Wat doet roaccutane bij acne?

Wat doet roaccutane bij acne?

Heb jij ook wel eens een horror story gehoord of gelezen van iemand die roaccutane gebruikte om van zijn/-of haar acne af te komen? Wij wel! Best vaak krijgen we vragen in de salon over het gebruik hiervan zoals; is roaccutane dan echt wel zo slecht, kan ik niet beter een roaccutane kuur ondergaan in plaats van investeren in goede behandelingen of producten?

Wij hebben het voor je uitgezocht en delen graag onze ervaring! In deze blog beantwoorden we precies al deze vragen. Onderstaand vind je dus een geheel overzicht over wat roaccutane precies is, wanneer zet je roaccutane in en waar moet je precies op letten? Daarnaast wordt ook duidelijk welke producten je kan gebruiken tijdens het gebruik van roaccutane en erna. Ben je ook benieuwd naar de ervaring van Bente (huidtherapeut bij VIVE Huidtherapie) met dit medicijn, lees dan vooral ook verder!

Kan je acne verminderen met roaccutane?

Als je op internet zoekt naar wat roaccutane precies is wordt je vooral duidelijk gemaakt dat het een medicijn is, bedoeld voor mensen die kampen met ernstige acne klachten. Het wordt ook wel isotretinoïne genoemd. Niet alleen acne kan met deze medicatie verholpen worden, artsen schrijven dit medicijn ook voor bij ernstige rosacea klachten als gebruikelijke medicijnen onvoldoende hebben geholpen. Het wordt meestal ingezet als laatste “redmiddel” bij een vorm van acne waarbij er sprake is van veel cystes (een ophoping van pus of vocht in de huid). Deze vorm heet acne cystica of nodulaire acne.

Wat er in roaccutane zit is een stof die verwant is aan vitamine A. Dit behoort ook wel bij de geneesmiddelengroep dat retinoïden worden genoemd. Dan hoor ik je denken, vitamines zijn toch gezond? Ja dat klopt, maar een teveel aan vitamine a kan zorgen voor een vergiftiging in het lichaam. Hierdoor kan deze medicatie alleen gebruikt worden onder begeleiding van een arts. Roaccutane remt de groei van cellen in de buitenste huidlaag, hierdoor laten de huidcellen makkelijker los. Dit betekent ook dat de huidcellen niet ophopen in je poriën, waardoor je dus minder verstopte poriën ziet op de huid. Roaccutane remt daarnaast ook de talgproductie en de groei van de acnebacterie (wat zorgt voor minder acne).

Wat mag je verwachten van roaccutane bij acne?

We willen je niet afschrikken, maar we geven je wel graag volledige informatie. Bij het gebruik van roaccutane kunnen er wat gezondheidsproblemen ontstaan, dus wees er wel van bewust dat je niet zomaar start met deze medicatie. Vanwege de kans op een miskraam of ernstige bijwerkingen op de ongeboren baby mag roaccutane alleen worden voorgeschreven, meegegeven en gebruikt als aan strenge regels van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is voldaan. Schrik niet er zijn best wat bijwerkingen die kunnen optreden bij gebruik van roaccutane zoals; irritatie van de huid, droge ogen, droge lippen, gewrichtspijn, spierpijn, depressief, haaruitval, wazig zien, maagdarmklachten, gehoorproblemen, hoofdpijn. De meningen over de medicatie zijn verdeeld. Je mag geen roaccutane slikken bij: zwangerschap of borstvoeding. Ook moet je uitkijken met de zon en het drinken van alcohol.

Huidtherapeut Bente deelt haar mening: “de medicatie kan zorgen voor een verbeterde kwaliteit van leven voor mensen met acne, waardoor het niet aan de kant geschoven moet worden”.

Maar ook huidtherapeut Vivian deelt haar mening: “het medicijn is absoluut werkzaam, alleen vind ik het resultaat soms niet opwegen tegen intensieve werking op je lichaam. Ook zie ik in de praktijk dat er vaak begeleiding mist, waardoor het gewoon weer terugkomt. Dus werkzaam is het zeker, maar vaak wordt het niet op de juiste manier ingezet of behandeld nadat mensen klaar zijn met het medicijn. Tot slot kan hetzelfde resultaat soms ook behaald worden bij de huidtherapeut.”

Wat zijn de effecten van roaccutane en ben ik dan daarna altijd van mijn acne af?


Wanneer je begint met roaccutane kan het zijn dat je eerst een verergering van de onzuiverheden op kan merken. Het verschilt per persoon hoelang dit aanhoudt. Bij de een is dat een week en bij de ander zijn dat meerdere weken tot maanden. Dit is normaal, bekijk het maar als je gaat sporten in de sportschool. Na één training zie je ook niet direct een sixpack toch?! Het effect op de acne is dus pas na enkele weken te merken. Meestal wordt roaccutane ingezet in een kuurverband dat tussen de 4 en 6 maanden ligt. Dit is in principe voldoende. Na het stoppen werkt het medicijn nog zo’n 8 weken door en kunnen de verschijnselen nog verder gaan afnemen. 

Op internet wordt duidelijk dat ongeveer 1 op de 5 mensen nog een tweede kuur nodig heeft om helemaal van de acne af te komen. Men kan hier dan 2 maanden na stoppen van de eerste kuur mee beginnen. Wat dit aangeeft is dat het effect meestal dus van tijdelijke aard is. Het legt tijdelijk alles stil, maar zodra je er mee stopt en geen juiste begeleiding krijgt zien wij in de salon veel mensen terugkomen met dezelfde acne uitbarstingen als voor de kuur. Daarnaast hebben gebruikers van het medicijn vaak last van veel bijwerkingen waardoor veel mensen geen tweede kuur meer willen.

De ervaring met het gebruik van roaccutane van Huidtherapeut Bente

Een aantal jaar geleden voordat ik de opleiding tot huidtherapeut volgde, stortte letterlijk en figuurlijk mijn wereld in. Van de ene op de andere dag werd ik gebeld door mijn huisarts met de mededeling dat ik moest stoppen met de Diane35 pil. De pil zou van de markt gehaald worden omdat er na onderzoek gebleken was dat er teveel bijwerkingen geconstateerd waren bij het gebruik van die pil. 

Ik was op dat moment net 20 geworden en volop bezig met mijn studie Toerisme. Na het advies van mijn huisarts ben ik gelijk overgestapt naar een andere pil. Een paar weken gingen voorbij zonder dat ik iets merkte aan mijn huid of stemming. Maar na twee maanden begon ik opeens steeds meer ontstekingen te zien op mijn kin en kaaklijn. Het begon met 1 ontsteking, die ik vervolgens uit kneep. Na het uitknijpen kreeg ik er opeens zoveel meer bij, dat ik echt schrok. Dagen gingen voorbij, iedere dag na school ging ik op zoek naar middeltjes die mij konden helpen om van mijn acne af te komen. Ik bestelde het ene product na het andere en kreeg op een gegeven moment het advies van mijn vader om pure talkpoeder aan te brengen op mijn gezicht. Volgens hem konden de ontstekingen uitdrogen en weghalen.

Van het ene naar het andere middeletje

Toen ik geen verbetering zag ben ik naar de huisarts gegaan en heb verschillende antibiotica kuren en crèmes voorgeschreven gekregen. Ook dit hielp mij niet om van mijn acne af te komen. Alles had ik naar mijn idee al gedaan, maar niks hielp op dat moment. Ik werd er zelfs depressief van, ging niet meer school en vermeed allerlei evenementen met vrienden en familie. Ik voelde me lelijk en onverzorgd. Toen ik geen uitweg meer zag nam mijn moeder mij mee naar een huidtherapeut om mij te laten behandelen. Ik onderging verschillende peelings en gebruikte ook de producten, ik zag na een aantal maanden verschil maar ik was nog steeds niet tevreden. Dit omdat het mij allemaal te lang duurde en ik niet optimaal werd begeleid door de huidtherapeut in die tijd.

Ik isoleerde me nog steeds en kwam terecht in een neerwaartse spiraal. Ik was echt een ander mens geworden, ik herkende mezelf niet meer

Bente (huidtherapeut VIVE Huidtherapie)

Acne deed mentaal veel met mij


Ik isoleerde me nog steeds en kwam terecht in een neerwaartse spiraal. Ik was echt een ander mens geworden, ik herkende mezelf niet meer. Vandaar dat ik toen nog een keer langs de huisarts ben gegaan. Omdat ik zoveel had geprobeerd kreeg ik een verwijzing naar de dermatoloog. Toen ik op gesprek kwam bij de dermatoloog werd mij verteld dat ik aan de roaccutane kon beginnen. Er werd uitgelegd wat het was, welke bijwerkingen het had en waar ik mij aan moest houden. Op dat moment vond ik dat het mijn laatste redmiddel was, ik was zo klaar met het uit proberen. Dit was bewezen effectief en redelijk snel. Ik had toen gekozen om te gaan starten. 

Iedere maand moest ik een bloed/- en zwangerschapstest doen. Ik had last van droge lippen, een droge rode kwetsbare huid, haaruitval, moeheid en droge ogen. Het ging mij verder allemaal goed af. Na 7 maanden was ik klaar en was mijn huid weer als vanouds. Ik was onwijs blij en gelukkig, ik voelde mij weer happy worden en had het gevoel dat ik weer alles aan kon. In de tussentijd was ik zo geïnspireerd geraakt om met de huid bezig te zijn dat ik mijn studie tot huidtherapeut heb gevolgd en ben gaan werken in het werkveld.

Acne komt terug na roaccutane

Totdat een aantal jaren later de ontstekingen weer terug kwamen. Ik begreep niet hoe dit kon gebeuren, de dermatoloog vertelde dat het resultaat voor altijd was. Maar hoe dan?! Toen ik mij ging verdiepen bleek dat heel veel mensen dezelfde ervaring deelde. Ik kwam erachter dat roaccutane mijn onderliggende probleem niet heeft aangepakt maar tijdelijk een soort pleister erop had geplakt. Daarom wil ik nu mijn verhaal met jullie delen, ik wil laten zien dat het niet erg is om roaccutane te nemen, maar dat je wel goed moet weten waar je aan begint en ook achteraf bepaalde stappen moet nemen. Ik als huidtherapeut heb veel kennis in huis en ik had er toen voor gekozen om voor de makkelijke manier te kiezen omdat ik mentaal aan het struggelen was. 

Goede begeleiding van een huidtherapeut is essentieel

Achteraf gezien had ik ook geen goede begeleiding met mijn huidverzorgingsroutine en onderhield ik mijn gezicht niet voldoende met huidverbeterende behandelingen. Dit had er uiteindelijk voor gezorgd dat ik weer terug bij af was. Toen ik ging letten op mijn skincare en voor begeleiding naar VIVE huidtherapie ging ben ik er ook weer van af gekomen. Ja je hoort het goed, een huidtherapeut die naar een andere huidtherapeut gaat om hulp te vragen! Tuurlijk heb ik nog steeds af en toe ontstekingen voornamelijk als ik een stopweek in las met de pil. Of als ik slecht eet en slaap, maar het is niet meer zo heftig als eerst en daar ben ik blij mee! Een tip van mij naar jou; stop de zoektocht en kies voor een goede begeleiding van een huidtherapeut die veel kennis heeft van acne.

Welke huidverzorgingsproducten kan ik tijdens roaccutane gebruiken?

Zoals jullie weten is je huid tijdens het gebruik van roaccutane dus erg kwetsbaar. Ook mag je geen exfoliërende ingrediënten gebruiken. Daarnaast kan je huid erg droog aanvoelen en misschien is er zelfs roodheid aanwezig. Roodheid is een van de symptomen van een vochtarme huid. Net zoals schilfers, kleine barstjes, ontstekingen, trekkerig gevoel en jeuk. 

Vaak is je huid gevoelig en zorgen huidverzorgingsproducten met agressieve ingrediënten voor irritatie. Deze symptomen ontstaan en verergeren doordat je huidbarrière verstoord is. Waar de huidbarrière normaal je huid beschermt, kunnen nu bacteriën, irriterende stoffen, allergenen en verontreiniging makkelijk binnendringen. 

Er zijn meerdere, goed op elkaar afgestemde producten nodig om jouw roodheid daadwerkelijk te verminderen. Door producten te gebruiken die je huidbarrière herstellen en terug in balans te brengen vermindert ook de de roodheid en je droge huid.  

Wij hebben jarenlange ervaring!

Na jarenlange ervaring en het behandelen van meer dan 2500 vrouwen, weten wij inmiddels welke ingrediënten goed werken. De kennis over de ideale percentages, pH-waarden en samenstellingen heeft VIVE Huidtherapie gebundeld in deze set van effectieve producten. Op deze manier kan je vanuit huis roodheid / droogte verminderen. Dit is een langdurig proces. Je moet er rekening mee houden dat het gemiddeld 1 tot 12 maanden kan duren voordat je resultaat gaat zien bij roodheid. Droogheid kan binnen 1 a 2 maanden al verbeteren!

Deze set is ideaal te gebruiken tijdens het gebruik van roaccutane:

 1. Melting Moment Cleansing Balm: perfect voor de eerste reiniging. Zacht voor je huid. Verwijdert gemakkelijk vuil, talg en make up van je huid. Deze cleanser kan je ook inzetten als hydratatie masker. 
 2. IMAGE Skincare Vital C – Hydrating Facial Cleanser: een zeer milde reiniger met een hoog percentage vitamine C. De romige textuur droogt je huid niet uit. Zorgt voor zijdezachte schone huid en verlicht jeuk.
 3. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum om je vochtbalans te herstellen en de aanmaak van collageen te stimuleren. Bomvol kalmerende ingrediënten die geen irritatie veroorzaakt.
 4. IMAGE Skincare Prevention + Ultimate moisturizer SPF 50: fijne romige crème. Geeft je huid echt comfort. Bevat naast UVA & UVB bescherming, hydraterende ingrediënten, antioxidanten en vitamines.
 5. Dermaceutic Hyal Ceutic Crème: deze nachtcrème is op basis van hyaluronzuur die de huidbarrière herstelt en versterkt. Uitstekend geschikt voor een vochtarme gevoelige huid. Bevat Vitamine E en Aloë Vera

Bekijk hier de set.

Welke huidverzorgingsproducten kan ik na roaccutane gebruiken?

Belangrijk om te weten is dat je de eerste drie maanden na het gebruik van roaccutane kan je huid nog geen zuren verdragen. Deze zuren kan je terug vinden in sommige huidverzorgingsproducten. Deze zuren zoals onder andere glycolzuur hebben een exfoliërende werking waardoor je toekomstige puistjes kan gaan voorkomen. Wil je toch alvast aan de slag gaan met wat zuren, dan kan je de foamer 5 inzetten als tweede reiniging. Doordat het om een reiniger gaat blijft de glycolzuur niet al te lang op de huid waardoor hij voor minder irritatie kan zorgen. Daarbij is het van belang om ervoor te zorgen dat de huid goed gehydrateerd blijft. 

Welke producten gebruik je de eerste maanden nadat je bent gestopt met roaccutane? (1-4 maanden)

Ochtend

Stap 1. Kies allereerst voor een milde reiniger zoals de IMAGE Skincare Vital C – Hydrating Facial Cleanser: deze reiniger bevat een hoog percentage vitamine C. De romige textuur droogt je huid niet uit. Zorgt voor zijdezachte schone huid en verlicht jeuk.

Stap 2. Kies daarna voor een serum dat de huidbarrière zal gaan versterken en ook ontstekingen voorkomt. Namelijk de ALPHA H Vitamin B serum: het beste serum om je vochtbalans te herstellen en de aanmaak van collageen te stimuleren. Bomvol kalmerende ingrediënten die geen irritatie veroorzaakt.

Stap 3. Om je huid de hele dag te verzorgen en te beschermen kiezen wij daarna voor een dagcrème met spf. De IMAGE Skincare Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32: meest verkochte dagcrème uit het assortiment. Olievrij, waardoor je geen onzuiverheden krijgt en bevat micro sponge technologie waardoor overtollig talg opgenomen wordt. Bevat UVA & UVB bescherming.

Avond

Reinig met stap 1. 

Stap 4. Vervolgens reinig je maximaal 3x per week met de Foamer 5 van Dermaceutic. De reiniger is zacht voor je huid (geen uitdrogende ingrediënten), maar tegelijkertijd erg krachtig. Het bevat namelijk 5% glycolzuur, die er voor gaat zorgen dat je huidstructuur verbeterd (minder fijne lijntjes en grove poriën). Daarnaast verwijdert de Foamer 5 het bovenste dode huidlaagje van je huid, waardoor er een gezonde nieuwe huid tevoorschijn komt.

Stap 5. Gebruik stap 2.

Stap 6. Als nachtcrème wil je zorgen dat de huid heel de nacht door gehydrateerd wordt. Hiervoor kan je de Hyal Ceutic gebruiken. Deze crème bevat allemaal ingrediënten die je huidbarrière (buitenste huidlaag) herstellen en meer vocht aantrekken vanuit diepere huidlagen. Ook is deze hyaluronzuur crème door zijn herstellende en hydraterende werking ideaal in te zetten na intensieve behandelingen (zoals microneedling of peelings).

Je huid is inmiddels weer wat meer herstelt (je producten uit de vorige set zijn op). Tijd om je routine te upgraden!

Deze set is samengesteld op basis van de beste ingrediënten en is een totaalpakket om effectief je acne te verminderen. Een totaalpakket zodat jij precies weet wat je moet doen met duidelijke stappen om acne te verminderen en te werken aan een gezonde en egale huid. 

Dit zijn de beste producten minimaal 4 maanden na het stoppen van je roaccutanekuur. 

Ochtend:

 1. IMAGE Skincare VITAL C Cleanser: perfect voor de eerste reiniging. Zacht voor je huid. Verwijdert gemakkelijk vuil, talg en make up van je huid.
 2. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum tegen acne en mee-eters. Remt je talgproductie en herstelt de vochtbalans.
 3. IMAGE Skincare Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32: meest verkochte dagcrème uit het assortiment. Olievrij, waardoor je geen onzuiverheden krijgt en bevat micro sponge technologie waardoor overtollig talg opgenomen wordt. Bevat UVA & UVB bescherming.

Avond:

 1. IMAGE Skincare VITAL C Cleanser: perfect voor de eerste reiniging. Zacht voor je huid. Verwijdert gemakkelijk vuil, talg en make up van je huid.
 2. Dermaceutic Foamer 15 Cleanser: tweede reiniger die je huidstructuur verbeterd (minder onzuiverheden, poriën, rimpels en grove poriën). Bevat 15% glycolzuur voor een mooie glow. -> start met 3x per week
 3. ALPHA – H Vitamin B serum: het beste serum tegen acne en mee-eters. Remt je talgproductie en herstelt de vochtbalans.

Dermaceutic Light Ceutic: deze nachtcrème bevat alle ingrediënten om ontstekingen en verkleuringen na onzuiverheden aan te pakken. Het egaliseert en herstelt daarnaast ook bestaand en nieuw pigment.

Als extra toevoeging voor nog meer hydratatie kan je nog een laagje Hyal Ceutic aanbrengen voordat je je nachtcrème aanbrengt! Zoals je misschien al hebt opgemerkt kan je na de 3 maanden overstappen op een wat sterkere tweede reiniger. Mocht je nog mild willen beginnen dan raden wij aan om gewoon nog met de foamer 5 aan de slag te gaan.

Welke behandelingen kan ik na het gebruik van roaccutane het beste ondergaan?

Om ervoor te zorgen dat je huidbarrière versterkt wordt kan er gekozen worden voor een hydrafacial. Na een behandeling met de hydrafacial is je huid diep gereinigd, gehydrateerd, beschermt en heb je direct een mooie glow.  Met deze behandeling verminderen we onzuiverheden, fijne lijntjes, doffe huid, grove huidstructuur en pigmentvlekken. Het is een geheel pijnloze behandeling, die geen irritatie of vervelling opwekt.

Acne littekens na roaccutane

Het je na je roaccutane kuur toch nog wat littekentjes of rode vlekjes overgehouden? Daar kunnen we zeker wat mee doen! Om acne littekentjes en verkleuringen aan te pakken in de huid kan er gekozen worden voor microneedling. Microneedling is een bewezen effectieve cosmetische behandelmethode, die enorm populair is! Het zorgt namelijk voor een stralende, egale en jonger uitziende huid. Belangrijk: wacht minimaal 6 maanden nadat je gestopt bent met de roaccutane totdat je uberhaupt mogelijk in aanmerking komt voor een microneedling behandeling.

Microneedling is zeer effectief bij het verminderen van acne littekens

Microneedling stimuleert de productie van nieuw collageen en maakt je huid glad en egaal. Je huid herstelt van binnenuit waardoor rimpels, (acne) littekens, pigmentvlekken, striae, grove poriën of een doffe huid verminderen. Tijdens de behandeling wordt je huid expres minimaal beschadigd, om het herstelproces op gang te laten komen (dit klinkt veel heftiger dan het daadwerkelijk is). Tijdens het natuurlijke herstelproces maakt je huid groei- en helende factoren aan, die een gunstige uitwerking hebben op je huidconditie. Het triggert de aanmaak van nieuwe cellen, de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen. Dat samen zorgt voor een nieuwe frisse huid.

Bij ons in de salon kijken wij altijd naar de behoefte van je huid op dat moment. Wij bespreken van te voren door wat we zien en passen daar de behandeling op aan. Zo weet je altijd dat je de beste behandeling krijgt voor een super mooi resultaat! Wees welkom bij ons in de salon om vrijblijvend een intake gesprek en/-of een eventuele behandeling aan te gaan!

Is roaccutane de enige oplossing om mijn acne te verminderen?

Wij zijn van menig dat je vaker geen roaccutane nodig hebt dan wel! Wij boeken namelijk dagelijks enorm goede resultaten met onze klanten door middel van goede skincare producten, leeftstijladviezen en behandelingen.

Meer weten over hoe je acne kan verminderen? Bekijk hier de blog over acne verminderen.

Resultaten zonder roaccutane

Vraag hulp aan een huidtherapeut! 
Dermaceutic radiance

Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om je huid te verbeteren, maar zonder resultaat? Bij VIVE Huidtherapie denken we niet alleen met je mee, maar gaan we ook aan de slag met bewezen effectieve behandelingen en producten om je huid te verbeteren!

Bij ons werken alleen gecertificeerde huidtherapeuten met jarenlange ervaring. We geven je eerlijk en professioneel advies.

VIVE Huidtherapie is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en ingeschreven in het kwaliteitsregister Paramedici. Deze inschrijvingen zijn nodig om de kwaliteit van de huidtherapeut te garanderen. Dit houdt in dat de huidtherapeut altijd bijgeschoold en bekend is met de nieuwste richtlijnen op haar vakgebied.

Vragen of advies nodig? Neem dan vooral contact met me op via info@vivehuidtherapie.nl

Lees meer: acne verminderen, maskné, rosacea verminderen of home treatments.

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.vivehuidtherapie.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 372 reviews.