste om meerdere gewichten hiervan terug te zien in je skincare producten!


Hyaluronzuurgewicht, zit daar verschil in?


Er bestaan hyaluronzuur soorten die een laag molecuul gewicht bevatten. Deze komt makkelijk diep in je huid, wat zorgt voor diepe hydratatie. Ook bestaat er hyaluronzuur die een hoog gewicht molecuul gewicht hebben (grote molecuul). Deze hoog gewicht moleculen blijven een beetje aan de oppervlakte zitten. Het is heel erg prettig als beide soorten in een product verwerkt zijn. Dit omdat de lage molecuul gewicht hyaluronzuur heel mooi water omhoog trekt zodat je huid beter gehydrateerd is, maar de hyaluronzuur die meer aan de oppervlakte blijft, die geeft direct comfort en dat “plump” effect en vult ook fijne lijntjes en rimpels op! Vandaar dat wij daar graag een combinatie van gebruiken in skincare producten.


In de herfst mag je weer meer exfoliëren!


Het inzetten van een wat mildere routine, nemen wij een klein beetje mee vanuit de zomer. Want we willen ten alle tijden een combinatie hebben van intensievere ingrediënten en mildere ingrediënten. Maar tijdens de herfst en winter periode willen we wel iets meer gaan exfolieren dan in de zomer!

Exfoliëren is het bovenste dode huidlaagje van je huid afhalen, zodat je huid egaler en stralender wordt. Maar ook alle ingrediënten vanuit je skincare beter opnemen. Je kan de dode huidlaag aan de buitenkant van je huid zien, als soort dakpannen. Wanneer je kijkt naar de huidcellen, dan zie je dat deze allemaal een beetje in elkaar geplakt zijn, er zit een soort ‘lijmlaagje’ tussen. Is je huid droog, dan blijven die dakpannen goed zitten, maar eigenlijk te goed. Waardoor er niks meer uit kan en niks meer in kan. Dit is echt heel zonde, want hierdoor neemt de huid niet de goede ingrediënten op en talg/-talgpropjes komen vast te zitten onder de huid. Daarnaast kunnen de dode huidcellen ervoor zorgen dat je huid er grauwer en/-of doffer uit.


Voordelen exfolieren:


Kortom exfoliëren in de herfst is heel erg mooi, want je zorgt er dus voor dat je huid meer glans krijgt. Je zorgt ervoor dat de producten beter worden opgenomen in de huid. Tevens worden pigmentvlekken en onzuiverheden afgeremd waardoor het is echt een soort opfrisser van je huid is!


Exfoliërende ingrediënten


Voorbeelden zijn glycolzuur of enzymen. Heb je last van een gevoelige en of droge huid? Dan kunnen enzymen super mooi werken! Enzymen zijn wat milder voor je huid. Is je huid niet heel gevoelig? Kies dan een product met glycolzuur. Is je huid nog niks gewend dan kies je voor een product met 5% glycolzuur. Is je huid wel wat gewend dan kan je kiezen voor een product dat 8-10% glycolzuur bevat. En daarnaast hebben wij ook een reiniger met 15% glycolzuur (kleine krachtpatser).

Een ander ingrediënt dat vaak wordt ingezet bij het exfolieren is salicylzuur. Wellicht ken je onze aanpak misschien? Maar dan weet je wellicht dat wij eerder kiezen voor glycolzuur dan voor salicylzuur. Wij kiezen niet voor salicylzuur omdat dat vaak de talgproductie in de huid remt maar daardoor eigenlijk averechts werkt op wat wij willen bereiken. Een gezonde huidbarriere!


De meningen bij de professionals zijn hierover verdeeld. Maar wij kijken vooral naar onze aanpak en zien over het algemeen dat salicylzuur de huid juist uitdroogt in plaats van dat het heel erg goed doet. Kortom twee belangrijke onderdelen zijn dus kalmerende en herstellende ingrediënten toevoegen en gaan exfoliëren.

Doordat je het lijmlaagje tussen de dakpannen (dode huidcellen) losweekt kunnen de dakpannen (dode huidcellen) opgelost worden en langzaam loslaten. Dit hoef je niet terug te zien als vervelling of schilfering maar dit proces gebeurd heel subtiel. In de meeste gevallen heb je het helemaal niet door! Zodra de dode huidcellen als dak pannetjes dus langzaam los gelaten zijn, kan je gaan opmerken dat de huid veel egaler en stralender wordt! En ingrediënten die je aanbrengt beter worden opgenomen, want ze hoeven dan niet meer door een dikke laag huidcellen heen.


Wil je daarbij ook meer weten over vitamine b-één van mijn favoriete ingrediënten. Luister dan ook vooral de podcast over vitamine B (niacinamide).

  • tekst gaat onder de podcast gewoon door!


Naast exfoliëren is comfort ook een mu


Het is belangrijk om je huid in de herfst / winter wat meer comfort te geven. In de zomermaanden kan het zijn dat je huid minder comfort nodig heeft. In de herfst en de winterperiode kan dit anders zijn! Je kan hierbij denken aan iets rijkere cremes, een buffer creme of wisselen van reinigings producten. Misschien heb je in het verleden wel vaak een gel of foam cleanser gebruikt, maar merk je dat je huid toch een klein beetje trekkerig aanvoelt? Dan houdt dat in dat de huid wat vocht tekort heeft (dit veroorzaakt namelijk het trekkerige gevoel).

Het trekkende gevoel, wat je kan voelen na het douchen of na het reinigen, is eigenlijk de vraag naar meer water in je huid. De huid trekt letterlijk aan je om te vragen: ” mag ik wat meer water”. En dat kan je niet toevoegen door extra water te drinken, dat is niet mogelijk omdat het super lang duurt voordat dit bij onze huid terecht komt (dan moet je namelijk heel veel liter drinken!) Maar weet dat je met de juiste skincare ingrediënten hier wel wat aan kan doen!


TIP: Ervaar je momenteel een trekkerige huid? Stap dan over naar een andere reiniger. In reinigingsproducten zitten vaak uitdrogende ingrediënten die wel een “soort” schoon gevoel geven. Denk hierbij aan sodium lauret sulfate en sodium lauryl sulfate. Deze ingrediënten (die veel voorkomen in gel en foam cleansers) strippen de huidbarriere terwijl de huidbarriere juist zo belangrijk is.


Wil je overstappen op een andere reiniger, ons advies luidt: kies voor een melk of balm reiniger! Onze meest zachte reiniger is de melting moment cleansing balm. Deze reiniger bestaat uit een hele fijne balm substantie die je aanbrengt op een droge huid, je pakt wat water erbij en masseert deze zachtjes in je huid. Hierna merk je op dat je geen last meer hebt van een trekkerig gevoel. Deze reiniger is inzetbaar voor alle huidtypes dus ook de meest gevoelige / droge huidjes! Een melkachtige reiniger is ook heel mooi zoals de VITAL C cleanser, deze is ook zacht en geeft goed comfort aan je huid maar is iets minder zacht dan de balm reiniger. Wel bevat deze veel vitamines, wat een ander mooi voordeel is.


Pigment aanpakken in de herfstperiode, dit moet je weten!


Het zou heel mooi zijn als je in de herfstperiode wat meer gaat focussen op pigment verminderen. Nu denk je waarschijnlijk ” maar ik heb helemaal geen pigmentvlekken “. Ook wanneer je niet direct pigment op je huid terugziet is het zinvol om hier aan te werken. Je huid heeft schade opgelopen in de zomer, want het feit dat je huid een kleurtje heeft gekregen, zegt dat er schade is. Dit kan best heftig klinken maar het is daarom heel erg belangrijk om de dode huidcellen goed van je huid af te halen en meer pigmentremmende ingrediënten in te zetten in je skincare routine. Hierbij kan je denken aan hoger percentage vitamine c, Tranexaminezuur of Kojiczuur. Mits je huid hier klaar voor is raden wij aan om in dit seizoen te gaan starten met iets intensievere producten met eerder genoemde ingrediënten.


Om maar te spreken over intensieve producten, persoonlijk kies ik (Vivian) zelf graag voor een product dat retinol bevat. Retinol kan heel mooi de collageenproductie van je huid stimuleren. Dit is de beste periode om retinol in te zetten omdat je geen rekening hoeft te houden met de zon. Retinol kan je huid namelijk iets gevoeliger maken voor de zon (verbranden). Wil je alles weten over retinol, luister dan vooral naar de potcast die helemaal in het teken staat van retinol! In de podcast gaat Vivian het hebben over wat je kan verwachten, waar je op moet letten en welke producten precies retinol bevatten.

*de tekst gaat door onder de podcast


Waarom je huid verlangt naar een “buffercrème”

Naast intensievere producten raden wij ook een “buffer creme” als extraatje aan om in te zetten tijdens de herfst/-winterperiode! De buffer creme bevat hyaluronzuur, shea butter en aloe vera. Waarom noemen wij dit een buffer creme? Wij hebben de term zelf bedacht omdat het een soort extra buffer (laagje) op de huid legt zodat je huid minder vocht zal gaan verliezen en je huid dus niet zal gaan uitdrogen door het koude weer! Wij adviseren hier altijd de Hyal Ceutic van Dermaceutic voor aan.

Deze creme is op basis van een hoog percentage hyaluronzuur met verschillende gewichten, dat er voor gaat zorgen dat zowel een extra beschermlaagje op je huid ligt, een laagje die extra herstel geeft en dat er ook vocht vanuit diepere huid lagen naar boven wordt getrokken. Want het is niet zo dat wanneer je een droge huid hebt, dat je helemaal geen vocht in je huid hebt. Het is aan de buitenkant vaak verdampt (door de lucht in onze omgeving verdampt het vocht vaak aan de buitenkant). Kortom het bovenste laagje van je huid bevat geen vocht meer, en daarbij zakt het vocht steeds dieper weg in de huid. Dit betekent dat je een aantal lagen in de huid hebt waar heel weinig voeding en hydratatie (vocht) inzit!


Wat doet deze buffercrème precies?


Wat de Hyal Ceutic doet is; breng het aan op je huid, de creme zakt in je huid en geeft een beschermlaagje op je huid. Daarbij gaat het ervoor zorgen dat het vocht dat diep is weggezakt in de huid naar boven wordt getrokken waardoor dat beschermlaagje het vocht goed vast kan houden en niet weer verdampt wordt aan de buitenkant.


De Hyal Ceutic breng je altijd aan tussen je serum en je dag of nachtcreme!

>> Klik hier om het product te bekijken <<


Dus een voorbeeld van een fijne routine:
Stap 1: melting moment cleansing balm
Stap 2: vitamine b serum
*in de avond zou 3x per week het tran3x serum (pigment remmen) kunnen of het liquid gold midnight reboot serum (glow, structuur verbeteren en anti-aging)
Stap 3: hyal ceutic
Stap 4: 30+ dagcreme / nachtcreme (zonder zuurtjes) of nachtcreme (met zuurtjes)


Een geheime inside tip: Je mag de hyal ceutic best wel snel na je serum aanbrengen. Wacht 10 seconden en gebruik dan 1 pompje van de Hyal Ceutic! Hierdoor zal je nog mooier resultaat gaan boeken met de buffercreme.


We kunnen wel stellen dat het afgelopen jaar heel veel van onze klanten deze buffer creme hebben ingezet en echt verschil hebben opgemerkt. Het heeft voor veel verlichting gezorgd! Zeker in de periode dat er mondkapjes op moesten of dat het buiten gewoon echt een stuk frisser werd! Er zijn zelfs klanten die ook aangeven: “ik kan gewoon echt niet zonder die creme, omdat het zo’n comfort geeft, het laat mijn huid ook veel meer stralen en het geeft dat plumping zachte, fijne gevoel aan mijn huid”


Wist je dat verkeerde luchtvochtigheid voor huidproblemen kan zorgen? Lees snel hoe dat kan!


Veel mensen die in het ziekenhuis werken kunnen last hebben van verschillende huidproblemen. Vaak zien wij in de salon dat ze een vocht te kort hebben! Vermoedelijk komt dit grotendeels door de luchtvochtigheid die daar heerst (airco/ verwarming). Dit hoeft niet alleen in het ziekenhuis te zijn, dat is ook bij ons thuis zodra je met de verwarming aan doet. Heb je hier last van dan adviseren wij je om een extra laagje dagcreme gedurende de dag aan te brengen, zodat je iets meer comfort hebt. Ook kan het helpen om een hydraterende spray zoals de hydratonic (zie onze webshop) over je make-up heen te sprayen! Deze spray geeft echt een hydratatie boost aan je huid! Deze spray kan je ook tijdens behandelingen door in het ziekenhuis gebruiken zodat het direct een verlichting op je huid voelt! Wij bij VIVE gebruiken de spray ook altijd tussen alle behandelingen door, omdat wij merken dat onze huid aan het einde van de dag wat vochtarmer kan worden (dit zien wij door een vettig laagje op de huid). Zodra we sprayen merken we op dat het veel prettiger aanvoelt!

Kijk in huis dus ook of je evt waterbakjes neer kan zetten of een grote vernevelaar -> geurwolkje is niet voldoende!


Samenvattend; we hebben het gehad over kalmerende en herstellende ingrediënten, vochtaantrekkende ingrediënten, exfoliërende ingrediënten. We hebben reinigingstips doorgenomen zoals de vital c cleanser of de melting moment cleansing balm in plaats van een gel of foamer!


Wil je meer tips over het vitamine b serum of retinol dan kan je de voorgaande podcasten terugluisteren! Daarnaast hebben wij het ook over de buffercreme Hyal Ceutic gehad en de hydratonic die je huid gedurende de dag beter kan hydrateren.


Wat is de ideale skincare routine in de herfst / winter?

Ieder huidtype heeft een andere aanpak nodig, heb je hier hulp bij nodig? Stuur ons dan een mail of kom gezellig langs bij ons in de salon voor een gratis intake gesprek! Over het algemeen willen wij in de herfst en in de winter dus een milde cleanser zoals een melk/balm substantie, een serum dat de huid hersteld zoals vitamine b of e of c, Hyal ceutic (buffer creme) en als laatste je dag/-nachtcreme. In de nacht kan je kiezen voor een serum met retinol zoals de liquid gold midnight reboot serum of een creme dat meer comfort aan je huid geeft zoals de intense moisurizer van de Vital c lijn, of een creme met zuurtjes/ krachtige ingrediënten. .

Dus een voorbeeld van een fijne routine:
Stap 1: melting moment cleansing balm
Stap 2: vitamine b serum
*in de avond zou 3x per week het tran3x serum (pigment remmen) kunnen of het liquid gold midnight reboot serum (glow, structuur verbeteren en anti-aging)
Stap 3: hyal ceutic
Stap 4: 30+ dagcreme / nachtcreme (zonder zuurtjes) of nachtcreme (met zuurtjes)

Extra handige tips bij een droge huid in de winter:

  1. Douche niet te heet! Want dit kan ook veel vocht uit je huid trekken. Daarnaast is het zo dat wanneer je doucht, probeer de deuren van de douche dan open te zetten, zodat het vocht van de douche je huis in kan (hierdoor verbetert de luchtvochtigheid dus!) . Tevens kan je je planten wat meer water geven en kan je waterbakjes in huis te zetten, zodat het water uit de bakjes verdampt en niet uit jouw huid! Ook zou je een vernevelaar kunnen neerzetten. Vivian heeft er zelf eentje in huis en merkt dat haar huid/ogen er heel goed op reageren! Ze is hier onwijs blij mee. Let op! Vergis je niet dat een geur wolkje voldoende is. Qua vernevelen in de lucht is het niet voldoende en er zitten bepaalde aroma’s in die juist de huid kunnen irriteren!
  2. Probeer op te letten met sjaals en grote kragen. Dit kan namelijk langs je huid schuren, waardoor er bacteriën die op de sjaals / grote kragen zitten in je huid terecht komen! Hierdoor kunnen helaas snel onzuiverheden en droogheid ontstaan.
  3. Vitamine D supplement: Nu de zon meer weg is, raden wij aan om een vitamine D supplement te in te nemen. Vitamine D is een essentiële vitamine en nu de zon minder schijnt, heb je het zeker nodig om daar wat extra van binnen te krijgen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat vitamine D ook belangrijk is om bij te slikken als je peelings ondergaat of met je huid aan het werk bent!


Tot slot nog twee laatste punten: vergeet niet dat je zon bescherming van minimaal factor 30 ook in de herfst en in de winter moet blijven gebruiken, want de straling die door de lucht heen komt, is er ook echt in de herfst en in de winter! En dat zijn niet de stralen waar je van kan verbranden, maar dat zijn de stralen waarvan je veroudert.


De laatste tip: lip verzorging. Bijna iedereen die bij ons in de behandel stoel ligt, heeft last van droge lippen. Het is dan ook belangrijk om ook je lippen goed te verzorgen. Breng een beetje lipverzorging aan in de avond voor het slapen gaan en zodra je wakker wordt. Maar pas op met het gebruik van Labello. Hier zitten alleen maar vetstoffen in, wat dus niet je huid herstelt. Mijn advies is om te kijken voor een lip verzorging dat ook herstellende ingrediënten bevat, zodat je niet alleen werkt op de symptoonbestrijding maar dus ook gezondere lippen gaat krijgen die minder gescheurd zijn, minder droge aanvoelen en minder velletjes bevatten.


Tot slot, in de herfst en in de winter kan je heel goed huidverbeterende behandelingen uitvoeren, want je hoeft natuurlijk geen rekening te houden met de zon. Wij als huidtherapeuten kiezen zelf snel voor HydraFacials, peelings, microneedling of hele mooie combinatie behandelingen en misschien weet je het niet maar de beste resultaten worden behaald in de winter! Dus boek lekker een behandeling in!

>> KLIK HIER VOOR EEN GRATIS INTAKE <<


Dit was de podcastaflevering over de herfst en winter routine! Wij kunnen ons voorstellen dat je misschien wat vragen hebt. Stuur ons gerust een mail zodra er vragen in je opkomen of als je verder advies wilt! Daarbij kan je ook langskomen bij ons in de salon voor een gratis intake gesprek. Hierdoor kunnen wij goed jouw huid gaan bekijken en kunnen wij alle adviezen geven die je nodig hebt zoals welke producten en behandelingen passen er het beste bij jou huid! Tevens geven wij ook wat leefstijladviezen mee naar huis! Tot snel!

—–>>>> KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR ALLE BLOGS! <<<<—–

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 404 reviews.