Gratis verzending vanaf €75,-

  Voor 21:00 besteld, morgen in huis

VIVE Huidtherapie Producten voor huidverbetering  GRATIS cadeau’s bij je bestelling

Blog rosacea wat is dat? VIVE Huidtherapie

Rosacea verminderen, hoe doe je dat?

*rosacea is een steeds vaker voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die je kan herkennen aan de fel rode verkleuring. ⠀ 

Lees hieronder hoe het ontstaat

Wat is rosacea?

Rosacea is een steeds vaker voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die je kan herkennen aan de fel rode verkleuring. Deze verkleuring komt voornamelijk voor op de neus, kin en wangen. De roodheid ontstaat doordat de bloedvaatjes aan het huidoppervlak plotseling groter worden. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en ontstaat blozen en roodheid in de huid. Rosacea is een auto-inflammatoire huidaandoening, dit betekent dat afweermechanismen kapot zijn en roodheid, jeuk en ontstekingen ontstaan.

Rosacea verminderen is nog niet zo gemakkelijk, maar wil je wel weten hoe het ontstaat en waar je op moet letten? Lees dan vooral verder!

Oorzaken van rosacea

Blog rosacea wat is dat? VIVE Huidtherapie

De exacte oorzaak van rosacea is na jaren onderzoek nog steeds niet bekend. Rosacea heeft een progressief verloop. Dit betekent dat het steeds erger wordt. Aan het begin denken mensen vaak dat ze een gevoelige huid hebben, maar naarmate de tijd verstrijkt en de hevigheid van de roodheid en het branderige gevoel toeneemt, beseffen mensen zich dat er toch iets anders met de huid aan de hand is.

Onderzoeken

Onderzoek geeft aan dat er een verband bestaat tussen rosacea en een beestje die op je huid leeft. Dit klinkt misschien eng, maar (bijna) iedereen heeft de Demodex-mijt op zijn huid. De huidmijt leeft in de haarzakjes en talgklieren en komen vaak voor op een huid met een beschadiging aan de buitenste huidlaag. Uit onderzoek blijkt dat de mijt gemiddeld 15 – 18 keer zoveel voorkomt bij iemand die last heeft van rosacea, dan bij iemand zonder rosacea. Er is nog niet voldoende bewijs om te concluderen dat de mijt de oorzaak is van rosacea. Dat het een belangrijke factor is, kunnen we met zekerheid zeggen!

Symptomen rosacea

De roodheid van rosacea ontstaat doordat de bloedvaatjes aan het huidoppervlak plotseling verwijd raken. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom toeneemt, waardoor blozen en roodheid zichtbaar worden. Het komt met name voor bij blanke vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud. Mocht het bij mannen voorkomen dan gaat dit vaak in combinatie met een verdikte neus (Rhinophyma), ook wel bekend als ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’. Dit heeft alleen niets met alcoholgebruik te maken, maar net zoals rosacea heeft Rhinophyma een onbekende oorzaak. Ook hier bestaat een verband tussen de verschijnselen en de aanwezigheid van de Demodex-mijt.

Rosacea komt voor in verschillende stadia, waarbij ieder stadium zijn eigen symptomen heeft. Hoewel rosacea steeds erger wordt in de loop van de tijd, is het niet zo dat iemand met rosacea begint bij subtype 1 en eindigt bij subtype 4. Hieronder een overzicht van de verschillende symptomen bij verschillende subtypen.

Subtype 1: Vasculaire rosacea
Bij dit stadium zijn bloedvaten zichtbaar, ontstaat regelmatig roodheid en blozen. De huid is droog en gevoelig.

Subtype 2: Papulopustular rosacea
In deze subtype ontstaat een ontsteking, zwelling, roodheid en jeuk.

Subtype 3: Phymateuze rosacea
Dit is een vrij zeldzame vorm van rosacea en is te herkennen aan een onregelmatige verdikking van de huid. Deze verdikking ontstaat door een overmatige groei van bindweefsel en talgklieren en komt meestal voor op de neus, oren, voorhoofd, kin of de oogleden.

Subtype 4: Oculaire rosacea
Deze vorm van rosacea is vooral te herkennen aan de irritatie en ontstekingen van de ogen.

Triggers van rosacea

Het is bekend dat sommige aspecten invloed hebben op de huidaandoening. Deze triggers verschillen per persoon, maar over het algemeen kan rosacea verergeren door bijvoorbeeld zonlicht, parfum, cortisone crèmes, koude en warme temperaturen, sigarettenrook, stress, inspanning, alcohol, kruidig voedsel of druk op de huid.

Om grip te krijgen op rosacea is het belangrijk om uit te zoeken op welke triggers de huid heftig reageert. Het zal niet makkelijk zijn om sommige aspecten uit je dagelijks leven te moeten vermijden, maar dit is één van de weinige dingen die ervoor kunnen zorgen dat je rosacea in de hand kunt houden.

De volgende punten zijn triggers voor rosacea:

Verkeerde huidverzorgingsproducten

Veel huidproblemen worden erger door het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten. Rosacea is één van die huidproblemen. Door te veel agressieve ingrediënten in verzorgingsproducten kan je huid beschadigen en uit balans raken. Wees ook erg voorzichtig met je huid als je je gezicht afdroogt met een handdoek.

De ingrediënten die je moet vermijden:

 • Alcohol, alcohol denat, SD-alcohol
 • Veel zuren (Een klein beetje exfoliatie ja goed + als er ontstekingen aanwezig zijn, dan is glycolzuur de beste optie om de ontstekingen te verminderen)
 • Witch hazel
 • Eucalyptus
 • Parfum
 • Menthol

Ingrediënten die een positief effect hebben op rosacea:

Voeding en rosacea

Door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen kan de roodheid ineens opkomen. Dit kan komen door een hoge hoeveelheid histamine in voeding, waardoor een ontstekingsreactie in het lichaam ontstaat. Ook warme dranken kunnen roodheid veroorzaken.

Voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden:

 • Chocolade
 • Citrus fruit
 • Tomaten
 • Bananen
 • Alcohol
 • Warme dranken (thee, koffie, warme chocolademelk)
 • Pepers en paprika
 • Kaneel, komijn, gember, kruidnagel, mosterd
 • Avocado
 • Kaas, melk
 • Aardbeien

Daarnaast zijn er ook voedingsmiddelen die een positief effect hebben op rosacea, vanwege ontstekingsremmende eigenschapen:

 • Zoete aardappelen
 • Kurkuma
 • Courgette
 • Bladgroente
 • Koriander
 • Bloemkool
 • Selderij
 • Mango
 • Pompoen
 • Omega-3 en 6 vetzuren
 • Lijnzaadolie

Stress en rosacea

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met rosacea in een stressvolle periode meer last hebben van roodheid en klachten, dan wanneer ze geen stress ervaren. Het is de moeite waard om meer aandacht aan ontspanning te geven.

Heeft het weer invloed op rosacea?

Het weer heeft een grote invloed op rosacea. De zon zorgt er namelijk voor dat rosacea binnen no-time kan opvlammen. Het is van belang om dagelijks een UVA en UVB bescherming te gebruiken. Een hoed is aan te raden zodra je met je gezicht de zon in gaat. Daarentegen kan een koude temperatuur er ook voor zorgen dat roodheid verschijnt. Het advies is dan ook om in de zomer je huid te beschermen tegen de hitte en de zon en in de winter je huid te beschermen tegen koude temperaturen. Ook je huid langzaam laten wennen aan de kachel in huis zorgt voor minder roodheden.


Conclusie

Het is belangrijk om erachter te komen door welke triggers de rosacea wordt uitgelokt, te onderzoeken welke ingrediënten verkeerd zijn in je huidverzorging en dat je goed let op je voeding en temperatuursveranderingen. Een sauna of een hele hete douche kan roodheden namelijk ook triggeren. Mocht je zeker willen weten dat je make-up gebruikt (met mogelijk verkeerde ingrediënten) die je rosacea niet verergert en je roodheid mooi camoufleert?

De beste make-up bij rosacea is de I CONCEAL foundation van IMAGE Skincare. Deze foundation bevat geen irriterende ingrediënten en geeft een mooie egale teint. Daarnaast zitten er kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten in die je rosacea juist ten goede kan komen.

Onderstaande producten zijn speciaal samengesteld om je huid te kalmeren en de roodheid te verminderen! Klik op de producten voor meer informatie.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 404 reviews.